Wikipedia bude umět mluvit, obsah hesel vám přečte

Největší internetovou encyklopedii si budete moci poslechnout. Wikipedia totiž ve spolupráci se švédským Královským technologickým institutem (KTH Royal Institute of Technology) vyvíjí softwarový nástroj, který by encyklopedické texty převáděl na přirozenou řeč. Vše by mělo být optimalizováno pro obsah Wikipedie, dostupné zdarma a časem v téměř třech stech jazycích.

Klepněte pro větší obrázek
Mluvící Wikipedia nejvíce usnadní čerpání informací zrakově postiženým

Hlasové syntetizátory nejsou ničím novým, ty kvalitní jsou ale poměrně drahé. Rovněž se hodí optimalizace pro různé aplikace, protože obecný převod textu na řeč může udělat značný nepořádek ve struktuře. Připravovaný syntetizátor bude šitý Wikipedii na míru, a proto bude číst přehledně a srozumitelně včetně přehledových boxů, tabulek atp.

Švédští tvůrci si dali za cíl uvést funkci do provozu do září příštího roku. Výsledkem by měla být open-source aplikace, kterou Wikimedia přímo integruje na web. V dalším vývoji už se pak počítá se zapojením komunity, která by se zasloužila především o rozšíření do dalších jazykových mutací. Připraveným vzorem bude angličtina, švédština a arabština. 

Zprávu přinesl Královský technologický institut na svém webu, upozornil The Verge.

Váš názor Další článek: Lollipop přemohl KitKat a je nejpoužívanější verzí Androidu

Témata článku: , Wikipedia, Pře, Softwarový nástroj, Švédština, Artik, Tabule, Syntetizátor, Wiki, Nepořádek, Obsah