Za jeden provaz: Eurotel a Český Telecom společně nabízejí Wi-Fi

Český Telecom a Eurotel představili nové služby pro připojení k internetu prostřednictvím Wi-Fi. Operátoři zároveň spojili své hotspoty a vytvořili síť se 163 přípojnými místy. V článku najdete i jejich kompletní přehled.
Kapitoly článku
Spojení Českého Telecomu s Eurotelem přináší poprvé ovoce i samotným uživatelům v podobě vylepšených služeb. Oba dva operátoři totiž minulý týden spojili svoje bezdrátové sítě Wi-Fi. Klienti Eurotelu mohou v roamingu využívat hotspoty Českého Telecomu a obráceně. Operátoři dohromady vytvořili síť s 163 přípojnými místy.

Srovnávejme srovnatelné 

Pod články o komerčních nabídkách bezdrátového připojení Wi-F se obvykle rozpoutá plamenná diskuse, jak jsou operátoři drazí a jak jsou různé jiné bezdrátové sítě výhodnější. Často se ale zapomíná, že služby, jaké nabízejí například Eurotel, T-Mobile nebo Český Telecom slouží k trochu jinému účelu než třeba CZFree.Net. Zatímco tato bezdrátová síť je „statická“ a slouží k pevnému internetovému připojení, komerční operátoři využívají Wi-Fi jako mobilní službu a své služby cílí na jiné uživatele.


Tuto značku najdete na místech, kde je dostupný signál Wi-Fi Eurotelu 

Eurotel, T-Mobile a Český Telecom pokrývají místa jako jsou hotely, restaurace, benzinové pumpy a podobné lokality, kde se schází větší množství lidí. Předpokládá se zde spíše krátkodobé připojení: během pobytu v hotelu, posezení v kavárně nebo při zastávce na čerpací stanici. Spíše než konkurence běžným poskytovatelům internetu jde tady o alternativu internetovým kavárnám nebo připojení přes mobilní telefon. (Existují samozřejmě výjimky, některé hotspoty pokrývají větší území a lze je brát i jako variantu pevného internetového připojení.)


A tato samolepka oznamuje totéž o síti Českého Telecomu

I když operátoři sloučili své sítě, nabídky služeb jsou stále oddělené a podíváme se na ně proto zvlášť. Pokud vás Wi-Fi zajímá víc, doporučuji také náš starší článek, který se této technologii věnuje ještě více prakticky.

Eurotel: vyberete si 

Eurotel kromě oznámení roamingu v síti Wi-Fi Českého Telecomu představil nový datový tarif a výhodnější účtování prostřednictvím předplacených karet. Ke službě Eurotel WiFi Jet lze dnes přistupovat celkem třemi způsoby:

Samostatný paušální tarif

Eurotel nabízí dva paušální programy, které si můžete aktivovat buď ke svému hlasovému tarifu nebo i samostatně. Program WiFi Jet Nonstop nabízí za 1 427 Kč měsíčně (všechny ceny jsou s DPH) neomezené připojení, které není limitováno časem ani přenesenými daty. Nižší paušál WiFi Jet Basic za 713 Kč měsíčně v sobě zahrnuje 60 hodin připojení, každá další hodina přijde na 23,80 Kč. Účtuje se prvních 5 minut najednou a potom po 30 sekundách. 

Tarif WiFi Jet Basic WiFi Jet Nonstop
aktivační poplatek 1,20 Kč 1,20 Kč
měsíční paušál 713 Kč 1 427 Kč
volné hodiny 60 h neomezeně
každá další hodina 23,80 Kč

Dočasná aktivace pomocí SMS

Zákazníci Eurotelu – jak smluvní, tak s předplacenkami – mohou využít možnost krátkodobého objednání připojení. Zasláním textové zprávy ve tvaru WIFI 1 nebo WIFI 2 na číslo 999 509 získají připojení na jednu nebo dvě hodiny. Tato doba je však nedělitelná, vyčerpá se najednou. Za hodinové připojení se k měsíčnímu vyúčtování přičte (nebo z předplaceného kreditu odečte) 71,40 Kč, dvě hodiny přijdou na 119 Kč.

Přihlášení pomocí Go kupónu

Tuto možnost mohou využívat i zákazníci jiných operátorů, nepotřebují k ní nic jiného než kupón předplacené služby Go. K přihlášení totiž slouží jeho kód ukrytý pod stíratelnou vrstvou. Prvních deset znaků kódu slouží jako uživatelské jméno, zbývající čtyři jako heslo. Zatímco dříve bylo nutné hodnotu kupónu vyčerpat najednou, nově se účtuje skutečná doba strávená na internetu. Hodina připojení přijde na 40 Kč, prvních pět minut se vždy účtuje najednou, potom každých započatých 30 sekund.

Další informace o službě Eurotel WiFi Jet najdete na stránkách www.wifijet.cz.

Český Telecom: polehoučku 

Jestliže u Eurotelu šlo pouze o úpravu a rozšíření stávající nabídky, Český Telecom začíná s komerčním Wi-Fi úplně od začátku. Doposud totiž probíhal pouze pilotní provoz, v jehož rámci bylo připojení zdarma.

Abyste se mohli ke službě Wi-Fi Hot Spots připojit, potřebujete předplacenou kartu. Škoda, že se Český Telecom i zde nedohodl s Eurotelem a nepoužívá jeho karty Go, které jsou k sehnání na každém rohu; místo toho vsadil na vlastní karty. Prodávají se v hodnotách 300 nebo 500 Kč a mají platnost 12 měsíců od prvního použití, případně do data uvedeného na kartě.

 
Přední a zadní strana předplacené karty

Za každé tři minuty připojení zmizí z předplacené karty dvě koruny. To znamená, že hodina přijde na čtyřicet korun, stejně jako v případě Eurotelu a placení prostřednictvím karty Go.

Další informace o službě Wi-Fi Hot Spots najdete na stránkách www.telecom.cz/wifi

Wi-Fi je výborná věc

Ještě jednou bych chtěl zopakovat, že na služby Wi-Fi Českého Telecomu a Eurotelu bychom se neměli dívat jako například na ADSL; neměli bychom je přímo srovnávat s CZFree.Net či jinými bezdrátovými sítěmi pro „statické“ připojení. Komerční Wi-Fi je vlastně mobilní služba využitelná na cestách při činnostech, kde jsou potřeba výrazně vyšší rychlosti než nabízí GPRS. Proto nemá smysl stavět vedle sebe ceny a argumentovat, že svému bezdrátovému poskytovateli platíte měsíčně třeba jen pár stovek, které byste u Eurotelu a Českého Telecomu hravě spotřebovali za den.

Nabídka Eurotelu a Českého Telecomu je pro uživatele, na které se zaměřuje, výhodná. Výstavba hotspotů by se ale určitě neměla zastavit. I když se sto třiašedesáti přípojnými místy jde o největší komerční síť Wi-Fi v České republice, stále je ještě co zahušťovat.


V druhé kapitole článku najdete kompletní přehled přípojných míst Eurotelu a Českého Telecomu

Témata článku: , , , , , , Mošnov, Euro, Rovina, SRN, Karlovo náměstí, Babylón, Český Telecom, Euro &, KFC, Suchdol, Continental, Šumava, Karlov náměstí, Telecom, Pupp, Sušice, Český, Dětský Dům, Provaz