Zaplatíte téměř čtvrt milionu korun za 24 mobilních hodin?

Rychlé datové přenosy prostřednictvím GPRS jsou již možné, ale stále docela drahé. Zjistili jsme, kolik zaplatíte jinde v Evropě a porovnali jsme také české nabídky. Zajímá vás, jak na tom jsme?

Datové přenosy technologií GPRS začíná nabízet stále více světový operátorů a i mobilních telefonů podporujících tuto možnost připojení k Internetu stále více přibývá a jejich cena není nijak závratná. Co může být hřebíčkem do rakve tohoto druhu spojení je cena – poplatky jsou totiž účtovány za přenesená data a nikoli za dobu strávenou připojením. Tato reklamovaná výhoda však může být velmi dvojsečnou zbraní.

Oderou vás z kůže

S velmi překvapivými závěry překvapila mobilní svět nezávislá agentura Yankee Group, která provedla analýzu těchto služeb u 29 západoevropských mobilních operátorů a výsledky tohoto průzkumu jsou více než zarážející. Nejvíce nás šokovalo zjištění, že v sítích některých zahraničních operátorů (například Panafonu nebo Max.mobilu) zaplatíte za 100 megabajtů stažených dat v přepočtu více než dvěstě tisíc korun!

Možná si teď myslíte, že tento objem stažených dat se vám nemůže nikdy podařit. Nemusíte se bát, sto megabajtů je při rychlosti dnešních GPRS telefonů opravdu velmi reálné množství – při obyčejném prohlížení internetových stránek v několika současně spuštěných oknech webového prohlížeče není velkým problémem stáhnout deset megabajtů dat za jednu hodinu.

Jak jsme na tom v Čechách?

Nemyslete si, tak špatně na tom nejsme. GPRS v Čechách nabízejí dva mobilní operátoři – Eurotel již delší dobu a Paegas teprve kratičce. Kolik tedy za zmiňovaných sto mega zaplatíte? U Eurotelu se na vaší faktuře objeví celých 3 072 korun a stejnou částku zaplatíte i u Paegasu při použití tarifu GPRS Pro, při zvolení levnějšího GPRS Basic ušetříte sice na měsíčních poplatcích, zato však za sto přenesených megabajtů „vysolíte“ celých 51 200 korun!

Myslíte se, že jsme na tom s cenami za GPRS ještě dobře, nebo je zde prostor pro snížení cen? Jaká hranice by pro vás byla přijatelná? Nebo již GPRS využíváte a jste spokojeni?

 

Diskuze (28) Další článek: Vyhledávání kabátků funguje!

Témata článku: , Mobil, Čtvrt milionu, Hod, MOBI, Čtvrt, Milión korun, Nezávislá agentura, Mil