Xiaomi Redmi 2: evolucí k dokonalosti [recenze]

Nástupce první generace Xiaomi Redmi přichází s drobnými vylepšeními. Bude vylepšení dobrého stačit na úspěch?
Kapitoly článku

Hardware

Ve srovnání se změnami na povrchu jsou ty uvnitř telefonu znatelnější. Původní Snapdragon 400 byl nahrazen novějším a výkonnějším Snapdragonem 410, místo Adrena 305 pak na postu grafického čipu najdete Adreno 306.

Velikost paměti RAM se nezměnila a zůstala na jednom gigabajtu, ze kterého je uživatelsky dostupných až 400 MB. Při běžném používání však tato hodnota klesá spíše k polovině a větší paměť by rozhodně telefonu neuškodila. Uvědomuje si to i Xiaomi, protože nedlouho po Redmi 2 byl představen model s dvojnásobně velkou pamětí RAM.

Úložiště telefonu má papírových 8 GB, ze kterých je uživateli dostupných cca 5,4. Redmi 2 sice disponuje slotem pro paměťovku, aplikace na ni ale nepřesunete. Počítejte i s drobným zádrhelem v podobě aplikací od Googlu, z nichž po vybalení najdete nainstalovaných jenom několik, a pokud služby Googlu (a tím pádem i příslušné aplikace) používáte intenzivně, jejich doinstalování pár megabajtů v úložišti zabere.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dostupná paměť RAM • Dostupné úložiště

Telefon sice podporuje LTE a to na obou SIM, ovšem pouze na frekvencích 1 800 a 2 100 MHz. Redmi 2 neumí ani NFC, ani 5 GHz pásmo u Wi-Fi, USB OTG mu cizí naštěstí není.

Výkon a výdrž

Výkonově na tom Redmi 2 není vůbec zle. Zahrajete si leckterou z náročných her (Asphalt 8, Real Racing 3, Dead Trigger 2) bez újmy na herním zážitku. Ani při zátěži nemá telefon problém s přehříváním, záda jsou pouze teplejší, nárůst teploty rozhodně není nepříjemný. Dokud jej nepostavíte do přímého souboje s výkonnějším zařízením, které hru načte rychleji a zobrazí na jemnějším displeji, nebudete mít důvodů ke stížnostem.

Mimo hry už situace tak růžová není. Zejména pokud jste zvyklí na intenzivní multitasking, na který telefon bohužel nemá dostatek paměti, setkáte se s občasným zasekáváním a občas i několikasekundovým načítáním launcheru. Tento nešvar lze do značné míry minimalizovat důsledným ukončováním aplikací. Pokud nad nákupem Redmi 2 přemýšlíte, určitě se vyplatí počkat na vylepšenou verzi se dvěma gigabajty RAM.

Výsledky telefonu v některých benchmarcích:

  • AnTuTu: 20318
  • CF-Bench Native: 28 209
  • CF-Bench Java: 14 772
  • CF-Bench Overall: 20 146
  • Nenamark1: 59,5
  • Nenamark2: 54,3
  • Quadrant: 11 526
  • Smartbench 2010 Productivity: 2 735
  • Smartbench 2010 Gaming: 3 922
  • Smartbench 2012 Productivity: 6 208
  • Smartbench 2012 Gaming: 3 181

Větší baterie (2 200 mAh proti dřívějším 2 000) a nový úspornější čipset se pozitivně podepisují na výdrži. Zatímco Redmi 1S dává i při větší zátěži den a s umírněnějším provozem se dostanete tak na den a půl, Redmi 2 zvládne i dva dny.

Systém

Systém a uživatelské prostředí jsou další velkou změnou oproti staršímu předchůdci. Android má verzi 4.4.4 a i zde najdete nadstavbu MIUIv6. Ta je známa velmi širokými možnostmi nejrůznějších přizpůsobení a nastavení, která nebyla od předchozích verzí nijak dotčena.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Verze systému

Zásadně se však změnila nabídka Nastavení, na kterou si budete chvíli zvykat. Je totiž kompletně přeskládaná nejen ve srovnání s čistým Androidem, ale i předchozí verzí, kterou najdete v Redmi 1S (a v mnohém se drží čistého systému, pouze ho rozšiřuje a doplňuje). Zejména při prvním seznamování s telefonem budete některé položky hledat déle, než vám nová struktura přejde do krve. I přes tuto nepříjemnost si ale systém zachoval všechny možné vychytávky, jenom jsou někdy jinde, než jste zvyklí. Nastavení systémových aplikací je zdvojeno – najdete jej nejen v rámci aplikace, ale i přímo v Nastavení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení na Redmi 1S • Nastavení na Redmi 2

Při procházení již zmíněným Nastavením docházelo u některých jeho položek k pádu a návratu na plochy. Kontrola aktualizací ve stejnojmenné aplikaci žádný dostupný update systému nenašla, nicméně stačilo navštívit stránku www.miuios.cz/rom (na kterou aktualizace odkazuje), kde najdete vždy nejaktuálnější verzi. Tu stačí stáhnout do telefonu (archív ZIP), v aplikaci Aktualizace ji najít v rámci telefonu a spustit. Na vlastním procesu není nic komplikovaného a zvládne jej opravdu každý.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Proces ruční aktualizace

Na rozdíl od čistého Androidu se v MIUI nesetkáte s hlavní nabídkou, veškeré aplikace jsou k dispozici přímo na plochách (na každé ploše matice 4 × 5 plus maximálně pět rychlých voleb u spodního okraje). Panel oznámení má dvě stránky, na první najdete oznámení, na druhé pak přepínače bezdrátových modulů, jejichž pořadí si můžete upravit. Panel se navíc chová chytře – pokud jej stáhnete bez oznámení, rovnou zobrazí přepínače.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hlavní plocha • Panel oznámení • Přepínače v panelu oznámení • Úprava přepínačů

Nemalou výhodu představuje řada užitečných funkcí, které máte k dispozici bez nutnosti instalace dalších aplikací. Ať už je to možnost zamknout libovolné aplikace (při jejich spuštění bude vyžadováno zadání vzoru), režim Nerušit (kromě nastavených výjimek nebudou upozornění ani hovory rušit) nebo automatické nahrávání hovorů, stačí je nakonfigurovat a používat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení ochrany přístupu • Omezení přístupu k vybraným aplikacím
Režim Nerušit • Automatické nahrávání hovorů

Témata článku: Xiaomi, , , , , , , , Xiaomi Redmi 2, Xiaomi Redmi 2 8GB, Dok, EVO, Drahý telefon, Pár stokorun, Lion Mobil, Červené provedení, Praktické používání, Solidní fotoaparát, Identická kopie, Jasný stisk, Red, Jediný reproduktor, Mnohý konkurent, HD kvalita, Odnímatelný kryt,