Xiaomi Mi Mix bere dech. Je z černé keramiky a má displej až k horní hraně

  • Futuristický design, keramické tělo a špičková výbava
  • Displej má nezvyklý poměr stran 17:9 a „jen“ full HD rozlišení
  • České LTE chybí

Xiaomi právě představilo to, o čem se spekuluje pro Apple iPhone 8 (premiéra v září 2017) a pro Samsung Galaxy S8 (únor 2017). Smartphone s displejem přes celou čelní stranu smartphonu. Jmenuje se Xiaomi Mi Mix a abychom byli fér, k pokrytí celé plochy displeji chybí ještě proužek u spodní hrany. Po stranách a nahoře však rámečky chybí a podíl 91 % plochy pro displej vypadá působivě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Futuristické Xiaomi Mi Mix. Selfie kamera se přesunula na spodní stranu, nahoře zůstal jen reproduktor. Je piezoelektrický a ukrytý pod displejem. 

A ještě jednou budeme fér. Ani Xiaomi není s podobným mobilem první. Před téměř dvěma lety něco podobného představil Sharp. Aquos se však nedostal z japonských ostrovů a celosvětová sláva se nedostavila. Xiaomi teď přidává úchvatný design, nezvyklý materiál a špičkovou výbavu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
S vypnutým displejem je to trochu nuda, že? 
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ale jakmile se rozsvítí, máme před sebou futuristicky vyhlížející stroj. Všimněte si, že displej má zaoblené rohy.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
I zadní strana se povedla!

Výbava je na skvělé úrovni, největší pozornost pochopitelně vzbuzuje displej. Xiaomi se znovu nehnalo za vyšším rozlišením, a tak má Mix při značné úhlopříčce 6,4" jen 1080p. Ale trochu nekonvenční, s poměrem 17:9, delší strana tedy nemá 1920, ale 2040 pixelů. To kvůli systémovým tlačítkům, která budou na displeji a vedle jejich pruhu stále zbude klasický fullHD rastr.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Co znamená displej až ke třem hranám? Třeba to, že při rozměrech těla srovnatelných s iPhonem má Mix znatelně větší displej (5,5" vs. 6,4").

Nezvyklý displej si vyžádal řadu nezvyklých řešení. Piezoelektrický reproduktor (namísto membrány v klasickém reproduktoru patrně vibruje přímo krycí sklo displeje) je ukrytý pod displejem. Při premiéře se řečník rozplýval nad použitou technologií, ale jak to bude fungovat, uvidíme až v praxi. Také senzor přiblížení („to, co vypíná displej, když dáte telefon k uchu“) je pod displejem, ten pro změnu pracuje s ultrazvukem.

Klepněte pro větší obrázek
Piezoelektrický reproduktor.
Klepněte pro větší obrázek
Kam se ztratily obvyklé prvky? Kamera na spodní stranu telefonu, reproduktor a senzor přiblížení dovnitř do těla telefonu, pod displej.

Zajímavě vypadá použitý materiál. Černou keramiku jen tak někdo nemá a (alespoň na fotkách) vypadá hodně efektně. Bude tvrdá a odolná proti poškrábání, ale také křehká...

Klepněte pro větší obrázek
...Mix tedy rovnou v krabičce dostane kožené pouzdro.

Xiaomi Mi Mix a Mix Pro ve zkratce

  • displej: úhlopříčka 6,4", rozlišení 2040 × 1080 pixelů, poměr stran 17:9, jemnost 362 PPI, jas 500 nitů
  • fotoaparát: 16 Mpx, ostření PDAF, elektronická stabilizaci obrazu, přední kamera 5 Mpx
  • procesor: Qualcomm Snapdragon 821 (2,35 GHz)
  • OS: MIUI 8 (Android 6.0.1 Marshmallow)
  • paměť: 4 GB LPDDR4 RAM a 128 GB úložiště, verze Pro dostane 6 GB RAM a 256GB úložiště
  • audio: 192 kHz/24-bit
  • konektivita: USB-Type C, NFC, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2
  • baterie: 4400 (rychlé nabíjení Qualcomm Quick Charge 3.0)
  • další: v balení kožené pouzdro, dual SIM, čtečka otisků prstů
  • rozměry a hmotnost: 159 × 82 × 7,9mm, 209g
Klepněte pro větší obrázek
Verze Pro má nejen šťavnatější výbavu, ale také prstýnky z 18karátového zlata kolem foťáku a čtečky.

Ondřej Jirovec ze společnosti Beryko.cz odhaduje ceny základního Mixu na 18 990 Kč, lépe vybavený a zlatem ozdobený Mix Pro bude stát 21 990 Kč. To jsou ceny na úrovni nejdražší konkurence. V Číně startuje prodej 4. listopadu, v ČR maximálně o několik týdnů později. Xiaomi Mi Mix má rozhodně co nabídnout, ale znovu mu chybí pro Česko klíčové LTE 800 MHz. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Za designem stojí Francouz Philippe Starck.
Diskuze (179) Další článek: Ultimativní sbírka vtipů na Galaxy Note 7. Nebo jsme na některý zapomněli?

Témata článku: Xiaomi, , , , , , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Samsung Galaxy, Xiaomi Mi Mix, ? Displej, Ondřej Jirovec, Použitý materiál, Philipp Starck, Mix, Philippe Starck, Největší pozornost, Řečník, Vypnutý displej, Dech, Hra,