Za pět minut dvanáct. Huawei narychlo u TSMC objednalo čipy za 17 miliard Kč!

Jako v kleštích. Tak si musí připadat Huawei, který je dlouhodobě zařazen na listině, která mu znemožňuje obchodovat s americkými firmami. A co je horší, podle nového zařízení americká administrativa zakazuje dodávky mířící k Huawei i od firem, které používají americké technologie. A to je i případ polovodičového giganta TSMC, který s okamžitou platností zastavil příjem veškerých objednávek od Huawei, což je pro čínského giganta pořádná rána.

Huawei je totiž, alespoň v oblasti čipsetů pro smartphony, existenčně závislý na TSMC, které pro něj vyrábí většinu procesorů rodiny Kirin. Mezi nejvýznamnější zakázky patří výroba Kirinu 990 používaného v těch nejvýkonnějších 5G smartphonech, či Kirinu 820, který se dostal do levnějších 5G telefonů. A protože Huawei vždy novou generaci svého top procesoru oznamuje na začátku podzimu, je teoreticky možné, že mu je nebude mít kdo vyrobit!

Jistě, je zde ještě Qualcomm a MediaTek, jejichž procesory používá minoritní část portfolia Huawei, ovšem tyto firmy samozřejmě také používají americké technologie. A pokud by mohly Huawei dodávat, zřejmě ne v tak velkých potřebných objemech, jako tomu bylo u TSMC. Huawei však zřejmě tušil, že by toto omezení mohlo nastat, a tak údajně již od konce roku 2019 objednává výrazně více čipsetů, než aktuálně potřebuje.

Podle posledních zpráv však Huawei těsně předtím, než Donald Trump podepsal další sadu restrikcí, předložil TSMC urgentní objednávku na 5nm a 7nm čipsety v odhadované hodnotě cca 700 milionů dolarů (cca 17,5 mld. Kč)! A protože se na dřívější kontrakty omezení vztahovat zřejmě nebude, vypadá to, že si Huawei pojistil várku potřebných čipsetů doslova za pět minut dvanáct.

Současné čipsety Kirin 980, Kirin 990, Kirin 820 a Kirin 985 vyrábí TSMC 7nm procesem, 5nm čipsety jsou zmiňovány s ohledem na připravovaný Kirin 1020, na němž poběží topmodely Huawei a Honoru plánované na druhou polovinu letošního roku. A pak... pak už je to i pro Huawei velká neznámá.

Via Android Authority, huaweicentral

Diskuze (27) Další článek: Facebook Shops pomůže malým podnikatelům. Bude i na Instagramu a WhatsApp

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , , Čip, Čipset, Via Android Authority, Procesor, Kontrakt, Kirinu, Donald Trump, Americká technologie