WAPman – informace do dlaně

V těchto dnech se objevila na Internetu betaverze nového WAP prohlížeče určeného pro kapesní počítače s operačním systémem PalmOS.
V srpnu tohoto roku licencoval 3Com od firmy Phone.com produkt UP.Browser se záměrem zakomponovat jej do své platformy Palm/Pilot, a tím poskytnout na svých kapesních počítačích technologii WAP (wireless application protocol).

WAP je otevřená, globální specifikace vytvářená nezávislým sdružením mnoha světových firem tzv. WAP Forem, která má umožnit mobilním uživatelům jednoduchý přístup k informacím a dalším globálním službám. Tato technologie je již implementována do prvních mobilních WAP telefonů v podobě micro-browseru, který umožňuje prohlížení stránek psaných ve WML (Wireless Markup Language) jazyku - velmi podobném standardu HTML, ovšem optimalizovaném pro bezdrátové prostředí.

Informační služby postavené na WAPu již dnes nabízejí mnohé renomované firmy. Jmenujme například americký BellSouth se svou službu CNN Mobile. U nás tuto službu nabízí společnost Eurotel, prozatím jen v podobě SMS zpráv.

Jako blesk z čistého nebe se však v těchto dnech objevila na Internetu beta verze nového WAP prohlížeče určeného pro kapesní počítače s operačním systémem PalmOS, tedy Palm/Pilot, Visor a WorkPad. Prohlížeč se jmenuje příznačně WAPman a vývoj tohoto produktu provádí firma The EDGE Consultants. Stáhnout si jej můžete na adrese http://virtuacom.com/wap/. Prohlížeč podporuje nejnovější specifikaci WAP ve verzi 1.1, jazyk WML 1.1 včetně tabulek a obrázků, a alfa verze WMLScriptu a knihoven. V přípravě je také verze pro operační systém Windows CE.

Váš názor Další článek: Compaq uvádí „Palm killer“

Témata článku: , , BellSouth, Info, Globální služba, Markup, WAP, Informace