WAP: podle poslední studie slepá větev vývoje

Spousta lidí, kteří si zakoupili wapové mobilní telefony je používají pouze pro příjem hovorů a textovky. Byli oklamáni svými operátory řečmi o jednoduchosti a použitelnosti WAPu?
Spousta lidí, kteří si zakoupili wapové mobilní telefony je používají pouze pro příjem hovorů a textovky. Byli oklamáni svými operátory řečmi o jednoduchosti a použitelnosti WAPu?

Podle nejnovějších světových průzkumů používá osmdesát až devadesát procent lidí, kteří si zakoupili wapový mobilní telefon svůj přístroj pouze pro příjem hovorů nebo vyřizování textových zpráv. Proč tomu tak je? Protože těch několik málo služeb, které pro wapové telefony existují (včetně portálů mobilních operátorů) jsou pro běžného člověka stále příliš složité a proto také příliš drahé.

V celé Evropě stejné

Zpráva organizace Meta Group, která průzkum prováděla hned v několika evropských státech včetně české republiky, hovoří jasně: „... omezený obsah, velmi pomalé spojení a dlouhé odezvy, uživatelská nepřívětivost a vysoké ceny - to vše má za výsledek nedůvěru uživatelů mobilních telefonů k wapovým technologiím, které jim současné podobě nemají co nabídnout“.

Na jedné straně je odpor běžných či začínajících uživatelů mobilních telefonů k wapový technologiím zcela pochopitelný. Běžný uživatel je všudypřítomnou reklamou ovlivněn již v době, kdy si vybírá svůj nový mobilní telefon, který samozřejmě musí mít prohlížeč WAPu (je to přece ten malý Internet). Koupí si mobilní telefon a zatímco pro běžné telefonování nebo textovky stačí „SIM kartu vložit a jít“, první připojení k WAPu se zpravidla nezdaří. Pokud nováček vytrvá a voláním na infolinku nebo návštěvou značkové prodejny si nechá aktivovat datové hovory (které jsou pro využívaní této služby nezbytnou nutností) nemá ještě vyhráno. Ve spoustě případů totiž nemá správně nastaveny všechny volby ve svém mobilu a podle manuálu to také každý nemusí zvládnout.

Pokud však je úspěšný a na WAP se – dříve nebo později – připojí, zažije velké zklamání. Přiznejme si, že od WAPu každý z nás čekal stejnou funkcionalitu, kterou nám dávají internetové stránky. Jenže skutečnost je zcela odlišná a wapové stránky vypadají „nějak divně“. Začínající wapující uživatel se však po chvíli rozkouká a pokusí se zjistit, co mu ten jeho portál vlastně nabízí za možnosti a v této fázi svého zkoumání brzy skončí. Portfolio služeb, které nabízí wapové portály, je zatím ještě docela malé.

Jeden šok za druhým

Zklamaný a rozladěný uživatel již trošku vystřízlivěl z velkolepých reklamních hesel typu Juice a ukončí své první wapové spojení. Vzápětí přichází další šok - dostává informaci o sumě, kterou musel za tu chvilku na WAPu zaplatit. V této fázi je skutečně osmdesát procent nováčků rozhodnuto pověsit WAP na hřebík a již nikdy se k němu nevrátit.

A co vy? Poznali jste se v našem příběhu nebo WAP pravidelně používáte?

Diskuze (47) Další článek: Oskar: budeme platit v restauraci mobilem?

Témata článku: , , Vývoj, Slepá větev, Větev, WAP