WisBar Advance: výborný program pro Pocket PC

WisBar Advance je jedním z nejznámějších a také nejužitečnějších programů pro kapesní počítače. Pokud jej ještě nepoužíváte, zbystřete. Umí zobrazit ikony běžících programů či přetvořit nabídku Start do kaskádové podoby.

WisBar byl a je jedním z vůbec nejznámějších programů platformy Pocket PC. Mnoho uživatelů instaluje tohoto každodenního pomocníka jako vůbec první program po tvrdém resetu. Vývoj původního WisBaru ustal na mrtvém bodě, na jeho základech ale pokračuje WisBar Advance. Minulý pátek byla vydána aktualizovaná verze 1.3.2. Podívejme se, co WisBar umí a čím si získal tolik nadšených uživatelů. Hned na začátku musím vyzdvihnout cenu, WisBar je úplně zdarma.

Praktické dovednosti

Již tvůrce původního WisBaru uznal, že zobrazovat název aktuálně spuštěného programu je naprosto zbytečné a že lze tohoto prostoru systémové lišty využít efektivněji. Třeba drobnými ikonami v pozadí běžících programů, mezi kterými tak lze přepínat stejně rychle jako u stolních Windows. Velmi užitečné je menu, ve kterém jsou seřazeny všechny spuštěné aplikace včetně křížku pro rychlé ukončení. Samozřejmostí se stává pozměněné tlačítko OK, kterému lze přiřadit dvojí funkčnost: krátké tapnutí pro minimalizaci, dlouhé pro ukončení programu.


Hlavní nabídka programu WisBar

Za největší nevýhodu programu považuji méně intuitivní nastavení. Po instalaci navíc není WisBar nastaven úplně ideálně. Tápání v názvech a postupům pokus – omyl jsem se nevyhnul. Jelikož chybí nápověda, zevrubně vás provedu nastavením a upozorním na důležité položky.

Nastavení – zápolení

Po prvním spuštění klepněte na ikonu se dvěma fajfkami a vyberte Settings. Natavení programu má celkem osm záložek. Každá změna se projeví po potvrzení zeleným tlačítkem v levém dolním rohu. Projděme si ty důležité:

Záložka General:


Některé položky hlavní nabídky jsou méně významné

Run WisBar Advance od Soft Reset – Zatržením povolíte automatické spouštění programu po softresetu, doporučuji ponechat zatržené.

Show Running Task Icons – Chcete rychle přepínat mezi aplikacemi pomocí malých ikon? Pak tuto volbu zatrhněte. Zřejmě se vám nebude líbit neúplný nápis spuštěného programu, nebojte, odstraníme jej v dalších krocích.

Use „Smart minimize“ instead of close – Tapnutím na křížek aktuální aplikaci minimalizujete, podržením pak úplně zavřete. Doporučuji zatrhnout.

Show Cascading Menu Icons – V kaskádové nabídce Start zůstanou zobrazeny ikony, doporučuji ponechat zaškrtnuto.

Záložka Task:


V záložce Tasks se téměř nic neděje

V této záložce můžete vybrat určité programy a přisoudit jim akci ignorovat, minimalizovat nebo zavřít. Vhodným příkladem je ActiveSync, který díky volbě ignorovat, nebude zobrazen mezi běžícími programy a tím nedojde k jeho ukončení při volbě „ukončit všechny aplikace“.

Záložka Items:

Tato záložka je poněkud oříškem. V první rolovací nabídce je mnoho položek, které značí jednotlivé ikony v horní, i dolní systémové liště. Pokud některou z ikon nehodláte využívat, musíte ji nejprve vybrat a pak zrušit zatržítko The item is visible, což je zpočátku trochu matoucí. Druhým zatržítkem zajistíte, že bude mít daná ikona základní vzhled. Máte-li dost fantazie, můžete si vlastní ikony nakreslit, zmenšit, zkopírovat do PDA a v tomto menu navolit pro zobrazení.


Nejdůležitější a bohužel i nejméně přehledná záložka Items

Velmi důležitá je spodní polovina záložky. Zatržením Execute můžeme jedné ikoně přiřadit dvě různé funkce, a to pro krátké (volba Tap) a dlouhé tapnutí (volba Hold). Pro lepší pochopení uvedu příklad: tlačítko pro návrat na Today obrazovku má při klepnutí základní funkci, pro dlouhé tapnutí můžete nastavit třeba vypnutí PDA, kopírování či vložení z/do schránky, spuštění konkrétního programu či otevření kalendáře. Kombinací je v tomto případě opravdu mnoho.

 
Aktivace kaskádové nabídky Start

Aktivace kaskádové nabídky start je zašita právě v této části. V horní části vyberte Start Menu a v dolní zatrhněte Execute. Vlevo vyberte Tap a ze spodní roletky zvolte Cascading Start Menu. Pokud vyberete místo Tap – Hold, bude kaskádová nabídka start zobrazena jen při delším podržení pera.

Záložka Theme

Zde lze nastavit různé motivy horní i dolní lišty. Na internetu není těchto motivů mnoho, několik hezkých naleznete na této stránce. Zvolíte-li první položku z nabídky, Emulate PPC  Theme, bude vykreslený skin zrušen a objeví se klasický vzhled s barvou odpovídající danému tématu Today obrazovky.


Skromná nabídka Theme

Záložka Order

V této záložce lze pomocí šipek nastavit pořadí ikon v horní liště.


Nastavení pořadí ikon se provádí pomocí velkých šipek

Záložka Menu

Zaškrtnutím dané položky souhlasíte s jejím zobrazením v hlavním menu programu WisBar. Stejně jako v předchozí záložce, i zde můžete měnit pořadí jednotlivých položek.


Záložky Order a Menu jsou takřka shodné

Záložka Tweaks

V této záložce je důležitá zejména dolní polovina. Chcete-li využívat kaskádovou nabídku start a máte-li celý operační systém lokalizován, musíte změnit cestu s počeštěné nabídce Start (obvykle stačí přidat podtržítko: Start_Menu).


Pozor na cestu k nabídce Start u lokalizovaných operačních systémů

Pomocník pro každý den

WisBar Advance je velmi užitečnou aplikací, která zpříjemňuje a usnadňuje každodenní soužití s kapesním počítačem. Velmi si cením ikon spuštěných programů, které mi umožňují rychle přepínat třeba mezi emailem, ICQ a Internet Explorerem. Pokud jej ještě nepoužíváte, nebo pokud používáte starší verzi, určitě si nový WisBar stáhněte a vyzkoušejte.

WisBar Advance
cena: zdarma
zdroj: www.lakeridgesoftware.com/wisbar
velikost: 192 kB
stažení: zde

Diskuze (13) Další článek: Návod: Nokia 6230 jako modem přes kabel DKU-2

Témata článku: , , , Pro +, Každodenní soužití, Program, Spodní polovina, CASC, Pocket, Pocket PC, Fajfka