Xiaomi MiPad: jak chutná jablko z Číny [recenze]

Xiaomi míří se svým prvním tabletem vysoko. S Tegrou K1 uvnitř atakuje nejvyšší příčky v benchmarkových testech. Pořídíte jej už za 8 tisíc.

Na mobilní trh vtrhl čínský dravec Xiaomi jako uragán. V minulých letech vždy dokázal představit model, který mohl směle konkurovat vrcholným modelům zavedených značek, avšak prodával se za poloviční cenu. Běžnými se tak staly zprávy, že jednotlivé modely byly prostřednictvím webových objednávek rozprodány během několika vteřin nebo minut. Výsledkem (nebo možná také začátkem) je nynější sesazení jihokorejského Samsungu z pozice největšího prodejce telefonů v Číně. O podobný kousek se teď může směle pokoušet také na poli tabletů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Xiaomi MiPad se bude prodávat hned v několika barevných variantách.

Po prvních minutách testování:

  • „Displej vypadá perfektně.“
  • „Téměř 8palcová velikost je ideální a v ruce sedí náramně.“
  • „Na své rozměry je překvapivě těžký.“
  • „Kam se poděly widgety?“
  • „Za tu cenu to může být trhák.“

Xiaomi Mi Pad 16GB Wi-Fi
rozměry a hmotnost: 202 × 135 × 8,5 mm, 360 g
displej: 7,9", kapacitní IPS LCD, 2 048 × 1 536, 324 PPI
sítě: přístroj nepodporuje telefonní sítě
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 6 700 mAh
procesor: Nvidia Tegra K1 (4× Cortex-A15, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus
25 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Podobnost se ani nesnaží skrývat

Za tímto účelem byl proto představen Xiaomi MiPad. 7,9palcový tablet, který se v mnoha směrech snaží přiblížit slavnějšímu iPadu Mini Retina. Po našem testování můžete s klidným svědomím podotknout, že mu může být velmi zdatným protivníkem. Xiaomi a především její šéf Lei Jun nikdy neskrýval obdiv, který chová k jablečné společnosti a jejím výrobkům. Většina zařízení Xiaomi včetně grafické nadstavy operačního systému se je proto z části snaží napodobit. Sama společnost přiznává, že zadní kryt tabletu je vyroben z naprosto stejného druhu plastu, jaký byl použit u iPhonu 5C. Ve skutečnosti pak MiPad i opravdu vypadá, jako přerostlý levnější iPhone.

Klepněte pro větší obrázek
Balení s tabletem nenabízí nic mimořádného. Kromě samotného výrobku je v něm ukrytý pouze cestovní adaptér do elektrické sítě a kabel s microUSB koncovkou pro připojení do nabíječky a k počítači. Poslední součástí balení jsou různé příručky a návody.

Prvotina od Xiaomi má 7,9palcový IPS displej, jenž nabízí naprosto stejné rozlišení jako iPad Mini Retina (2 048 × 1 536 pixelů). Nemusíte se tak bát, že uvidíte jednotlivé pixelů, řečí čísel má displej jemnost 324 PPI. Nabízí přitom velmi pěkné barevné podání a skvělé pozorovací úhly. Jeho slabinou však je horší čitelnost, když na něj přímo dopadají sluneční paprsky. Nic tomu nepomůže ani zvýšení jasu displeje na maximální hodnotu. Proti mechanickému poškození ho chrání, jak se již stalo zvykem, tvrzené sklo Gorilla Glass 3. generace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozměry Xiaomi MiPad jsou 202 × 134,5 × 8,5 mm. Jeho hmotnost je 360 gramů.

Na rozdíl od jiných, MiPad nenabídne možnost ovládání systému skrze softwarová tlačítka. Na místo toho je pod displejem umístěna trojice těch senzorických. Zleva je to kontextová nabídka, domovské tlačítko a krok zpět. V nastavení si nicméně můžete jejich funkce drobně poupravit, když můžete využít i jejich dlouhý stisk. Také si zde můžete nastavit, zda mají být tyto klávesy podsvíceny po celou dobu, kdy pracujete s tabletem, nebo je po určitý časový interval po jejich posledních stisknutí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pokud jste zvyklí na odemykání přístroje pomocí dvojího poklepání. U MiPadu vám tato funkce bude velmi chybět.

Uprostřed části nad displejem je pak zasazena sekundární kamerka se zajímavým rozlišením 5 Mpx. Nalevo od ní je ukryta pouze notifikační LED dioda, jenž je dostatečně výrazná, takže by se nemělo stát, že ji přehlédnete. Nakonec je zde schovaný také senzor okolního světla, který je využíván při automatické regulaci jasu displeje. Po obvodu tabletu toho mnoho nenajdete. Na pravém boku jsou pouze tlačítka pro ovládání hlasitosti a zamykací/vypínací klávesa. Na opačné straně je umístěn šuplíček pro vložení microSD karty. Do dolní hrany budete připojovat nabíječku a z druhé stany pak sluchátka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Necelých 8 palců je pro mnohé ideální velikost pro tablet. S takovou velikostí se vám vejde i do zadní kapsy u kalhot.

Minimalisticky řešená je i zadní strana. Zde totiž krom informací o nezbytných certifikacích a loga naleznete už jen 8Mpx hlavní fotoaparát ve vrchní a stereoreproduktory ve spodní části. Společnost fotoaparátu ale bohužel nedělá přisvětlovací LED dioda. Namísto toho jsou přítomny dva mikrofony, přičemž jeden je umístěn těsně pod čočkou fotoaparátu a druhý ve středu zaoblené horní hrany. Právě díky kulatým hranám se tablet velmi dobře drží v ruce a příjemně se s ním manipuluje. Lesklá zadní povrchová úprava však může způsobovat, že vám bude tablet v ruce klouzat. Proto je nutné být při jeho ovládání opatrnější.

Konkurenci přejede jako parní válec

Hlavní devízou první tabletu od Xiaomi je ale jeho nekompromisní výbava. Jako jeden z prvních tabletů se odhodlal ukrýt do svého „středu“ opět procesor od Nvidie. Tegra K1 přitom nabídne čtyři výkonná jádra, kdy každé z nich je taktováno na 2,2 GHz a jedno úsporné jádro. Ve spojení s grafickým čipem GeForce Kepler, který má téměř neuvěřitelných 192 jader, tak poskytuje tabletu monstrózní výkon. Vše doplňuje ještě 2GB RAM paměť. Pokud tablet otestujete pomocí některého z benchmarkových testů, můžete si být jisti, že se vždy umístí na úplné špici porovnávaných zařízení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Xiaomi MiPad dosahuje v benchmarkových testech skvělých hodnot. Zleva AnTuTu, Quadrant Standard a Vellamo.

Při jeho sestavování se však nemyslelo pouze na výkon. Jeho vývojáři totiž měli v hlavě především jeho multimediální využití, kdy tablet často slouží jako skladiště pro vaše fotografie a videa. MiPad se tak bude dodávat ve dvou paměťových verzích, přičemž jedna nabídne 16GB úložiště a druhá dokonce 64 GB. Obě budou přitom dále rozšiřitelné o paměťové microSD karty až do velikosti 128 GB. Nedostatek místa tak zcela jistě nebude věc, na kterou si při jeho používání budete stěžovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
U 16GB varianty je po první spuštění možno využít maximálně 13,3 GB. RAM paměť z velké části vytěžuje grafická nadstavba a operační systém, využitelné tak zůstává přinejlepším zhruba 850 MB.

Témata článku: Xiaomi, , , , , Apple iPad, Apple iPad (3. generace), Apple iPad (3. generace) 16GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (3. generace) 64GB 3G, Apple iPad (3. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace), Apple iPad (4. generace) 128GB 3G, Apple iPad (4. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 16GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 64GB 3G, Apple iPad (4. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad 16GB 3G, Apple iPad 2, Apple iPad 2 16GB 3G, Apple iPad 2 32GB 3G, Apple iPad 2 32GB Wi-Fi,