Windows 10 Mobile: Jeden systém vládne všem [recenze]

Otestovali jsme mobilní desítky na přístroji, na který opravdu patří. Jaké ve skutečnosti jsou? Jaký je poslední operační systém od Microsoftu?
Kapitoly článku

Známe to všichni až moc dobře. Windows Phone 7, 7.5, 8, 8.1 a nyní „desítky“. Už několikátý restart mobilní platformy od Microsoftu. A to nepočítáme množství GDR updatů a dalších menších aktualizací. S každou novou verzí se mělo jednat o finální restart a pokaždé k tomu v Redmondu měli více či méně dobrý důvod. Jak se to tedy má Windows 10 Mobile, které mají být poslední verzí operačního systému vůbec?

Aplikace jednou a přitom tisíckrát jinak

Samozřejmě se jedná o nadsázku, ale Windows 10 prostě mají být jedním operačním systémem sdružujícím všechna zařízení. Aplikace má být jen jedna, jen jinak vypadající a s jinými ovládacími prvky dle velikosti displeje, na kterém je zobrazována. Nápad je to přinejmenším revoluční, s jeho realizací už je to ale těžší. Nebo spíše pomalé. Microsoft chce sice Windows 10 dostat na miliardu zařízení a aktuálně už je v pětině cesty, univerzálních aplikací ale, tedy těch přímo stvořených pro různé displeje zařízení běžících na Windows 10, je stále málo a přibývají pomalu. A to i přes velkou snahu a finanční podporu ze strany Microsoftu. Jak univerzální aplikace vypadají a jak na různých displejích díky funkci Continuum vypadají, jsme psali v samostatném článku. V něm naleznete i video s reálnou ukázkou.

Když už je řeč o aplikacích na Windows 10 Mobile, je také potřeba zmínit, že Microsoft se odhodlal k jedné velké změně v logice operačního systému. Ten totiž přišel o všechny huby a centra určená pro konkrétní druh obsahu. Nově je tak celý systém složen z jednotlivých aplikací. Tedy žádný hub pro hudbu a rádio, hry atp. Vše jsou samostatné aplikace. To na jednu stranu ponížilo komfort, logiku a plynulost celého systému, na stranu druhou to Microsoftu umožňuje pružně reagovat na problémy, vydávat dílčí aktualizace a rychleji tak přinášet nové funkce, protože není třeba aktualizovat celý systém. Nápad výborný, provedení a na něm závislá uživatelská zkušenost už tolik ne.

Vzhled: nekonzistence prostředí

Domovská plocha je pořád to stejné. Živé dlaždice zobrazující živý obsah. Ano, je zde více možností jejich přizpůsobení, na obrazovku se jich vejde více, ale koncepce systému je pořád stejná. Změnám se nevyhnulo ani notifikační centrum, které má více přepínačů, struktura řazení prvků v něm je jiná a správně napsaná aplikace umožní reakci na notifikaci přímo, tedy bez nutnosti otevírat danou aplikaci. Vítanou změnou je možnost zvolit velikost prvků v systému, případně dlouhým podržením středového tlačítka displej o polovinu přiblížit směrem dolů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Windows 10 Mobile na topových smartphonech nabízí možnost odemykání přes Windows Hello. Tato funkce, která je zatím v beta verzi, přes speciální senzor naskenuje vaši duhovku a na základě shody odemkne smartphone. Nyní to ale trvá dlouho, cca dvě vteřiny, a je potřeba se přiblížit na zhruba 40 cm.

Co naopak skalního uživatele předchozích Windows Phone verzí nepotěší, to je do očí bijící grafická nekonzistence prostředí. Jako by se v Redmondu neuměla oddělení vyvíjející jednotlivé aplikace domluvit, jak má vlastně systém vypadat. Jenou je nastavení schované pod třemi tečkami, jak jsme byli zvyklí, jednou je schované ve výsuvném hamburger menu nalevo. Stejně tak přepínání sekcí v jednotlivých aplikacích. Jednou je nahoře, jednou při spodním okraji, jindy zase pod hamburger menu. Jako by si Microsoft neuměl vybrat, co vlastně chce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Windows 10 Mobile při naklopení na šířku umí zobrazit jiné rozhraní, nebo jiné rozložení ovládacích prvků, než při klasickém zobrazení na výšku.

Místo toho, aby se mobilní Windows držely své jednoduchosti, přímočarosti a specifického designu, jedná se o systém se spoustou na více či méně rychlo přidaných funkcionalit, které do systému graficky někdy až nezapadají, jindy zase umě kopírují jinou platformu, nebo alespoň přebírají charakteristické rysy. To by nemuselo být nutně na škodu, kdyby ale Microsoft vše sjednotil tak, jak tomu bylo u dřívějších verzí. Takhle se z krásně přehledného systému stává mix často i dobrých funkcí či aplikací „tak nějak“ pospojovaných dohromady.

Chybovost, pády a česká lokalizace

Žádný operační systém není bez chyb a u těch nových to platí dvojnásob. Windows 10 Mobile jsou zatím oficiálně pouze na několika málo telefonech. Lumia 550, dvojice Lumií 950 a 950 XL, Acer Jade Primo … Na to, jak je těch telefonů málo, je o chybách nového operačního systému slyšet až moc. Zajímavé ale je, že třeba taková Lumia 550 je vlastně skoro bez problémů. Vybavenější dvojice Lumií ale na chyby, restarty, pády aplikací a další podobné nepříjemnosti trpí poměrně hodně. Nebo spíše trpěla.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Notifikační centrum dostálo značné obměny. Na notifikace ze správně napsaných univerzálních aplikací tak lze reagovat rovnou, bez nutnosti otevírat samotnou aplikaci.

Microsoft totiž spolu s aktualizacemi systému vydal také aktualizaci firmwaru, což fungování této dvojice výrazně zlepšilo. Stejně tak některé problémy vyřešila i výměna starých SIM karet za ty novější. Nejpodivnější na tom celém ale je, že chyby se objevují zcela náhodně, na různém modelu, single nebo dualSIM variantě, se SIM kartou různého operátora… Odstranění chyb proto není ani pro společnost velikosti Microsoftu úplně jednoduché. Důležité ale je, že na tom stále pracuje, stejně jako na aktualizacích jednotlivých aplikací, které lze označit za více než časté. Nic jiného ani Microsoftu nezbývá, když se má jednat o poslední a do nekonečna aktualizovanou verzi jejich operačního systému.

Poslední nepříjemnou kapitolou je česká lokalizace. Ne snad, že by systém nebyl lokalizován do češtiny, nebyla česká klávesnice nebo predikce slov. V češtině nefunguje hlasová asistentka Cortana, na kterou je navázána spousta dalších služeb, ajko jsou například Quiet Hours - tedy časové období, kdy nebudete rušeni. Stejně tak máme smůlu s přihlášením do aplikací, jako je hudba Groove, nebo třeba s nákupy v aplikaci Filmy a TV.

Závěr: poslední restart?

Jak bylo psáno již v úvodu, Microsoft svůj mobilní operační systém již několikrát restartoval s tím, že starší modely měly s aktualizací smůlu. Windows 10 Mobile by se měly dostat na všechny modely, které mají Windows Phone 8.1, i když už prosákly informace, že některé z nejnižších modelů už aktualizaci nedostanou. Podle slov zástupců společnosti už by se žádný další restart udát neměl, nebo alespoň současná politika redmondského giganta tomu odpovídá. A já bych doporučil, aby se toho opravdu drželi. Protože další restart už se nemusí povést a nejspíš by se ani nepovedl, jelikož by nezbyl pomalu nikdo, kdo by další mobilní Windows používal. Vždyť i nejskalnější ze skalních fanoušků migrují na jiné platformy, kde jsou služby Microsoftu poskytovány lépe, než na vlastním operačním systému …

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Multitasking si vzal inspiraci z ostatních systémů a umožňuje zavírání tažením směrem dolů, nebo jednoduše pomocí křížku v pravém horním rohu.

Windows 10 Mobile jsou veskrze povedený systém. Jeho největší problém je v tom, že je opět o tolik jiný, než jeho předchozí verze. A nemyslím jen designem, ale i architekturou. Zatímco ostatní jen vylepšují, přidávají, ladí, zlepšují a zrychlují, Microsoft pořád mění. Nejdříve tak došla trpělivost vývojářům, teď dochází i fanouškům. Doufejme tedy, že Windows 10 Mobile už nadále budou pouze vylepšovány, nikoliv zásadně měněny. Protože to je jediný klíč, jak dosáhnout úspěchu.

Plusy:

  • univerzální aplikace
  • funkce Continuum
  • možnost přizpůsobení systému
  • podpora pro top hardware

Mínusy:

  • nekonzistence designu prostředí
  • neodladěnost systémových aplikací
  • pády a záseky i na top hardwaru
  • málo univerzálních aplikací

V následující kapitole najdete galerii se screenshoty prostředí včetně jejich popisů ze smartphonu Microsoft Lumia 950 XL.

Témata článku: Microsoft, , , , , , , , Acer Jade Primo, Microsoft Lumia 550, Microsoft Lumia 950, Microsoft Lumia 950 Dual SIM, Microsoft Lumia 950 XL, Microsoft Lumia 950 XL Dual SIM, Adresní řádek, Světový čas, Wind, Systémová aplikace, Propracovaná aplikace, Mobil, Klasické zobrazení, Speciální senzor, Dobrý důvod, Slučování, Hour