Zaměstnanci britského T-Mobile prodávali data zákazníků

A přišli si na slušné peníze. Co na tom že data skončila v rukou konkurence? Poškozeno bylo několik tisíc zákazníků, viníkům hrozí pokuta.

T-Mobile ve Velké Británii má zaděláno na problémy. Zaměstnanci tamní pobočky se měli podílet na prodeji osobních údajů tisíců zákazníků operátora konkurenci. Porušili tak zákon o ochraně o osobních údajů a nevyhnou se tak minimálně finančnímu postihu. Informovala o tom agentura Reuters a zpravodajská stanice BBC, přičemž jde prý o tisíce poškozených zákazníků.

Klepněte pro větší obrázek
Kdo s čím zachází tím také schází, úplatní zaměstnanci T-Mobilu dostanou pěkně za uši

Operátor se nesnažil unikající údaje maskovat. V prohlášení T-Mobile UK uvádí, že po odhalení úniku okamžitě kontaktoval příslušné úřady a zahájil vyšetřování, které by mělo vyústit v trestní stíhání inkriminovaných provinilců. „Ačkoli je celá událost se zneužitím zákaznických dat vysoce politováníhodná, aktivně budeme podporovat příslušné úřady, abychom pomohli vymýtit tento nešvar, který znamená problém pro celé odvětví,“ uvedli zástupci britského operátora.

Jména, adresy, telefonní čísla, faktury a informace o délce trvání smluv – všechny tyto důvěrné informace skončily v rukou překupníků odkud už není daleko ke konkurenčním společnostem. Ty pak zákazníky T-Mobile kontaktovali před vypršením kontraktu na dobu určitou a nabízeli svoje služby. Ostatně v dnešní době si můžete koupit cokoli včetně důvěrných dat, vše je jen otázkou peněz, tedy alespoň to tvrdí Danny Shaw, analytik a dopisovatel BBC.

Únik se už samozřejmě vyšetřuje, případ si vzal na starost přímo komisař pro informatiku Christopher Graham. Ten upřesnil, že data zákazníků T-Mobile UK byla prodána za nemalé částky peněz makléřům, kteří pracují pro jiné telefonní společnosti. Údajně mělo jít o částku v přepočtu kolem dvou tisíc korun za jednoho klienta. Terčem byly zejména informace týkající se smluv na využívání tarifů a dalších telefonních služeb, včetně jména a adresy zákazníka a data ukončení smlouvy. Na jejich základě prováděli makléři marketingové telefonní hovory a nabízeli poškozeným obdobné telefonní tarify konkurence za výhodnější ceny. Poškozeny měly být tisíce zákazníků, přesnější číslo operátor ani komise neuvedly.

Podobné jednání by nebylo nezákonné, kdyby k němu nebyla zneužita data ze smluv a nebyl tak porušen § 55 britského zákona o ochraně osobních údajů. V současné době hrozí za zneužití personálních dat v Británii pouze pokuta a nikoli žalář, Graham chce proto usilovat o změnu legislativy a zpřísnění trestů z finančních postihů na vězení. Koneckonců pro je i ministerstvo spravedlnosti. Samotný operátor se ke kauze nechtěl příliš vyjadřovat, jen nad ní vyjádřil politování a slíbil, že dohlédne na to, aby se podobný průšvih neopakoval.

Diskuze (4) Další článek: Vodafone soustředí svou sociální komunikaci na Facebooku

Témata článku: , , T - Mobil, T Mobil, Trestní stíhání, Břit, Konkurenční společnost, Brit, Celá událost, Finanční postih, MOBI, Mobil, Zpřísnění, Zak, Data, Zákaz, Zaměstnanci, Pro +