Xiaomi Mi Mix: keramický obr posouvá hranice [recenze]

  • Minimální rámečky displeje dělají skvělý první dojem
  • Výbavou patří k tomu nejlepšímu na trhu
  • Skvělý celek kazí vysoká cena a absence LTE na 800 MHz
Kapitoly článku

1. Design

Xiaomi Mi Mix je už na první pohled jiný, než většina dnešních smartphonů. Jedním z důvodů jsou tenké rámečky kolem displeje, zejména při horní straně. Displej totiž zabírá valnou většinu přední strany, konkrétně 91% plochy. Proto i navzdory použití obřího 6,4" displeje nabízí rozměry srovnatelné se smartphony, které mají obrazovku skoro o palec menší. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Displej je jasnou dominantou čelní strany, zabírá totiž více než 91% celé plochy. Rámečky jsou netradičně tenké, zejména při horní straně. Přesto je realita značně střízlivější proti tiskovým fotografiím.

Není to však jen bezrámečkový displej, co vás zaujme. Své udělá i zrcadlově lesklá keramika, kterou Xiaomi použilo pro výrobu zad, rámu i tlačítek. Zpracování je precizní, jednotlivé díly do sebe perfektně lícují a nikde nic nevrže, na ohýbání můžete také zapomenout. Výhodou lesklé keramiky je kromě toho, že telefon můžete použít jako kapesní zrcátko i její tvrdost, díky které telefon skvěle odolává poškrábání. Na druhou stranu se ale velmi rychle ohmatá, což lze vyřešit buď stálým leštěním, nebo elegantním koženým krytem v balení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vyleštěná keramika (oxid zirkoničitý) může dobře posloužit jako kapesní zrcádko, bohužel je na ní vidět každá nečistota.

Na zádech se dále nachází fotoaparát a čtečka otisků prstů, které jsou u dražší varianty navíc lemovány 18-ti karátovým zlatem. Dále zde najdete ještě duální blesk. Přední straně pak výrazně dominuje displej, ale nezapomnělo se ani na přední kamerku, která se musela přesunout dolů. Vlevo od ní pak našla své místo nenápadná notifikační diodka a čidlo jasu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Po stranách najdeme tlačítka, 3,5mm sluchátkový jack, duální slot pro nano SIM, repráček, mikrofony a USB-C konektor.

Další typické prvky zde ovšem nespatříte, což je dáno tím, že se sem zkrátka nevešly. Fyzická tlačítka tak Xiaomi nahradilo softwarovými, funkci proximity senzoru pro změnu obstarává ultrazvukový uvnitř. Dokonce i absence sluchátka je zde vyřešena velmi elegantně pomocí piezoelektrického repráčku. Zvuk se tak nešíří vibrací mebrány sluchátka, nýbrž celého telefonu. Počítejte ovšem se slabší kvalitou i hlasitostí zvuku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Čelní kamerku designér uklidil do spodní části. Jestli ji chcete mít nahoře, stačí telefon otočit, uživatelské prostředí fotoaparátu s tím počítá. Vedle ní najdete i čidlo jasu a nenápadnou notifikační diodku.

Po obvodu pak už najdete vše, co byste čekali. Na pravém boku je to zapínací tlačítko a regulace hlasitosti, na levém pak slot pro dvojici nano-SIM karet. Na paměťové karty bohužel musíte nechat zajít chuť. Horní strana nabízí dvojici mikrofonů a sluchátkový 3,5mm konektor, na té spodní straně pak nikoho nepřekvapí hlavní repráček, mikrofon a konektor USB-C.

2. Displej

Jak už bylo zmíněno, použitý IPS zobrazovač nabízí velkou úhlopříčku 6,4", proto může mrzet, že dostal jen Full HD rozlišení. Tento parametr je však nevýhodou hlavně na papíře, v praxi si totiž na jemnost displeje rozhodně stěžovat nebudete. Přestože jsem zmínil Full HD rozlišení, ve skutečnosti je to netradičních 2 040 × 1 080 pixelů (poměr stran 17:9). Přebývajících 120 bodů je však vyhrazeno pouze pro systémová tlačítka. Další specialitkou je i to, že jsou rohy displeje zakulacené, aby kopírovali tvar zařízení.

Klepněte pro větší obrázek Gamut barevného spektra – bílý trojúhelník vybočuje z plochy normovaného spektra (černý trojúhelník). Ve většině odstínů normu překračuje, takže podává živější barvy. Pouze u modré barvy je podání barev nepřesné. Celkově ale patří panel k nadprůměru.

Co se týče barevné věrnosti, tak si Mi Mix trochu vymýšlí, ale to je způsobeno honbou za co nejživějšími barvami, jejich teplotu a kontrast si ovšem můžete přizpůsobit v nastavení. Na druhou stranu telefon exceluje svými pozorovacími úhly a hlavně minimálním a maximální jasem. Nejnižší naměřená hodnota 1 cd/m2 je dokonce tou nejnižší, jakou jsme kdy v testu naměřili, ovšem i maximální hodnoty jasu patří k nadprůměru. Telefon tak dobře obstojí při používání na přímém slunci i za tmy.

Parametry displeje:

  • maximální jas: 512 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2. Testovaný model má nadprůměrné podsvícení.)
  • minimální jas: 1 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit.)
  • průměrná barevná odchylka: 6,08
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou do hodnoty okolo 6 mají stále věrné displeje. Testovaný model má dobré podání barev.)
  • maximální barevná odchylka: 9,77
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U testovaného modelu je to magenta.)
  • gamma: 2,28
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. Testovaný model má dostatečně přesné podání šedé barvy.)

Noční uživatelé ocení tzv. Režim čtení, který funguje jako filtr modrého světla. Užitečnou vychytávkou je i dotykový asistent Quick ball, kterému můžete nastavit libovolné funkce jako je spuštění svítilny, aplikace, zachycení obrazovky a další. Telefon lze také přepnout do jednoručního režimu, kdy lze obrazovku oříznout na menší velikost pro snažší ovládání. Nikoho pak nepřekvapí možnost probuzení displeje dvojitým poklepáním.

3. Hardware

Po výkonostní stránce patří Mi Mix k tomu nejlepšímu na trhu. Použitý čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 821 s taktem 2,35 GHz si hravě poradí i s těmi nejnáročnějšími úkoly a díky grafice Adreno 530 si plynule zahrajete i graficky náročné 3D hry. Operační paměť o velikosti 4 GB, ze kterých je běžně polovina volná, jsou zárukou bleskového spouštění a přepínání aplikací. Přesto je zde možnosti připlatit si za variantu se 6 GB RAM.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na telefonu rozjedete i ty nejnáročnější 3D hry

Telefon bohužel nepodporuje paměťové karty, ale to vzhledem ke kapacitě vnitřní paměti 128 GB není potřeba. Pokud by vám přeci jen uživatelsky dostupných 113 GB nestačilo, stále je možnost připlatit si za verzi s dvojnásobným úložištěm. Použitá paměť patří na trhu mezi ty nejrychlejší, což potvrzují naměřené rychlosti 403 MB/s při čtení a 173 MB/s při zápise v benchmarku Disk Speed Test.

Benchmark AnTuTu 6.2.1

Celkové skóre: 157 094 bodů

  • 3D: 61 109
  • UX: 51 183
  • CPU: 34 175
  • RAM: 10 627

Mi Mix má však jeden velký nedostatek, kterým je konektivita. Navzdory špičkové výbavě a tomu nutně odpovídající ceně, telefon bohužel nepodporuje LTE na frekvenci 800 MHz, což je dnes pro člověka, který používá data naprosto stěžejní parametr. Zbylá konektivita naštěstí už není vůbec špatná. Mi Mix nabídne dvoupásmovou Wi-Fi 802.11ac s podporou MU-MIMO, Bluetooth 4.2 nebo NFC. Na druhou stranu se Xiaomi stále u svých telefonů vyhýbá bezdrátovému nabíjení a někdo může postrádat i FM rádio.

Telefon podporuje polohové služby GPS (A-GPS), Glonass i Beidou, přičemž rychlost fixace i přesnost polohy musím hodnotit na výbornou. Potěší i přítomnost e-kompasu. Vrátit se musím i k v úvodu zmiňovaným senzorů. Zatímco čtečka otisků prstů je velmi rychlá funguje bez problémů, s ultrazvukovým proximity senzorem už to tak růžové není. Opakovaně se mi totiž stávalo, že se mi telefon rozsvítil při hovoru u hlavy, což vedlo ke stisku nechtěného tlačítka. S novými verzemi systému se situace naštěstí o něco zlepšila.

Výdrž baterie

Přehrávání Full HD videa s Wi-Fi (100% jas):

  • 9 hodin a 10 minut

Surfování na webu přes Wi-Fi (50% jas):

  • 11 hodin a 21 minut

Antutu Battery Test:

  • 11 710 bodů

Pochválit však musím výdřž telefonu, která díky kapacitě baterie 4 400 mAh bez potíží dosahuje dvou dnů běžného používání i v režimu Dual Sim. Běžný den v mém případě znamená několik minut hovorů, pár SMS zpráv, zhruba 3 hodiny přehrávání hudby z Apple Music, občasné surfování na webu a komunikaci přes sociální sítě. To vše při zapnutých mobilních datech/Wi-Fi a polohových službách a automatickém jasu. S trochou šetření se ale bez problému dá dostat i na tři až čtyři dny. Výhodou je, že telefon podporuje technologii rychlého nabíjení Quick Charge 3.1 se kterou jej nabijete za 30 minut až na 80%. Bohužel je k tomu ale potřeba dostatečně výkonný nabíjecí adaptér, který v balení nedostanete.

Nemilým překvapením pro mě byl použitý repráček, který vzhledem k cenové třídě telefonu hraje opravdu otřesně. Je poměrně tichý, má plastový projev a hodně šumí už při nižší hlasitosti. Vše naštěstí zachraňuje kvalitní sluchátkový 3,5mm výstup. Kritiku si bohužel vysloužil i piezoelektrický repráček pro volání. Tím, že zvuk není soustředěn do jednoho místa, ale přenáší se vibracemi celého telefonu, je zvuk kromě do ucha přenášen i do okolí. Zvuk je navíc zastřený a druhé straně je někdy hůře rozumět.

Snížené skóre je způsobeno absencí LTE v pásmu 800 MHz, které by v dané cenové kategorii mělo být dnes naprostou samozřejmostí. Pokud se v budoucnu dočkáme verze s českými LTE, dostane od nás Mi Mix hvězdičku k dobru.

4. Software

Ačkoliv se Xiaomi rádo chlubí svým „systémem“ MIUI 8.2, je nad slunce jasné, že jde upravený Android 6.0 Marshmallow. Plánuje se však brzký upgrade na Android 7.0 Nougat. Prostředí MIUI postrádá centrální nabídku aplikací, je pěkné barevné a uživatelsky přívětivé. Bohužel nabídka nastavení je opravdu velmi košatá a nepřehledná, což může neznalého uživatele trochu zmást. Časem si ale zvyknete.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka prostředí MIUI 8.2. V reálu je ještě ve spodní části průhledná lišta se systémovými tlačítky a Quick ballem, ale tu bohužel screenshoty nezachytí.

Jelikož testovaný kousek ocházel přímo z Číny, vyžadoval nejprve ruční instalaci české ROM. Osobně jsem zvolil tzv. Týdenní verzi ROM od české komunity Miuios.cz. Zmiňuji to proto, že nabídka předinstalovaných aplikací se tak může od prodávaných kusů mírně lišit. V mém případě tak byly přítomné pouze nutné aplikace a bloatware byste tu hledali marně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Několik předinstalovaných aplikací

Hodně mě potěšily užitečné aplikace jako čtečka QR kódů nebo skener dokumentů, ale užitečný je i správce souborů nebo pokročilý nástroj pro optimalizaci systému a čištění paměti. Další aplikace samořejmě není problém doinstalovat z obchodu Google Play. Uživatelé ocení i tzv. Duální prostor pro striktní oddělení soukromého a pracovního obsahu.

5. Fotoaparát

Vzhledem k exkluzivnímu pojetí smartphonu jsem od foťáku očekával hodně, bohužel mě ale Mi Mix zklamal. Rozlišení 16 MPx a světelnost f/2.0 sice nejsou vůbec špatné parametry, ale o výsledné kvalitě moc neřeknou. Pravdou tak je, že kvalita fotek a hlavně videí je dané cenové třídě podprůměrná.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie. Kompletní fotogalerii najdete v poslední kapitole.

Telefonu rozhodně nelze odepřít, že za dobrého světla fotí nádherně ostré, živé fotky plné detailů. Ještě více překvapily makro snímky, kdy telefon dokáže zaostřit detail i na vzdálenost, na kterou jiné telefony nezaostří (srovnáváno s iPhonem 7). Ostření by však mohlo být rychlejší.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vlevo bez a vpravo s HDR

Telefon má hlavně velký problém s protisvětlem, kdy obraz hodně přeexponuje a tím pádem úplně zničí. Na druhou stranu s nočními fotkami si Mi Mix poradí velmi obstojně, šum je sice s ubývajícím světlem samozřejmostí, ale i tak je zastoupen v rozumné míře a fotky si zachovávají dostatek detailů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takto fotí přední kamerka

Přední kamerka se chlubí rozlišením 5 Mpx, což je na dnešní poměry poměrně málo. Na videohovory a občasné vyfocení to sice stačí, ale pokud selfie fotíte často a žádáte i nějaké dodatečné funkce jako vyhlazování pleti a další vychytávky, jste bohužel na špatné adrese. Pokud si ovšem děláte těžkou hlavu s umístěním kamerky, tak nezoufejte. Telefon je totiž přizpůsoben tak, aby bylo možné fotit vzhůru nohama.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu je přehledné a nabízí spoustu užitečných fotících režimů včetně manuálního módu. Aplikace bohužel ale neumí natáčet Full HD video při 60 FPS.

Hlavní problém fotoaparátu je ovšem kvalita videí. Zde Mi Mix nejvíce doplácí na chybějící optickou stabilizaci, což se projevuje na hodně roztřepaném obrazu. Fotoaparát navíc neustále přeostřuje, což naprosto kazí dojem z videa. Nepochopitelným nedostatkem je i to, že Xiaomi v předinstalované aplikaci nepodporuje natáčení Full HD videí při 60 FPS. Na druhou stranu může točit v rozlišení až 4K a telefon podporuje i zpomalená videa při 120 snímcích za vteřinu (720p).

Ukázkové video (4K, 30 fps):

Ukázkové video (1080p, 30 fps):

Redakční hodnocení: 82 %

Mi Mix je unikátním zařízení, které sází zejména na efekt téměř bezrámečkového displeje. To ocení hlavně milovníci obřích úhlopříček displejů, kteří ji dostanou v relativně kompaktním těle. Mi Mix se ale povedl také po stránce výbavy a designu, ovšem má i některé zásadní nevýhody, které mu místo na trhu hodně komplikují.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Tou první je cena, jelikož základní varianta Mi Mix (4 GB RAM, 128 GB ROM) startuje na sebevědomých 23 390 Kč. Za verzi s dvojnásobným úložištěm, 6 GB RAM a zdobením 18-ti karátovým zlatem si připravte dalších 5 000 Kč. Tím se telefon dostává do té nejvyšší cenové kategorie, kde už člověk nečeká žádné kompromisy. To nás přivádí k druhému problému - absenci LTE v pásmu 800 MHz, které je dnes samozřejmostí i u telefonů nižší střední třídy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pro další zajímavé fotky zavítejte do kapitoly Fotogalerie.

Na druhou stranu zmíněné nedostatky telefonu nemusí nutně uškodit. Zařízení totiž bylo od začátku koncipováno jako prémiový produkt s omezenou výrobní kapacitou a demonstrace toho, co Xiaomi dokáže. Fanoušci značky a milovníci nových technologií si telefon stejně koupí (nebo už ho mají) a ti, co žádají spolehlivé zařízení, kde se nebudou muset omezovat, se zkrátka poohlédnou jinde.

Na výběr se nabízí Huawei Mate 9 se srovnatelnou výbavou a duálním foťákem. Pokud toužíte po obří úhlopříčce a zajímavých technologiích, sáhněte po levnějším Lenovo Phab 2 Pro se čtveřicí fotoaparátů a podporou Google Tango. Za stejnou cenu pořídíte dokonce i výkonnější Apple iPhone 7 Plus s duálním fotoaparátem. Doporučit však mohu i povedený Asus Zenfone 3 Deluxe, nebo Google Pixel XL.

Za zapůjčení Xiaomi Mi Mix děkujeme e-shopu Beryko.cz, kde si jej můžete zakoupit.

Xiaomi Mi Mix 128 GB
rozměry a hmotnost: 159 × 82 × 7,9 mm, 209 g
displej: 6,4", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 2 040, 361 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.2, GPS
paměť: 128 GB, RAM: 4 GB, baterie: 4 400 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 820 (4× Kryo, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 6 (Marshmallow)
fotoaparát: 16MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
48 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Verdikt: Skvěle zpracovaný telefon, který ohromí svým téměř bezrámečkovým displejem a špičkovou výbavou. Ačkoliv nastiňuje trend budoucnosti, vše zatím kazí vysoká cena a hlavně absence českého LTE. 

Plusy:

  • Materiály a zpracování
  • Tenké rámečky
  • Obří displej v přijatelně velkém těle
  • Ohromná porce výkonu
  • Dvoudenní výdrž
  • Odladěné prostředí
  • Snadné oddělení soukromého/pracovního obsahu

Minusy:

  • Neumí LTE na 800 MHz
  • Slabší kvalita repráčků
  • Méně spolehlivý ultrazvukový senzor
  • Chybí bezdrátové nabíjení
  • Vysoká cena

Témata článku: Xiaomi, , , , , , , , , , , , , , Xiaomi Mi Mix, Bezrámečkové displej, Tichý, Calendar, Kožený kryt, Přední kamera, Zapínací tlačítko, Ideální hodnota, Vysoká cena, Zpracovaný telefon, Plastový projev,