Xiaomi láká na 48Mpx smartphone. Zvládne jeden snímač to, co jiní se třemi?

Spoluzakladatel Xiaomi a jeho současný prezident, Lin Bin, na sociální síti Weibo vypustil do éteru fotografii připravovaného smartphonu. A na ní nás zaujalo zejména označení „48 MP Camera“. Smartphone s tímto rozlišením fotoaparátu má být představen již v lednu, a bude se tak jednat o vůbec největší počet megapixelů v mobilu. Doposud byla rekordmanem Nokia 808 PureView se 41 Mpx snímačem, Huawei Mate 20 Pro se svým 40Mpx snímače okupuje druhé místo.

Rozlišení 48 Mpx v mobilu je natolik unikátní, že na něj sedí pouze dva známé fotočipy. Prvním z nich je IMX586 od Sony, který byl oznámen v červenci. Jedná se o 1,2" snímač, jehož jednotlivé pixely mají rozměr 0,8µm. Druhou možností se stejnými rozměry pixelů je fotočip Samsung Bright GM1, který byl představen v říjnu.

A zatímco ostatní výrobci se zřejmě budou předhánět v počtech fotoaparátů, Xiaomi to zkusí cestou Pixelů. Nabídne jeden snímač, který pozadí na fotkách rozmaže softwarově, a při tak velkém rozlišení by nemusel být k zahození ani dvojnásobný digitální zoom s využitím pixel binningu.

Promo video stařičké 41Mpx Nokie 808 PureView:

Diskuze (2) Další článek: T-Mobile má na prodejně prvního robota. Kde na vás bude mluvit Pepper T-Dee?

Témata článku: Samsung, Sony, Xiaomi, , , , , , , , , Připravovaný smartphone, Rozlišení, Digitální zoom, Velké rozlišení, Sociální síť, Stejný rozměr, #Xiaomi, Druhé místo, SMA, Druhá možnost, PureView, Spolužák, Jin, Lin Bin,