Xiaomi Mi 5s: čínský šampion s bolestivým handicapem [recenze]

  • Praktičtější materiál, lepší výkon, výdrž i foťák, bohužel ale i ústupky
  • Ultrazvuková čtečka znamená v praxi jen minimální přínos
  • Hlavním překážkou zůstává absence LTE v pásmu 800 MHz
Kapitoly článku

Design

Ačkoliv je Mi 5s tvarově stejné jako pětka, vzdalo se skleněných zad a nahradilo jej praktičtějšími kovovými. Šasi je tak velmi pevné a nijak se neohýbá ani nevrže. Rozměrově sice o pár desetinek milimetru vyrostlo na 144,6 × 70,3 × 8,25 mm a s váhou 145 gramů je rovněž o něco těžší, ale ani jedno bez přímého srovnání nepoznáte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kvůli větší baterce a změně materiálu telefon ztloustl o rovný milimetr, kvůli zahnutí zad to ale nepoznáte. Ostré hrany vás však při delším držení mohou nepříjemně tlačit do rukou.

Smartphone naopak díky úzkým bočním rámečkům a zaobleným zádům působí velmi subtilním dojmem. Zaoblená záda však nejsou zrovna praktické řešení, jelikož je zbývající hrana velmi tenká a při delším držení nepříjemně řeže do ruky, nepomáhá ani 2,5D zahnutí displeje. Nejde však o nic, co by nespravil ochranný kryt. Celkově mohou záda mírně připomínat šestkové iPhony kvůli podobnému rozložení plastových předělů. Jinak zde také najdeme nepatrně zanořenou čočku fotoaparátu, dvoutónový blesk a sekundární mikrofon.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sklo Mi 5s vyměnilo za praktičtější hliník, což vítám. Kvůli kovu však záda získala i ne příliš vzhedné plastové předěly. Xiaomi je naštěstí vždy přibarví tak, aby u dané barevné varianty nebyly tolik do očí.

Přední strana na první pohled ničím nepřekvapí. Základem je displej, přední kamerka, sluchátko, notifikační dioda a proximity, případně světelný senzor. Pod displejem se však nachází hlavní unikum telefonu, kterým je ultrazvuková čtečka otisků prstů, která slouží zároveň jako domovské tlačítko. Narozdíl od levnějších modelů nechybí ani podsvícená senzorová tlačítka.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ač to při ani blízkém zkoumání neuvidíte, ve spodní bradičce se nachází dvojice senzorových, podsvícených tlačítek. Mezi nimi je pak domovské tlačítko s integrovanou ultrazvukovou čtečkou otisků prstů. Ta je premiérou nejen u Xiaomi, ale i na celém trhu, výrazné výhody však nepřináší. 

Na pravém boku najdete ergonomicky umístěné zapínací tlačítko a regulaci hlasitosti. Levý bok pak skýtá plnohodnotný duální slot na dvojici nano SIM karet. Rozlučte se ovšem se slotem na paměťovou kartu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jak u bylo zmíněno, telefon má zahnuté záda, kterým se museli ostatní prvky přizpůsobit. Xiaomi se toho nebálo a do záhybu vložilo dokonce LED blesk i ovládací tlačítka, která muselo zabrousit, aby ladily se zahnutím.

Na spodku telefonu můžeme vidět u Xiaomi již standardní konektor USB-C, repráček a mikrofon. Na vrchní straně se pak nachází pouze 3,5mm sluchátkový jack konektor. Oproti pětce také zmizel infračervený port.

Displej

Xiaomi Mi 5s nabídne IPS displej s poměrně netradiční úhlopříčkou 5,15", a to s Full HD rozlišením. Při běžném používání je tedy obraz perfektně jemný, ovšem ve srovnání s konkurencí zaostává. Nižší rozlišení zamrzí zejména ve spojení s nedávno představeným headsetem pro virtuální realitu – Mi VR, kde už Full HD zkrátka nebude stačit. Bez virtuální reality je však rozlišení více než dostačující.

Stran barevného podání je na tom „pětesko“ poměrně dobře. Najdeme sice i telefony s věrnějším podáním barev, nicméně živé barvy u Mi 5s se vašim očím budou určitě líbit. Vše ale záleží na nastavení, kde si sami můžete vybrat teplotu barev či jejich kontrast, který lze měnit i automaticky dle světelných podmínek.

Pochvalu zaslouží také skvělé pozorovací úhly a vynikající hodnoty minimálního a maximálního jasu. Při čtení za tmy pro změnu oceníte filtr modrého světla, který šetří vaše oči. Užitečnou funkcí je také probuzení obrazovky dvojitým poklepáním, případně „funkční kulička“ zvaná Quickball, která nabízí rychlý přístup k nastavitelným funkcím. Pokud si připlatíte za vyšší 128GB verzi, získáte navíc podporu Force Touch. Na recenzi jsme bohužel získali slabší verzi, takže jsem nemohl tuto funkci vyzkoušet v praxi.

Hardware

Xiaomi Mi 5s uživateli nabídne opravdu masivní dávku výkonu díky aktuálně nejvýkonnějšímu procesoru od Qualcommu - čtyřjádrovému Snapdragonu 821 s taktem 2,15 GHz. Ten mimo jiné nabízí grafiku Adreno 530, díky které plynule rozjedete i ty nejnáročnější 3D hry.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Náročné hry jako Real Racing 3 či nové Asphalt Xtreme jsou pri Mi 5s hračka

Operační paměť v mém případě činila 3 GB (běžně dostupný alespoň 1 GB), s kterou si vystačí i nároční uživatelé. Paměti je dostatek i při spoustě otevřených aplikací, takže přepínání mezi nimi je tím pádem bleskové. Přesto je zde možnost připlatit si za variantu se 4 GB RAM.

Benchmark AnTuTu 6.2.1

Celkové skóre: 150 481 bodů

  • 3D: 60 234
  • UX: 46 689
  • CPU: 32 983
  • RAM: 10 575

Zmíněná dražší verze se mimo jiné liší i vnitřní pamětí, která je 128 GB. Mnou testovaný, levnější, model nabídne pouze polovinu, přičemž uživatelsky dostupných je ve výsledku necelých 58 GB. Ačkoliv by si s menší kapacitou valná většina uživatelů měla vystačit, je třeba si velikost vnitřní paměti rozmyslet předem, případné rozšíření paměťovou kartou totiž není možné. Rychlost paměti už jen díky standardu UFS 2.0 patří k nadprůměru, hodnoty z benchmarku Disk Speed Performance dosahovali 410 MB/s při čtení a 180 MB/s při zápisu.

Rozhodujícím parametrem u tohoto telefonu je konektivita. Ačkoliv oproti původnímu modelu přibyla podpora LTE v dnes již ustupujícím pásmu 900 MHz, klíčová frekvence 800 MHz stále chybí. Pokud tedy bydlíte na venkově nebo v místě slabého pokrytí 3G, bude vaším stálým společníkem připojení EDGE. Naopak ve velkých městech oceníte podporu LTE na 1 800 a 2 100 MHz, nechybí ani pásmo 2 600 MHz. Situace s Xiaomi telefony se však mění a některé modely zpětně podporu 800 MHz dostaly, takže není vyloučeno, že tomu tak bude i zde, ale oficiální informaci o tom nemáme.

Výdrž baterie

Přehrávání Full HD videa s Wi-Fi (100% jas):

  • 7 hodin a 50 minut

Surfování na webu přes Wi-Fi (50% jas):

  • 7 hodin a 3 minuty

Doba nabíjení :

  • 1 hodina a 43 minut

Telefon dále zvládá Wi-Fi standardu 802.11ac (MU-MIMO) operující v pásmech 2,4 i 5 GHz, Bluetooth 4.2 a samozřejmě NFC. Oproti modelu Mi 5 však ztratilo infračervený port pro ovládání domácí elektroniky. Z polohových služeb je podporováno GPS (A-GPS), GLONASS a BeiDou, fixace polohy je přitom velmi rychlá, v otevřeném prostoru netrvá déle než jednotky vteřin. Uživatelé ocení i digitalní kompas. Z dalších senzorů Mi 5s nabídne akcelerometr, gyroskop, hallův senzor nebo barometr.

Pozornost zde speciálně zaslouží ultrazvuková čtečka otisků prstů, která si vysloužila prvenství na trhu. Díky této technologii je senzor schopný získat trojrozměrný sken otisku prstu, což by mělo vést k vyšší přesnosti. V praxi je znát, že senzor o něco lépe reaguje mokré prsty, ale rychlostí a přesností se jsem nijak významný posun nepostřehl.

Test čtečky otisků prstů:

Vestavěná baterie se vzhledem k velikosti displeje chlubí slušnou kapacitou 3 200 mAh. Při běžném používání však počítejte s výdrží jednoho a půl dne, případně jednoho dne v režimu Dual Sim. V praxi tedy bude stejně nabíjet každý den.

Každý však telefon používá jinak. V mém případě běžné používání znamená několik minut hovorů, pár SMS zpráv, zhruba 3 hodiny přehrávání hudby z Apple Music, občasné surfování na webu a komunikaci přes sociální sítě. To vše při zapnutých mobilních datech/Wi-Fi a polohových službách a automatickém jasu. Pokud telefon budete alespoň trouchu šetřit, nejsou ani dva dny výdrže problém. 

AnTuTu Battery Test

  • 9 885 bodů

Při testu výdrže mě však překvapila nižší výdrž při surfování na internetu skrze prohlížeč Google Chrome, kterou simuluji automatickým refreshem webu. Další připomínka půjde k nabíjení, ačkoliv Mi 5s podporuje technologii rychlého nabíjení Quick Charge 3.0, v balení ovšem žádný nabíjecí adaptér nedostanete. Musíte si tak vystačit pouze s USB-C kabelem či nabíječku přikoupit zvlášť. S Quick charge nabíječkou nabíjení trvá cca 100 minut, s běžnou nabíječkou však počítejte nejméně se dvěma hodinami. Záleží však na výkonu adaptéru.

Slabší stránkou telefonu je zvuk. Je vidět, že Xiaomi muselo někde ušetřit, aby za skvělou cenu nabídlo takto vybavený telefon a černý Petr padl právě na spodní repráček. Ten podává zhruba průměrnou hlasitost, ovšem kvalitu bych zvuku bych se nebál označit za otřesnou a kvalitou by se mohla rovnat tak maximálně s telefony nižší střední třídy. Při nižších hlasitosti je sice zvuk poměrně čistý, ale jakmile volume přesáhne polovinu ze zvuku se stává spíše hluk.

Výsledný projev absolutně postrádá basy, jeho výšky tahají za uši a kvůli vysokému šumu je hudbě špatně rozumět. Vše naštěstí zachraňuje sluchátkový 3,5mm výstup, který hraje čistě a hlavně hlasitě. 

4. Software

Na Xiaomi Mi 5s běží Android 6.0.1, po tom však na pohled nejsou ani památky, jelikož je na něj naroubovaná rozsáhlá nadstavba MIUI 8. Ta se v tuzemsku těší velké oblibě a československá komunita se o ni příkladně stará, takže čekejte českou lokalizaci a pravidelné aktualizace, přesto není překlad stoprocentní a místy zahlédnete i angličtinu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka prostředí MIUI 8

Pro MIUI je typické, že postrádá centrální nabídku aplikací, takže vše máte pouze na plochách. Grafika je velmi podobná jiným asijským nadstavbám, takže pokud jste měli co dočinění z nějakým telefonem z Číny, budete zde téměř jako doma. Narozdíl od konkurence to Xiaomi ani nijak nepřehání s bloatwarem a nenajdete zde aplikace, které by vám vyloženě překážely. Smysl možná postrádá akorát dvojice webových prohlížečů, bohatě by stačil jeden. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Předinstalované aplikace

Kromě bloatwaru však MIUI postrádá i aplikace a služby od Googlu, tedy až na Play Store, který se v české verzi ROM naštěstí nachází. Není tedy problém si doinstalovat, co potřebujete. Pochvalu zaslouží funkce duální prostor, která umožňuje systém rozdělit na osobní a pracovní obsah. Po přepnutí do „pracovního prostoru“ se systém chová naprosto nezávisle a můžete zde mít vlastní aplikace, fotky, zprávy, kontakty a dokonce můžete být přihlášeni i pod jiným Google účtem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Duální prostor umožňuje oddělit soukromí a pracovní obsah

Navzdory tomu, jaký je MIUI velký Moloch, je velmi dobře optimalizované a ani si neukousne tolik paměti, což musím telefonu rozhodně přičíst k dobru. Na závěr dodám, že na telefonu byla nainstalována oficiální česká ROM ve verzi Stable, při přechodu na tzv. Týdenní verzi se můžou se vlastnosti systému případně i nějaké aplikace lišit.

5. Fotoaparát

Xiaomi Mi 5s dostalo do vínku 12 Mpx snímač Sony IMX378, což je shodou okolností stejný fotoaparát jako mají, společností DxO Mark opěvované, Google Pixely. Předpoklad pro kvalitní fotografie je tedy velký. Za dobrých světelných podmínek Mi 5s pořizuje opravdu špičkové fotky s věrným podáním barev a skvělou ostrostí. Pochválu zaslouží i velmi dobré vyvážení bílé a dynamický rozsah foťáku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové snímky fotoaparátu (více najdete v kapitole Fotogalerie)

S nedostakem světla se však projevuje na vlajkové lodě slabší světelnost f/2.0 a hlavně absence optické stabilizace, kterou oproti modelu Mi 5 bohužel ztratila. S horším osvětlením se tak výrazně ztrácí detaily fotografií a výrazně přibývá šum. Zde bohužel za elitou ztrácí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
S HDR umí Xiaomi Mi 5s umí velmi pěkně oživit fotografii

Žádný zázrak se nekoná ani u přední kamerky, která stále zůstává u podprůměrného 4MPx rozlišení. Ta je hodně citlivá na světlo a velmi ráda scénu přepaluje. Na videohovory či občasné selfie ale bohatě postačí.

Ačkoliv prostředí MIUI jako takové patří k mým oblíbeným, na aplikaci fotoaparátu má Xiaomi stále, co zlepšovat. Ačkoliv se výrobce snaží jednoduchou grafikou, co nejvíce usnadnit používání, výsledkem je pravý opak. Všechny funkce a nastavní jsou totiž velmi neprakticky skryté a je třeba se k nim zbytečně proklikávat. Jakmile si, ale na aplikaci zvyknete, nebudete zde prakticky nic postrádat, ať už jde o velmi povedený manuální režim, panorama a či další režimy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu

Co se týče videa, je ho možné pořizovat až ve 4K při 30 fps nebo ve Full HD při 30 fps. Natáčení si však lze zpestřit i zpomalenými HD videi při 120 snímcích za vteřinu. Ačkoliv se elektronická stabilizace snaží sebevíc je vidět, že obraz není tak plynulý a někdy se mírně zatřese, škoda. Xiaomi však neodpoustím, že ve výchozí aplikaci neumožňuje natáčet Full HD videa při 60 fps, to lze až s některou aplikací třetích stran. Doufejme, že to brzy napraví nějakou aktualizací.

Ukázkové video (1080p, 30 fps):

Ukázkové video (4K, 30 fps):

Redakční hodnocení: 82 %

Základním kamenem úrazu nového Xiaomi Mi 5s je stále přetrvávající chybějící podpora LTE na frekvenci 800 MHz, která je pro český trh stěžejní. Pokud žijete ve velkém městě, problém se vás pravděpodobně týkat nebude, ale mimo město vás telefon může omezovat. Je tak pouze na vás, zda jste ochotni investovat 12 000 Kč (u vyšší verze dokonce 14 000 Kč) s takovým handicapem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Na druhou stranu je Xiaomi Mi 5s vzhledem k ceně velmi vydařená vlajková loď s nekompromisní výbavou, která až na rozlišení displeje může bez problému konkurovat i daleko dražším smartphonům. Jeho největším konkurentem však paradoxně bude jeho předchůdce Xiaomi Mi 5, který až na zanedbatelně slabší výkon a ultrazvukovou čtečku otisků prstů (u dražší verze navíc Force Touch displej) prakticky nic nepostrádá, naopak přidává infračervený port a optickou stabilizaci, a to při cenovce cca o 3 000 Kč nižší. Novinka je však díky hliníkovému tělu znatelně praktičnější.

V dané cenové kategorii telefonu zatopí také Samsung Galaxy S7, který za malý příplatek přináší kromě podpory LTE i lepší foťák a stylovější tělo. Silným soupeřem bude i zabiják vlajkových lodí OnePlus 3 případně nový OnePlus 3T, který se chystá do prodeje. Kromě většího displeje a těla nabízí podobnou výbavu a navíc kompletní podporu LTE.

Verdikt: Xiaomi Mi 5s je špičkový telefon jak na papíře, tak při skutečném používání. Extrémní výkon, skvělý fotoaparát či solidní výdrž jsou jen jedny z mála přednostní přístroje. Výrobce však mohl telefon osadit kvalitnějším repráčkem. Největší bolístkou však bohužel stále zůstává absence klíčových LTE frekvencí.

Plusy:

  • Extrémní výkon
  • Dobrý poměr cena/výkon
  • Příjemné prostředí MIUI 8
  • Snadné oddělení osobních a pracovních dat
  • Skvělé fotky ve dne

Minusy:

  • Absence LTE 800 MHz
  • Pouze Full HD rozlišení vzhledem k podpoře VR brýlí
  • Ztráta infračerveného portu
  • Foťák přišel o optickou stabilizaci
  • Noční fotky
  • Podprůměrná kvalita repráčku

Témata článku: Xiaomi, , , , , , , , , OnePlus 3, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB, Samsung Galaxy S7 Active, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy S7 Edge 64GB, Xiaomi Mi Note, Xiaomi Mi Note 2, Xiaomi Mi5S, Malý příplatek, Videi, Stylové tělo, Špičkový telefon, #Xiaomi, Rychlý přístup,