Wapujte za desetinu ceny

Se spuštěním GPRS na Oskartách se stal docela aktuální trik, kterým lze ušetřit za wapování. A nejen u Oskaret, ale také u tarifních programů všech operátorů.

Levnější wapování už i na Oskartách

Oskar toto pondělí spustil GPRS pro Oskarty, kde cena za jeden kilobajt dat při wapování je 60 haléřů a za jeden kilobajt datování šest haléřů; datování je tedy desetinásobně levnější. Jednoduchým trikem lze nastavit mobil tak, že budete wapovat za cenu datování.

Nutno ovšem podotknout, že toto nastavení není funkční jen na Oskartách, ale také na tarifních programech všech tří operátorů. Ovšem musíte mít aktivován datový tarif, který stojí okolo dvou set korun, jinak cenové výhody nevyužijete. Twist a Go zatím tuto fintu využít nemohou, protože s nimi nelze přes GPRS datovat.

Nastavte si data

Celý „trik“ spočítá v tom, že ve wapovém prohlížeči mobilu nastavíte místo APN pro WAP APN pro internetové datování. V případě Oskarty je to ointernet místo owap, u tarifu internet míst wap, to samé u tarifů Eurotelu a u T-Mobilu internet.t-mobile.cz místo wap.t-mobile.cz.

To ale není vše - je také nutné změnit IP adresu wapové brány. Bohužel běžné IP adresy, které nabízí operátoři pro datování, nelze použít, musíte se poohlédnout jinde. Těchto „volných“ bran naštěstí existuje několik, např. 193.95.167.178 nebo 207.232.99.109. Na internetu je možné jich najít daleko více, klidně je zanechte v diskusi, pokud je znáte. S tímto nastavením se ale nedostanete na wapové stránky operátora, pokud má omezen přístup pouze na uživatele své sítě.

Je mi jasné, že operátoři toto nevidí rádi, nicméně zatím to uživatelům prochází, tak proč toho nevyužít, zvlášť když je pak wapování zhruba desetkrát lacinější.

Diskuze (206) Další článek: Sagem My X-6: jarní barevná bomba s foťáčkem

Témata článku: , , , , Celý trik, Jednoduchý trik, Děs, WAP,