Xiaomi MiPad: jak chutná jablko z Číny [recenze]

Xiaomi míří se svým prvním tabletem vysoko. S Tegrou K1 uvnitř atakuje nejvyšší příčky v benchmarkových testech. Pořídíte jej už za 8 tisíc.
Kapitoly článku

Spíš iOS než Android

To samé už se však nedá říct o grafické nadstavbě. Tou je v tomto případě opět MIUI ve verzi 4.8.8, která překrývá Android ve verzi 4.4.4 KitKat. Spíše než Androidu se však snaží podobat systému iOS. V grafickém prostředí totiž nenajdete hlavní nabídku aplikací, vše se děje na pohotovostních plochách. Na každou z nich můžete vyskládat až 24 zástupců (mřížka 6 × 4), když na úplném spodu obrazovky nechybí ani lišta 4-6 zástupců, které se zobrazují na každé z ploch.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jak se do metody zadávání dostala klávesnice známá z Xperií si vysvětlit nedovedu.

Pohotovostní plochy však nefungují úplně standardně, protože na většinu z nich nelze přidávat klasické widgety. Widgety mají totiž vlastní pohotovostní plochu, přičemž připnout si zde můžete jen ty vybrané. Grafická nadstavba přitom nedokáže zobrazit ani widgety většiny doinstalovaných aplikací, což jejich plné využití značně snižuje. Jediné, co si tak na většinu ploch můžete krom aplikací

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vyhledání možnosti změny tapety plochy mi dalo pořádně zabrat. Jedinou možností, jak se dostanete ke změně je pomocí obráceného gesta pinch-to-zoom. Na výběr je pak z vlastních nebo předem vložených obrázků či živých tapet.

Avšak vzhledem k tomu, že tyto přepínače si můžete vždy zobrazit stažením stahovací roletky, by jejich přítomnost na ploše zbytečně překážela. Vzhled stahovací roletky si můžete upravit v nastavení. První možností je zobrazení, kdy jsou přepínače v jedné spodní liště a nad nimi se zobrazuji notifikace. V druhém případě můžete nastavit pro přepínače „samostatnou obrazovku“ a notifikace mít na obrazovce další. V rámci horní notifikační lišty si pak můžete vybrat, v jaké podobě chcete zobrazovat údaje o baterii či si nechat zobrazovat rychlost datového připojení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pořadí jednotlivých přepínačů můžete ve stahovací roletce měnit dle libosti.

Android bez Google aplikací

Zřejmě největším překvapením pro mne však bylo to, že po prvním vybalení a spuštění tablet neobsahoval žádné předinstalované aplikace od Google krom Google Play. Žádný Gmail, žádný Chrome, žádné Hangouts, žádný Google+, filmy, hudba, prostě nic. Ani při prvním spuštění se nemusíte přihlašovat k vašemu Google účtu. Xiaomi zvolilo takovou variantu, že pokud uživatel některou z těchto služeb využívá, ať si ji sám stáhne z obchodu. Většina uživatelů tak zcela jistě ocení, že jim v paměti nebudou zabírat místo služby, které při používání telefonu ani jedinkrát nevyužijí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zajímavostí je také fakt, že systém v prostředí nezobrazuje klasické ikonky aplikací, na které jste zvyklí. Většině z nich pouze přidá pozadí ve tvaru ostatních ikonek, některé však změní kompletně. Mezi takové patří například Chrome nebo Facebook.

Xiaomi nepřidalo ani tolik vlastních aplikací. Grafická nadstavba nabízí vlastní verzi Hodin a Kalkulačky. Dále nechybí vlastní správce souborů či zástupce cloudového úložiště MiCloud a služba MiKredity. Upravený je také hudební přehrávač, jenž v rámci aplikace nabízí i přístup do online obchodu s hudbou. Skladby dokáže řadit pouze podle interpreta, přičemž nenabízí ani tolik možností u samotného přehrávání. Dokáže však zobrazit text písně, pokud je u jednotlivých nahrávek přidružený.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V nastavení hodin se překvapivě neobjevuje možnost vytváření budíků.

Zřejmě největší současnou slabinou celého tabletu je nepodpora některých aplikací. V Google Play je sice vyhledá, nicméně při pokusech o jejich stažení a nainstalovaní zobrazí chybou hlášku, že současná verze systému není podporována. Mezi nepodporované aplikace přitom patří i ty nejúspěšnější jako Instagram, Endomondo a další. Facebook, Twitter, Dropbox, Evernote nebo YouTube však instalovat lze. Nezbývá tak než doufat, že Xiaomi se tento problém pokusí odstranit s některou další softwarovou aktualizací.

V provozu i více než 5 dní

Naopak k největším přednostem patří jednoznačně výdrž. Xiaomi MiPad obsahuje akumulátor, jehož kapacita je 6 700 mAh. Ta tabletu dokáže dodávat energii opravdu dlouho. Při běžném provozu se bude jeho výdrž pohybovat kolem 2 dní. Samozřejmě při hraní graficky náročných videoher ho není problém vybít za 10-12 hodin. V případě, že ho však budete využívat ráno při snídani pro přečtení zpráv apod. a následně po příchodu z práce večer, jeho výdrž rapidně stoupne, a to i k 5 a více dnům. To už je opravdu vynikající výsledek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Horší je to s jeho dobíjením, když z 0 na 100 trvalo dobití průměrně 5-6 hodin. Na vině je ale zejména méně kvalitní dodávaná nabíječka. S jinou nabíječkou by se mohla doba dobíjení zkrátit ke 4 hodinám.

Obrázky z prostředí:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V nastavení hudebního přehrávače bohužel chybí ekvalizér.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Předinstalovaný přehrávač videí nedokáže zobrazit titulky, které nejsou součástí videosouboru. K ovládání jasu a hlasitosti při přehrávání videa stačí potáhnout prstem na pravé nebo levé části displej. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Drobnou chybou v prostředí je neschopnost udržet stejné rozestavení aplikací z režimu na výšku v tom na šířku.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
E-mailový klient také dokáže v režimu na šířku současně zobrazit seznam přijatých mailů a náhled vybraného z nich.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Kalendář si nedokáže poradit s písmeny s diakritikou u jednotlivých měsíců a zobrazuje místo nich otazník.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rychlost vestavěného prohlížeče, zejména s více záložkami, není tak dobrá jako u jiných konkurentů.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přímo v prostředí fotoaparátu si můžete v praxi vyzkoušet schopnosti jednotlivých filtrů. V galerii se fotografie řadí dle času pořízení.

Témata článku: Xiaomi, , , , , Apple iPad, Apple iPad (3. generace), Apple iPad (3. generace) 16GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (3. generace) 64GB 3G, Apple iPad (3. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace), Apple iPad (4. generace) 128GB 3G, Apple iPad (4. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 16GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 64GB 3G, Apple iPad (4. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad 16GB 3G, Apple iPad 2, Apple iPad 2 16GB 3G, Apple iPad 2 32GB 3G, Apple iPad 2 32GB Wi-Fi,