Web’n’walk a mobilní surfování zdarma – konec nejasností

Za jakých podmínek budu surfovat přes mobil zdarma, v rámci měsíčního paušálu nových tarifů Surf+ a Surf&Email+? Budu platit za surfování přes Operu Mini? Jaký je rozdíl mezi Web’n’walk a Web’n’walk light? Odpovídáme na časté otázky čtenářů.

V redakci se nám sešlo hned několik e-mailů od čtenářů, kterým není zcela jasné nové účtování služby Web’n’walk light u T-Mobilu, respektive nových doplňkových tarifů Surf+ a Surf&Email+, které nabízí za měsíční paušál neomezené surfování po internetu prostřednictvím mobilního telefonu. V některých otázkách prý nedokázali přesvědčivě odpovědět ani operátorky na infolince.

Čtenáři měli největší strach o to, aby jim na konci měsíce nepřišlo vyúčtování za přenesená data, i když mají aktivovaný některý z nových tarifů pro surfování zdarma v rámci měsíčního paušálu. Nyní uděláme ve věci jasno – jak je to s aplikací pro Web’n’walk light, Operou Mini, APN a účtováním. Informace máme ověřené přímo u T-Mobilu.

Jaký je rozdíl mezi Web’n’walk a Web’n’walk light?

Web’n’walk je služba pro plnohodnotný přístup k internetu prostřednictvím mobilního telefonu. Můžete si prohlížet stránky na svém komunikátoru, případně si přes telefon připojit notebook. Web’n’walk light je službou pro trochu omezenější prohlížení internetu a využijete ji s běžným mobilním telefonem, který není vybaven internetovým prohlížečem. V rámci služby Web’n’walk light si do telefonu nainstalujete javovou aplikaci (poskytovaná operátorem zdarma), která vám umožní prohlížení obsahu běžných internetových stránek. Ty jsou ovšem komprimovány a upraveny pro velikost displejů mobilních telefonů.

Jaký je rozdíl mezi javovou aplikací pro Web’n’walk light a Operou Mini?

Javová aplikace poskytovaná operátorem v rámci služby Web’n’walk light je mírně kosmeticky upravenou verzí oblíbeného javového internetového prohlížeče Opera Mini. Pokud z nějakého důvodu nechcete využít software nabízený operátorem, můžete klidně využít prohlížeče Opera Mini – výsledek bude stejný, a to jak v případě zobrazení internetových stránek, tak v případě účtování.

Kdy budu surfovat zdarma v rámci měsíčního paušálu tarifních doplňků Surf+ a Surf&Email+?

Základní podmínkou je využít k surfování javový prohlížeč poskytovaný operátorem nebo Operu Mini. Způsob vašeho přístupu k internetu zaznamená proxy server a pokud rozezná internetový prohlížeč poskytovaný T-Mobilem nebo Operu Mini, nebude vám dále nic účtovat.

Narazit mohou majitelé komunikátorů a smartphonů, kteří chtějí neomezeného mobilního internetu za nízký měsíční paušál také využívat. Pokud k prohlížení použijí vestavěný prohlížeč (Opera klasická, Netfront, Internet Explorer nebo třeba MobileBrowser od Nokie), bude jim účtováno jako za běžné datové přenosy. Proxy server totiž zaznamená přístup přes jiný internetový prohlížeč. Majitelům těchto zařízení by pro běžné, mobilní prohlížení stránek mělo stačit 10 MB v rámci tarifu Surf&Email+, ale pokud jejich přístroj podporuje Javu, mohou si Operu Mini či javový prohlížeč T-Mobilu nainstalovat také.

Zpoplatněny jsou samozřejmě další datové služby, jako je posílání e-mailů, přímý přenos souborů, Instant Messaging apod. Také v těchto případech logicky proxy server neidentifikuje přenos dat pro potřeby Opery Mini nebo prohlížeče nabízeného operátorem v rámci služby Web’n’walk light. Výjimkou jsou pouze e-maily přenášené prostřednictvím poštovních protokolů POP3, IMAP a SMTP, kterou jsou přenášeny v rámci tarifu Surf&Email+ neomezeně zdarma.

Je internetový prohlížeč jedinou podmínkou pro surfování zdarma?

Ne. Samozřejmě potřebujete některý z výše zmíněných tarifů a hlavně, ve svém telefonu musíte pro internetový prohlížeč Opera Mini nebo javový prohlížeč poskytovaný T-Mobilem nastavit datový profil pro přístup k internetu s APN Internet. Pokud necháte APN nastaveno na Wap, jako u běžného wapového prohlížeče, budete platit za wapové připojení. To znamená nejen zpoplatnění přenášených dat, ale navíc několikanásobně dráž.

Mohu prohlížet wapové stránky v Opeře Mini?

Ano, Opera Mini otevře wapové stránky a pokud přistupuje přes datový profil s APN Internet, bude vám takové prohlížení wapu účtováno jako prohlížení běžných internetových stránek, tzn. v rámci tarifních doplňků Surf+ a Surf&Email+ zdarma.

Chci mít úplně jasno, kdy a kolik budu platit a co bude v rámci paušálu zdarma

Tak tedy, co se prohlížení internetu týká:

  • služba web'n'walk light (prohlížení Internetu přes javovou aplikaci T-Mobilu nebo Operu Mini):
    • tarif Surf+ a APN Internet: zdarma v rámci paušálu
    • tarif Surf&Mail+a APN Internet: zdarma v rámci paušálu
    • tarif Surf+ a APN Wap: čerpá se volný 1 MB a dále se platí podle ceníku (0,60 Kč/kB)
    • tarif Surf&Mail+ APN Wap: platí se podle ceníku (0,60 Kč/kB)
  • služba web'n'walk (prohlížení internetu v jiném prohlížeči než Opera Mini/ javová aplikace T-Mobilu, např. Internet Explorer v zařízeních MDA)
    • tarif Surf+ a APN Internet: platí se podle ceníku (0,07 Kč/kB)
    • tarif Surf&Mail+ a APN Internet: čerpá se volných 10 MB a dále se platí podle ceníku (0,07 Kč/kB)
    • tarif Surf+ a APN Wap: platí se podle ceníku (0,60 Kč/kB)
    • tarif Surf&Mail+ APN Wap: platí se podle ceníku (0,60 Kč/kB)

Stahování e-mailů prostřednictvím protokolů POP3, IMAP a SMTP (předpokládá se nastavení APN Internet):

  • tarif Surf+: platí se podle ceníku (0,07 Kč/kB)
  • tarif Surf&Mail+: zdarma v rámci paušálu

Kdo má reději tabulky:

původní název WAP Email&PDA Internet+
nový název Surf+ Surf&Email+ Internet+
měsíční paušál

118 Kč

237 Kč

832 Kč

internet přes Web'n'walk light nebo Operu Mini neomezeně neomezeně neomezeně
e-mail dle ceníku neomezeně neomezeně
wap na t-zones neomezeně neomezeně neomezeně
wap ostatní 1 MB volný, dále dle ceníku dle ceníku neomezeně
internet ostatní (Web'n'walk nebo PC) dle ceníku 10 MB volných, dále dle ceníku neomezeně

Mohu si zřídit SIM kartu pouze s tarifem Surf+ a Surf&Email+?

Ne. Datové tarify Surf+ a Surf&Email+ jsou tzv. tarifními doplňky a lze je pořídit pouze k běžnému hlasovému tarifu z nabídky operátora T-Mobile. Dopřát si jej nemohou ani majitelé předplacených karet Twist.

Platí i u inovovaného tarifu Surf&Email+ garance nejvyšší útraty jako u staršího Email&PDA?

Ano, tato podmínka zůstala zachována. Pokud to s datovými přenosy trochu přeženete a měsíční útrata za datové přenosy se vyšplhá přes částku 951 Kč (799 Kč bez DPH), zaplatíte pouze tuto částku. Nikdy ne víc.

Tip: podrobné informace o nových tarifních zvýhodněních Surf+ a Surf&Email+ najdete zde

Diskuze (79) Další článek: TomTom: upgradujte na verzi 6.15

Témata článku: , , , Mobilní surfování, Původní název, MOBI, Žďár, Konec, Nejasnost, Mobil, Surf, Surfování, Web