Xiaomi Mi4: špička bez okázalostí [preview]

Xiaomi představilo špičkový smartphone Mi4. Určen je tradičně hlavně pro domácí trh, za čas se ale jistě dostane i do Evropy.

Xiaomi dnes na tiskové konferenci v Pekingu představilo nástupce loňského top modelu Mi3. Novinka přichází pod názvem Xiaomi Mi4 s parametry, které jsme už dopředu očekávali, takže se žádné velké překvapení nekonalo. Výrobce se pochlubil náročným výrobním procesem postupného opracovávání kovového skeletu laserovým paprskem, který už ale dnes používá více výrobců.

Klepněte pro větší obrázek

Rám přístroje je vyroben z leštěné nerezové oceli. Hrany jsou zbroušeny, aby se telefon dobře držel v ruce a neřezal do dlaně. Rohy smartphonu byly zaobleny, čímž se trochu vytratil designový duch o poznání hranatějšího loňského předchůdce. Plastová záda zařízení půjde vyměnit, v limitovaných edicích budou existovat kryty imitující dřevo nebo kůži. Kombinací kovu a plastu se tak Mi4 designově podobá letošní Lumii 930, stejně jako se předchůdce Mi3 blížil loňské Lumii 920. Náhoda, nebo stejná továrna?

Klepněte pro větší obrázek

Xiaomi nicméně ukazuje, že s Mi4 nechce lámat tabulkové rekordy za každou cenu. Místo toho raději přineslo takovou výbavu, aby parametry dohromady ladily a vznikl po všech stránkách vyvážený a výkonný přístroj založený na osvědčených komponentách. Číňané zvolili 5" FullHD IPS displej od JDI nebo Sharpu, čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 801 s taktem 2,5 GHz a velkorysou baterii s kapacitou 3 080 mAh.

Klepněte pro větší obrázek

Hlavní 13Mpx fotoaparát obsahuje senzor Sony a optiku se světelností f/1.8. Obsahuje autofokus, HDR, blesk a dokáže natáčet 4K video. Přední selfie fotoaparát má nadprůměrné rozlišení 8 Mpx a taktéž f/1.8. Výrobce připravil 3 GB paměti RAM pro chod systému a aplikací, vnitřní úložiště pro uživatelská data poskytne variantně prostor 16 nebo 64 GB. Jde o paměť eMMC třídy 5.0, která poskytne rychlejší čtení i zápis. V konektivitě neschází Wi-Fi, GPS, Bluetooth 4.0, ani infraport. Xiaomi Mi4 poběží na Androidu 4.4 KitKat osazeném nadstavbou MIUI 6.

Klepněte pro větší obrázek

Jako obvykle je novinka určena primárně pro čínský trh, kde se bude v přepočtu prodávat za 7 až 9 tisíc korun (podle vnitřní paměti). Po připočtení DPH a dovozních nákladů by se u nás mohla objevit za 12 tisíc korun, což je cenovka už příliš vysoká s přihlédnutím k faktu, že na trhu existují srovnatelné a levnější modely, např. Huawei Ascend P7. Xiaomi Mi4 s podporou globálních frekvenčních pásem včetně LTE bude představen později v tomto roce.

Diskuze (87) Další článek: České vs. německé LTE: ještě není čas na nadávky

Témata článku: Xiaomi, , , , Huawei Ascend P7, Xiaomi Mi3, Xiaomi Mi3 64GB, Xiaomi Mi4, Xiaomi Mi4 64GB, OKA, #Xiaomi, Pře, Špička, Nadprůměrné rozlišení,