Xiaomi Mi Mix 2 znovu vypadá úžasně. Ukážeme vám i živé fotky přímo z Pekingu

  • Před rokem byl Mix naprosto výjimečným zjevem
  • Letošní Mix 2 znovu vypadá skvěle, ale tak výjimečný už nebude
  • Kromě základní verze s kovovým rámem můžete připlatit za keramické unibody

Xiaomi v Pekingu představilo bezrámečkový Mi Mix 2 a znovu je to působivá podívaná. Zatímco první generace byl koncept, který výrobce předložil lidem, druhá generace chce oslovit masy, chce se poprat se špičkovými modely konkurenčních značek. Xiaomi nechodilo kolem horké kaše, Mix 2 se postaví Samsungu Galaxy S8, novému (zítra představenému) iPhonu a na plátně jsme viděli i bezrámečkový Sharp Aquos a další.

Mi Mix se má posunout do mainstreamu, proto je menší. Displej má zaoblené rohy, poměr stran 2:1 a úhlopříčku 6". Spodní brada je menší o 12 %.

Aby mohl zmizet horní rámeček displeje, použil původní Mi Mix pod displejem ukrytý piezoelektrický reproduktor namísto konvenčního. Ač jde o technologicky zajímavé řešení, v praxi se příliš neosvědčil a i my jsme jej v recenzi označili za kompromisní. Mix 2 tedy dostal konvenční sluchátko, je schované pod displejem a do horního rámečku ústí tenoučká šachta.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Loňské řešení sluchátka bylo zajímavé, ale nefungovalo ideálně. Letos vypadá jednodušeji, snad bude fungovat lépe. 

Příliš nás loni nenadchnul ani senzor přiblížení („to, co vypíná displej, když dáte telefon k uchu“). I letos zůstává schovaný  pod displejem, znovu pracuje s ultrazvukem, ale tentokrát má být lepší a 100% funkční. Čelní kamerka je znovu ve spodní části telefonu, což není to nejelegantnější řešení, ale žít se s tím dá, prostě jen občas musíte otočit mobil.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V reálu už rámečky nevypadají tak tence jako v prezentaci. Další obrázky najdete v galerii.

Jinak je uvnitř to nejlepší počínaje čipsetem Qualcomm Snapdragon 835, operační paměť má 6 GB RAM, úložiště začíná na 64 GB, pokračuje přes 128 GB a nejvyšší verze má 256 GB. Fotoaparát dodalo Sony (IMX386) a má čtyřosou stabilizaci. Xiaomi se pochlubilo podporou 43 frekvenčních pásem, což má být nejvíc, co kdy v mobilu bylo (Galaxy S8 umí 33 pásem). Pro nás je důležité, že nechybí ani „české“ LTE frekvence. Podle poslední módy (bohužel) chybí 3,5mm jack pro připojení klasických sluchátek. Budete si muset sehnat bezdrátová, nebo s konektorem USB-C, nebo použít v balení přiloženou redukci.

Jak vznikal design Xiaomi Mi Mix 2:

Special Edition

Jestliže se Mix 2 posouvá blíže k masám a klesá jeho cena, logicky to znamená, že už nebude tak exkluzivní. Ale přesně proto je zde Xiaomi Mi Mix 2 Special Edition. Zatímco základní model má rám z hliníku 7 Series a keramická záda, „Speciál“ má keramické unibody. Zpracovat jeden kus porcelánu do požadovaného tvaru a lesku trvá týden.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
„Spešl“ můžete mít v černé či bílé

Po stránce výbavy je telefon shodný, dostal pouze větší operační paměť 8 GB RAM, úložiště je tentokrát jediné a kupodivu ne největší, zůstává u středních 128 GB.

Dostupnost a ceny

První Mi Mix měl problémy s dodávkami, Xiaomi slibuje, že se to tentokrát nestane, viděli jsme i fotky z plných skladů. Mi Mix 2 bude v domovině dostupný od pátečního rána (15. září).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ceny základního modelu a Special Edition. Jak to bude v korunách?

K nám se Mix 2 dostane později a díky spolupráci Xiaomi se společností Beryko už to bude s oficiální podporou výrobce. Ostatně živé fotky, které vidíte v článku, pořídil zástupce oficiálního distributora Ondřej Jirovec. Česká vlajka se znovu objevila na plátně, tentokrát protože jsme jednou ze 12 zemi, kde je Xiaomi mezi prvními pěti nejprodávanějšími značkami. Českou cenu zatím neznáme.

Xiaomi Mi Mix 2 (Special Edition)
rozměry a hmotnost: 151 × 75 × 7,7 mm, 187 g
displej: 6,0", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 2 160, 402 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 128 GB, RAM: 8 GB, baterie: 3 400 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 835 (8× Kryo 280, 3 GHz, 10nm)
operační systém: Google Android 7.1 (Nougat)
fotoaparát: 12MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
51 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (22) Další článek: iFixit rozebral Galaxy Note 8. Podívejte se na vnitřní uspořádání součástek

Témata článku: Xiaomi, , , , , Xiaomi Mi Mix 2, Xiaomi Mi Mix 2 (Special Edition), Úkaz, F +, Zaoblený roh, , Peking, Česká cena, #Xiaomi, Spodní brada, Frekvenční pásmo, Nejelegantnější řešení, Podívaná, Displej, Zajímavé řešení, Nejprodávanější značka, Ondřej Jirovec, Působivá podívaná, Special Edition, Dodávka,