Wayfinder pro Javu: k navigaci nepotřebujete smartphone (recenze)

Majitelé chytrých mobilních telefonů mohou na svých telefonech provozovat různé navigační programy. Známý navigační systém Wayfinder Navigator je však nyní k dispozici i ve verzi pro Javu. S GPS modulem od Nokie jsme jej vyzkoušeli na Sony Ericssonu K750i. Videoukázky!

Hledat a nezabloudit

Jakmile jsou satelity připraveny, je možné se pustit do plánování cesty. Můžete ale začít malým průzkumem okolí, stačí si zobrazit mapu v okolí aktuální polohy. Po mapě se můžete pohybovat kurzorovými šipkami, které ovládají zaměřovací kříž. K přiblížení či oddálení slouží klávesy 5 a 0. Každé překreslení mapy ale chvíli trvá, data se musí stáhnou prostřednictvím GPRS a také jejich vykreslení telefon trochu zdrží. Přímo z náhledové mapy můžete kurzorem zvolit bod, který lze následně nastavit jako start nebo cíl cesty.

 
Mapa v nejmenším a největším měřítku • vlevo se mapa ještě načítá


Nepřístupné cesty (v tomto případě pěší zóny) jsou označeny šedě

Místo startu a cíle si ale můžete nechat přesně vyhledat. Nejsnazším způsobem vyhledávání je podle adresy – do připraveného formuláře zadáte parametry adresy a z následně nalezených míst vyberete to správné. Vyhledávání funguje spolehlivě, jen je nepříjemné, že se při zadávání údajů do formuláře telefon přepíná do režimu zápisu textu a aplikace Wayfinderu se proto na chvíli minimalizuje. K dispozici je i vyhledávání podle firem, ale to zřejmě na našem území vůbec nefunguje. O to více se hodí vyhledávání podle zájmových bodů. Těch jsou v databázi více než tři miliony. Vyhledávat můžete parkoviště, čerpací stanice, restaurace, noční kluby, hotely, centrum města a další. Pro severské evropské země je k dispozici také vyhledávání adresy podle jména z veřejného telefonního seznamu.

Postup při vyhledání místa podle adresy:

  
Nejprve je nutné vyplnit fotmulář • při zadání textů se aplikace minimalizuje a píšete v běžném prostředí telefonu • zobrazení češtiny není dokonalé...


Upřesněte město (čtvrť), ve které se má hledat ulice • výsledek hledání • vyhledaný bod můžete použít 

Jednou z odlišností oproti symbianové verzi je ta, že se na mapě tzv. body zájmů nezobrazují. Na jednu stranu je to dobře, protože je mapa přehlednější a na menším displeji by ikony spíše překážely, na druhou stranu můžete snadno minout některé užitečné objekty.


Vyhledávání podle firmy není v ČR funkční • vyhledávání podle kategorie 


Vyhledání podle kategorie - letiště v Brně • nalezený bod obsahuje kromě polohy i další informace • na letiště můžete rovnou zavolat


Speciální funkce "Blízko vás" hledá zadané objekty ve vašem okolí

Body startu a cíle cesty se zadávají některým z výše uvedených způsobů, trasu ale můžete začít plánovat přímo z určené nabídky „Plánování tras“, což je trochu rychlejší. Nabízí se ale pochopitelně stejné způsoby hledání bodů. Vybrat můžete také aktuální polohu nebo některý z oblíbených bodů, které máte uloženy v paměti. Bohužel není možné zadat průjezdní místa nebo naopak zakázaná místa průjezdu. Výpočet trasy chvíli trvá – z centra Brna k pražskému letišti Ruzyně trval výpočet 40 s, přibližně desetikilometrový úsek ve městě byl vypočten přibližně za 12 s.

 
Plánování trasy

 
Nalezenou trasu si můžete detailně prohlédnout


V poslední kapitole se dozvíte, jak telefon naviguje, přečtete si o zkušenostech z praxe a budete si moci prohlédnout video. Věnovat se budeme také aplikaci Wayfinder Cities, která vás provede po městech i bez modulu GPS.

Témata článku: , , Nokia 6230i, Sony Ericsson D750i, Sony Ericsson K600i, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson W550i, Sony Ericsson W600i, Sony Ericsson W800i, Sony Ericsson Z520i, Wayfinder, Absolutní nadvláda, Ochranný obal, Výchozí režim, Smartphone, SMA, Pro +, Noční klub, Webová podpora, Nadvláda