Za dveřmi je Barcelona. Co čekat od MWC 2014?

Mobile World Congress je událostí roku, v Barceloně se předvedou ty hlavní novinky sezóny 2014. Vybrali jsme ty nejzajímavější.

MWC 2014 má být dalším přelomem v historii značky Nokia. Přestože finský výrobce přechází pod křídla Microsoftu, má v Barceloně představit první smartphone s operačním systémem od konkurenčního Googlu. Nokia X sice opravdu bude mít Android, ale jeho podoba bude změněná k nepoznání, uvnitř nenajdeme obchod s aplikacemi Play, ani jiné aplikace od Googlu. Nokia si udělá vlastní „store“ (resp. sekci současného Nokia Storu), podobně jako to má Amazon. Uvnitř tedy nebudou Google Mapy, ale velmi pravděpodobně velmi kvalitní mapy a navigace Here (rovněž z produkce finské firmy).

Pokud budeme věřit @evleaks, bude Nokia X vybavená dvoujádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon s frekvencí 1 GHz. Displej bude 4" s rozlišením 480 × 854 pixelů (WVGA), fotoaparát 5 MPx. Operační paměť je 512 MB, úložiště má velikost 4 GB a další data se vejdou na microSD kartu. Baterie má kapacitu 1 500 mAh.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia X vtrhne do světa s šesti barvami. Obr.: @evleaks

Podle výše vyřčeného je zřejmé, že půjde o telefon nižší třídy, jakousi alternativu k řadě Nokia Asha a měla by tomu odpovídat také cena. Zahraniční experti ji podle několika indicií odhadli na asi 2 500 Kč. 

Android nezůstane sám

Nokia s Androidem je tak atraktivní záležitost, že z hlediska zájmu na druhou kolej odsouvá i novou vlajkovou loď, kterou by Finové měli v Barceloně ukázat. Jestli se tak opravdu stane, mělo by jít o Lumii 930, jakousi zmenšeninu obří Lumie 1520 (ale nebyli by to Finové, kdyby nepřidali něco nového a ještě lepšího. Displej má mít úhlopříčku o rozumné velikosti 4,5" a rozlišení 1080p, procesorem bude čtyřjádrový Snapdragon 800 (2,2 GHz) se 2 GB RAM. Baterie má dostat nevalnou kapacitu 2 200 mAh.

Své nástupce mají dostat i nižší řady. Ví se například o Lumiích 630 a 635 jsou dvojčata s jednou a se dvěma SIM kartami, displejem o úhlopříčce 4,3 palce a rozlišení 800 × 480 pixelů.

Témata článku: HTC, Huawei, LG, Nokia, Zopo, ZTE, , , HTC Desire, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), Huawei Ascend Mate, Huawei Ascend Mate 2, Huawei Ascend P6, Huawei Ascend P7, LG G Pro 2, LG G2, LG G2 mini, Nokia X, Nokia X+, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note Pro 12.2, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 32GB LTE