Xiaomi Mi4: lovec, jehož cena roste [recenze]

Čínský dravec opět vystrkuje drápky. Oslní výkonem a potěší vychytaným prostředím. Mírně ho však brzdí cena a nevyzpytatelný fotoaparát.
Kapitoly článku

Výdrž je lepší na papíře

Využívání jednotlivých modulů a adaptérů se samozřejmě podepíše na její výdrži. Xiaomi však svůj nejlepší model vybavilo baterii s kapacitou 3 080 mAh. Ve spojení s 5palcovou obrazovkou to zní velmi zajímavě. Realita však není až tak růžová, jak by se mohlo zdát. Při běžném provozu totiž telefon vydrží zhruba jeden den a do toho druhého mu zbude 30-40 % energie. To znamená, že večer ho pravděpodobně stejně budete nabíjet. Při mírně nižším provozu však telefon dva dny zvládne. Přesto, vezmeme-li v potaz i softwarové možnosti úspory, je výdrž telefonu spíše zklamáním. Při nabíjení počítejte s tím, že pro docílení 100 % z nuly bude potřeba nechat telefon v nabíječce asi 3 hodiny.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pokud vám telefon bude převážně ležet na stole. S výdrží se dostanete i přes 3 dny.

Fotoaparát má své mouchy

Xiaomi se zaměřilo i na kvalitu fotoaparátu. Model Mi4 osadilo 13Mpx fotoaparátem, pod nímž nechybí dvoudiodový blesk. Snímač má velikost 1/3" a fyzická velikost jednoho pixelu pak je 1,12 µm. Prostředí fotoaparátu je zpočátku velmi jednoduché, dokud nepřijdete na to, že v nastavení lze zapnout jeho rozšířenou verzi. Poté se vám otevřou daleko širší možnosti. Můžete vybírat z režimů Panorama, HDR nebo Dávkové snímkování. Dále si můžete pohrát s ostřením, manuální expozicí či vyvážením bílé. Před vyfocením lze přidat i různé filtry.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V dalším nastavení můžete ovlivňovat ostrost fotografií, digitální stabilizaci nebo zvuk závěrky.

Kvalita fotografií je velmi rozporuplná. Na jedné straně telefon dokáže velmi dobře zachytit barvy a poradí si i s dynamikou. Z opačného pohledu mi ale chyběla ostrost a to na bližší i vzdálenější objekty. Aby těch kontrastů nebylo málo, tak při makro ostření si fotoaparát opět vede skvěle. Podobné hodnocení se týká i nočních fotek a snímků za zhoršené viditelnosti. Telefon sice dokáže dobře prosvítit scénu, avšak současně se objevuje vysoké množství šumu. Ve výsledku tak Mi4 patří v této disciplíně spíše k průměru. To vlastně nechtíc podtrhává zmíněné smíšené pocity z jeho schopností.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V ideálních podmínkách se fotoaparát za své výsledky stydět nemusí.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Se slábnoucím světlem se však vypořádává hůře.

Zrychleně i pomaleji

Široké možnosti nastavení se před vámi rozprostírají i u kamery. Můžete si vybrat, zda chce natáčet ve FullHD kvalitě (1080p) či dokonce ve 4K rozlišení. K tomu se přidává HDR režim, či natáčení (trochu netradičně) zrychleného videa. V nastavení si přitom zvolíte, jak moc zrychlené má být. Samotná kvalita videa byla na dobré úrovni. Dopomohlo k tomu i manuální ostření, které vám dává vládu na videem. Problém je však s kvalitou zvuku. Občas se totiž stalo, že při natáčení videa ve FullHD i HD kvalitě byl zvuk velmi citlivý, a bylo tak slyšet téměř vše. To však rozhodně nebylo ku prospěchu. Při natáčení ve 4K rozlišení jsme však tento problém nezaznamenali.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pokud snížíte kvalitu videa na 720p, zobrazí se vám také možnost natáčet zpomalená videa (120 fps).

 

Stoupá nejen výbava

Plusy:

  • 5palcový displej s FullHD rozlišení
  • Vysoký výkon
  • Pěkný vzhled
  • Grafická nadstavba MIUI
  • Infraport

Mínusy:

  • Kvalita zpracování
  • Fotoaparát s kolísající kvalitou
  • Stoupající cena
  • Chybějící NFC a dočasně i LTE
  • Špatně řešená notifikační dioda

Závěrečné hodnocení není tak jednoznačné, jak by se mohlo na začátku zdát. Xiaomi Mi4 dozajista oplývá mnoha pozitivy. Řadit k nim můžeme vysoký výkon, kvalitní displej a svým způsobem i grafickou nadstavbu MIUI, kolem které je v ČR velmi dobrá komunita. Dvousečnou zbraní je jeho design a zpracování. Zatímco samotný vzhled je subjektivně velmi povedený, jeho zpracování již mírně pokulhává.

Úplně nás nepřesvědčil ani fotoaparát, který lze popsat jako velmi náladový. Svou roli při výběru bude hrát i cena. Model Mi4 u českých dovozců, které zaručují i případný servis, vyjde na 13-14 tisíc korun za 16GB variantu. Z dříve velké výhody, kterou právě nízká cena byla, tak nyní již není nic. Za tyto peníze totiž pořídíte i modely jako LG G3 nebo Nokii Lumia 930. Jen o pár stovek dráže vyjde kupříkladu HTC One (M8) nebo Sony Xperia Z2. Tím se pohled na Xiaomi Mi4 může do jisté míry změnit.

Samozřejmě si telefon můžete objednat přímo z Číny, a poté vás vyjde na 8 500 Kč. Tato cena je však bez cla a případný servis se vám prodraží. Z uvedeného tak vychází, že model Mi4 už je třeba počítat do stejné skupiny jako ostatní vlajkové lodě. Po testu mohu prohlásit, že se s nimi může zcela bez problémů srovnávat. V ničem výrazně neztrácí a mnohdy nabízí zajímavé možnosti. Zůstává tak na vás, zda dáte přednost zavedeným značkám či zvolíte stále ještě netradiční cestu.

  • Telefon zapůjčil zprostředkovatelský obchod MiXiaomi.cz
  • Xiaomi MI4 16 GB (+ originální příslušenství): 9 390 Kč
  • Xiaomi MI4 64 GB (+ originální příslušenství): 10 990 Kč
  • Uvedené ceny jsou výrazně nižší, než ukazuje cenový srovnávač výše. Důvod vysvětluje Petr Bedan z MiXiaomi.cz: „Ceny jsou bez importního DPH. Nejsme totiž prodejci zboží, ale nákup zprostředkováváme. To znamená, že importérem je zákazník (což máme uvedeno na stránkách obchodu a v obchodních podmínkách). Dopravce DHL Express vybere DPH od zákazníka při dodání zásilky, kdy výše je vypočítaná z ceny faktury, kterou přikládá čínský prodejce. Do tohoto procesu nezasahujeme a prodejci nepíšeme žádné požadavky na faktury. Zákazníka také automaticky zastupujeme v celním řízení. Pokud si zákazník přeje celní řízení vyřídit po svém, poskytneme mu veškeré potřebné doklady. Tento doplatek kompenzujeme zákazníkům přidáním originálního příslušenství ke každé objednávce telefonu Xiaomi (flipový obal, set fólií na displej a tlačítko MiKey) a navíc dalšími zvýhodněnými akcemi, které pravidelně uveřejňujeme jak na stránkách obchodu, tak na našem FCB.

Témata článku: Xiaomi, , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), LG G3, LG G3 32GB, Nokia Lumia 930, Sony Xperia Z2, Xiaomi Mi4, Xiaomi Mi4 64GB, Lov, Chybějící nfc, Smíšené pocity, Závěrečné hodnocení, Vysoké množství, Pěkný vzhled, Selský rozum,