WiFi - bezdrátový internet u našich operátorů

Jak je to s bezdrátovým internetem u našich operátorů? WiFi komerčně poskytuje Eurotel a T-Mobile, zatímco Český Telecom to má pořád zdarma. Podívejme se na to, jak služba funguje a kolik za ni zaplatíte.

Volnost bez drátů

WiFi (Wireless Fidelity) je bezdrátová technologie umožňující propojení počítačů rychlostí 11 Mb/s, novější standardy pak umí přes 50 Mb/s. WiFi lze využít ve firmě, doma, ale také v terénu pro rychlé připojení k internetu. Můžete se připojit třeba v hotelu, na letišti nebo v kavárně - pokud je tam ovšem signál. Tuto technologii u nás poskytuje Český Telecom, Eurotel nebo i T-Mobile. Z dalších firem třeba GTS, Tiscali, WideNet a další. Velký potenciál WiFi už objevili i lokální poskytovatelé, kteří nabízí bezdrátové připojení v malých městěch.

Vzhledem k tomu, že WiFi standardu 802.11b využívá bezlicenční pásmo 2.4 GHz, může ho provozovat téměř kdokoli. Z toho důvodu vznikají různé komunitní sítě. Jak to funguje? Určitá skupina uživatelů si pořídí internetovou linku, přičemž se podělí o její náklady, k propojení pak slouží WiFi síť, uživatelé tak mohou být připojeni ve vzdálenosti několika stovek metrů bez nutnosti přímé viditelnosti.

K připojení do WiFi sítě je zapotřebí běžný počítač, jehož výbavu je nutné rozšířít o WLAN kartu do slotu PCI. Pro notebooky jsou určeny PCMCIA varianty. Další možností je externí varianta do USB portu. Na vlnách WiFi však můžete surfovat i prostřednictvím kapesního počítače. V budoucnu se s technologií WiFi počítá i u mobilních telefonů, několik ukázkových kousků jsme měli šanci spatřit už letos na CeBITu.

Český Telecom WiFi Hot Spots

Začněme u Českého Telecomu. Ten službu pod názvem WiFi Hot Spots spustil v prosinci minulého roku na zhruba patnácti hotspotech, umístěných v prodejnách Telepoint. V současné době jich provozuje skoro čtyřnásobek – vedle zmíněných prodejen byla pokrytá místa rozšířena o vybrané čerpací stanice Shell, restaurace s rychlým občerstvením KFC, některé hotely, restaurace a kavárny. Podrobný seznam 58 přípojných bodů naleznete na stránkách Českého Telecomu.

Telecom spustil WiFi bezplatně v pilotním provozu, akce je navíc prodloužena až do konce března. Zatím se neví, co bude dál, Telecom tento provoz prodloužil už třikrát. Připojení není složité, v místě pokrytí se stačí připojit do sítě (WLAN karta ji automaticky vyhledá) a pak vstoupit na přihlašovací stránku, kde bude vygenerován login a heslo. Po přihlášení můžete bezplatně brouzdat internetem. Rychlost surfování se pohybuje okolo 256 kbit/s, záleží na momentálním zatížení sítě.

 
Nalezena bezdrátová síť Telecom --- Síla signálu uvnitř čerpací stanice Shell

Eurotel WiFi Jet

Ve stejnou dobu jako Telecom uvedl do provozu bezdrátovou síť také nejstarší mobilní operátor Eurotel. Ten svou nabídku zacílil převážně na hotelovou klientelu, ačkoli v seznamu přípojných bodů naleznete i některé značkové prodejny, sportoviště či nákupní střediska. Služba byla spuštěna v souvislosti se summitem NATO.

Jak se přihlásit do Eurotel WiFi Jet? Pokud máte potřebné zařízení a nalézáte se v místě, kde má WiFi Jet pokrytí, pak vám k přihlášení do této sítě postačí obyčejný Go kupon. Ten obsahuje dobíjecí číslo, což je čtrnáctimístný kód. Prvních deset číslic uvedete jako uživatelské jméno a poslední čtyři jako heslo.

Cena za připojení k WiFi Jet může být různá, záleží na zvoleném druhu platby. Vždy se ale platí v závislosti na čase. Dobíjecí kupóny se nabízejí v hodnotách od 250 do 950 korun, připojeni můžete být 10 až 80 hodin. Cena za hodinu surfování se tak pohybuje od 11,90 korun u nejvyššího kupónu do 25 korun u nejnižšího. Dalším způsobem úhrady je měsíční paušál, za částku 1824 Kč včetně DPH můžete být připojeni po dobu 120 hodin. Hodina tedy vyjde na 19 Kč.

Přihlášení pomocí SMS zprávy je následující: Na telefonní číslo 999 509 stačí odeslat SMS ve tvaru WIFI 1 nebo WIFI 2 pro příslušný počet objednávaných hodin. Pak uživatel obdrží časově omezené uživatelské jméno a heslo, které zadá na přihlašovací stránce služby WiFi Jet. Při objednání pouhé hodiny zaplatíte 73 Kč, dvě hodiny vás budou stát 122 Kč. Připojení je na druhou stranu o něco rychlejší, při testování jsme surfovali rychlostí přes 500 kbit/s. Seznam přípojných bodů naleznete na webu Eurotelu, je jich celkem 98. V databází Eurotelu najdeme zejména hotely, občas nějaké nákupní středisko, sportovní centrum nebo společenské prostory.

T-Mobile HotSpots

T-Mobile spustil WiFi minulý rok v září. Služba T-Mobile HotSpots bývá většinou k dispozici na strategických místech jako jsou hotely nebo letiště. Samotnou službu jsme už měli možnost vyzkoušet a dostali jsme se k internetu rychlostí okolo dvou megabitů. T-Mobile nabídnul zpočátku testovací provoz zdarma, teprve minulý týden byl spuštěn komerční provoz.

Existují dvě varianty úhrady. V prvním případě může zákazník zaslat registrační textovku, která je zdarma, s klíčovým slovem "OPEN" na číslo 9526 a vzápětí obdrží unikátní přihlašovací jméno a heslo, s nimiž se může připojit nejen v ČR, ale i v roamingu v rámci sítí T-Mobile a jejich roamingových partnerů. Služba je účtována po 15minutových blocích.  U Twistu se cena automaticky odečítá z kreditu, u paušálních zákazníků je připočítávána k faktuře za služby. V tomto případě stojí každých patnáct minut  24,50 Kč. Jedna hodina tedy vyjde na necelou stovku.

Druhou možností je úhrada přes platební kartu. Konkrétně zadáním údajů o platební kartě na stránkách T-Mobilu.  Platí se předem stanovená cena, která určuje délku připojení v hodinách. Autorizace probíhá mimo prostředí internetu. Výhodou je fakt, že klient nemusí být zákazníkem T-Mobilu. A ceny? Za částku 183 Kč dostanete hodinu a za 244 Kč dvě hodiny. Zdaleka nejvýhodnější je poslední možnost. Pokud zaplatíte 610 Kč, můžete být on-line po celý den, tedy celých 24 hodin. Jedna hodina vás tedy bude stát zhruba 25 Kč. T-Mobile nabízí celkem 33 lokalit a jejich přehled najdete právě zde, v seznam obsahuje v drtivé většině hotely.

Další poskytovatelé

V následující tabulce naleznete seznam dalších poskytovatelů připojení přes WiFi u nás.

Poskytovatel Platba za čas/data Měsíční platba Přístup zdarma
Bluetone ne ano (1159 Kč) ne
CZFree.Net ne ano ano (omezeně)
Český bezdrát ne ano (3159,80 Kč) ne
Cznet ne ano (500 Kč) ne
GTS ne ano ne
MyNet ano (1 Kč/MB) ano (495 Kč) ne
Petřiny.Net ne ano (581 Kč) ano (omezeně)
Tiscali ne ano ne
WIA ano (603,90 Kč/80 MB) ano (4758 Kč) ne
WideNet* ano (60 Kč/hod.) ano (498 Kč) ne
WiFi-zone.cz ne ano (130 – 2690 Kč) ne
Ceny jsou uvedeny včetně 22% DPH
*poskytovatel nabízí řadu způsobů účtování, podrobnosti naleznete na jeho webových stránkách

Zatím ne pro každého

Technologie WiFi pro přístup k internetu vypadá velmi slibně. Její využití je u nás spíše jednorázové, v současné době je hlavní cílovou skupinou obchodní klientela. Manažer přijede do hotelu a připojí se rovnou na pokoji. Klientela luxusních hotelů si to finančně může dovolit.

Z operátorů má nejlepší mezinárodní podmínky T-Mobile, který nabízí jednotný přístup v zahraničních sítích T-Mobile včetně jejich roamingových partnerů. U nás je na tom nejlépe Eurotel s největším počtem přípojných bodů a s nejnižší cenou, která se pohybuje od 11,90 Kč/hod. Telecom má WiFi sice pořád zdarma, ale kdo ví, jak to bude v budoucnu.

Diskuze (19) Další článek: Fotomobily Nokia 6230 a 7200: obrovský rozdíl v kvalitě

Témata článku: , , , Petřiny, Operátor, Bezlicenční pásmo, KFC, Bezdrátový internet, Český bezdrát, Wifi síť, Jednotný přístup, Wifi standard, WIA, Dobíjecí číslo, Určitá skupina, Sportoviště