Windows NT, kam se podíváš? Další plán Microsoftu, jak zabít Javu

Tajná zbraň Microsoftu, Windows NT do každého kapesního počítače. Zní to šíleně? Čtete dál.
Microsoft zřejmě do konce roku 1998 oznámí mimořádně zajímavý plán, který by se měl stát jeho nejnovější zbraní proti Javě: jsou to tzv. Embedded Windows NT, kódovým názvem Impala. Microsoft něco ze své nové "gazely" prozradil na konferenci s názvem Windows Networking and Communications, nicméně stále se jedná o neoficiální zprávy, které spíše prosákly ven.

Plán je zajímavý svou neočekávaností. Zatím se považovalo za celkem jasné, že Microsoft chce do nejrůznějších nepočítačových zařízení (počínaje mobilním telefonem přes set-top box až třeba po ledničku) ládovat především různé verze Windows CE; o operačním systému Windows NT se mlčky předpokládalo, že nikdy nepřekročí hranice počítačů a že jeho nejzazším výletem je Terminal Server.

Slovo "Embedded" se do češtiny špatně překládá, protože běžný překlad ("vnořit, vložit") nevystihuje význam - v počítačovém smyslu jde o obvykle prvky s všeobecným účelem, které jsou vytvořeny a modifikovány tak, aby plnily úzce specializovaný úkol daného zařízení. Typickými "embedded" produkty minulosti byly čipy - například procesory MIPS se nalézaly jako běžné centrální procesory v pracovních stanicích od SGI, ale také se nasazovaly ve velkém do zařízení jako jsou tiskárny, kde plnily velmi úzké a jasně definované úkoly spojené s tiskem, a kde byla samozřejmě úplně minimálně využitá jejich univerzálnost.

Trh s zařízeními využívající specializované ("embedded") operační systémy je už dnes slušný a v budoucnu zřejmě vzroste neuvěřitelným způsobem - když se podíváte kolem sebe v domácnosti, najdete nejméně deset zařízení zralých do budoucna na embedded operační systém (například: pračka, lednička, televize, audio/video zařízení, mobilní telefon, systém osvětlení, systém vytápění, bezpečnostní zařízení atd.). Proto se už teď mohutně zbrojí - a to by nebyl Microsoft, aby si nepřipravil rozsáhlejší arzenál než jen jediný produkt, a to Windows CE.

Jaký bude rozdíl mezi oběma operačními systémy pro embedded produkty je zatím zcela nejasné a lze se pouze dohadovat. Windows NT jsou bezpečný a robustní systém (ne v absolutním měřítku, ale ve srovnání se stolními systémy), jsou kvalitně spravovatelné na dálku včetně vzdáleného bootování a včetně bootování jádra OS z flash paměti; Windows CE jsou naopak odvozeny z Windows "xx" včetně jejích předností i nedostatků. Zcela jiné jsou hardwarové požadavky, zcela jiné je možnosti vývoje aplikací, zcela jiná je úroveň multitaskingu - pokud se vám ovšem zdá, že Windows NT jsou přílišným brontosaurem, je to jen úhel pohledu. Za pár let jsou zde paměťové moduly o kapacitě 1 GB, které budou stát pár stokorun - a to je to jediné, co Windows NT vlastně potřebují k životu.

A výsledně není vyloučeno, že Microsoft - což není poprvé - vytváří určitou vnitřní konkurenci. Firma je agresívní navenek, což je vidět; je také agresívní dovnitř, a to je vidět daleko méně. Odměňuje své zaměstnance akciemi, která nesou zlatá vejce a má na to, aby postavila částečně proti sobě dva vývojářské týmy a řekla jim: poperte se o trh.

Váš názor Další článek: Nová verze Windows CE pro počítače do kapsy

Témata článku: Microsoft, , , , Windows!, Bezpečnostní zařízení, PLA, Plán, , Jak, Win, Wind, Mic, Micro