Zapomeňte na mobil, chystají se nové komunikátory!

Komunikátorů s otevřeným operačním systémem se poslední dobou objevila pěkná hromada. Tradiční výrobci kapesních počítačů se pomalu orientují na komunikátory a objevují se i zcela noví výrobci. V jednom článku vám představíme nejnovější a nejzajímavější mašinky od Aceru, HP, E-tenu, Palmu či HTC.
Kapitoly článku

Komunikátorů s otevřeným operačním systémem utěšeně přibývá. Není týdne, aby se neobjevila zajímavá novinka, která běžným telefonům opět ukrojí pár měsíců života. Ty nejzajímavější připravované novinky si nyní můžete prohlédnout.

Acer C510 a C530

Acer, dnes již tradiční výrobce kapesních počítačů, se chystá uzmout svůj podíl na trhu s komunikátory. K tomuto cíli mu dopomohou dva modely s označením C510 a C530. Líbivé komunikátory se skvělými rozměry 108 x 58 x 17 milimetrů se budou lišit ne/integrací Wi-Fi a dodatečným navigačním software.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Acer bude komunikátorem i navigátorem

Nové Acery nebudou jen komunikátory, ale i slušnými navigátory. Díky integraci moderního GPS přijímače s čipem SiRF Star III a standardní dodávkou příslušenství do automobilu jej bude možné okamžitě využít na cestách. Obě novinky ale další technologickou výbavou nepřekvapí: slušný procesor Samsung taktovaný na 300 MHz, slot SD/MMC a standardní konfigurace pamětí 64 MB RAM a 128 MB ROM.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jedna reální fotografie novinky

Oceňuji standardní mini USB konektor a podporu technologie Bluetooth. Dostupné informace se nezmiňují o digitálním fotoaparátu. Acer obvykle nabízí všechny své kapesní počítače i na českém trhu, věřím tedy, že modely C510 a C530 nebudou výjimkou.

Cena: asi 12 000 Kč (C510)
K dostání u nás: prosinec 2006
Proč na něj počkat: navigátor a komunikátor v malém a líbivém kabátku
Bude to bomba? Acer nevyniká technologickou výbavou, podobných komunikátorů najdete na trhu několik. Zaujmout může slušnými rozměry a líbivým vzhledem


HP iPAQ rw6815

Tradiční výrobce kapesních počítačů si uvědomuje slábnoucí zájem o běžné, nekomunikující PDA a své síly soustředí do oblasti komunikátorů. Svými dosavadními komunikátory velkou díru do světa neudělal, přestože třeba hw6915 patří mezi velmi povedené pracanty. Příčinu hledejme i v tom, že tyto komunikátory nezahrnují operátoři do své nabídky, a tak se hůře dostávají před oči běžných uživatelů.

Klepněte pro větší obrázek
iPaq vychází z komunikátoru O2 XDA Atom

HP je ale společností s velkým potenciálem a vlastně se divím že to s komunikátory pořádně "nerozbalili" už dávno. Na trh se nyní chystá zbrusu nový model iPaq rw6815, který by mohl všem tradičním hráčům tak trochu zatopit. Komunikátor přímo vychází z již představeného modelu O2 XDA Atom, který ale na českých pultech nenajdete. Není bez zajímavosti, že tento přístroj jako jeden z mála nevyrábí HTC, ale společnost Quanta.

Klepněte pro větší obrázek
Ve srovnání s iPaqem hw6915

Hlavním tahounem budou velmi příjemné rozměry, konkrétně 102 x 58 x 19 mm a hmotnost 140 gramů. Těmito parametry se nové HP přiblíží oblíbeným komunikátorům řady Compact. Proč by měli uživatelé dát přednost iPaqu? Především díky silnějšímu procesoru Intel na frekvenci 416 MHz. Ostatní parametry jsou již poněkud otřepané, RAM 64 MB, ROM 128 MB (špitá se ale i o vyšší kapacitě!), technologie Bluetooth 1,2 i Wi-Fi 802,11b, které také nevynikají. Nesmí chybět digitální dvoumegapixelový fotoaparát!

Cena: asi 13 500 Kč
K dostání u nás: do konce roku
Proč na něj počkat: skvělé rozměry a svižný procesor
Bude to bomba? Po technické stránce vlastně nic nového, mezi malými Windows Mobile komunikátory ale vynikne svižným procesorem.


Gigabyte g-Smart i200

Také čistě hardwarové společnosti se chtějí podílet na úspěchu komunikátorů, Gigabyte je toho zdárným příkladem. Přestože se jeho produktů na českém trhu zřejmě nikdy nedočkáme, neodpustím si pár vět o zajímavém modelu g-Smart i200. Ten totiž dle mého názoru ukazuje, kterým směrem se komunikátory mohou ubírat.

Klepněte pro větší obrázek
Větší rozměry vynahradí přijímač DVB-H

Gigabyte představil svou novinku teprve v úterý a zatím neznáme podrobnou technickou specifikaci. To nejzajímavější ale již víme. Přístroj nabídne VGA displej, paměť ROM dosáhne úctyhodné kapacity 512 MB a na těle najdeme USB port standardu 2.0. USB Host tak konečně dostane smysl. G-Smart i200 by mohl být také jedním z prvních komunikátorů s novým operačním systémem Windows Mobile 6.0 (kódové označení Crossbow).

To nejzajímavější nakonec! Přístroj nabídne podporu pro příjem digitálního vysílání DVB-H a výrobce spekuluje dokonce o integraci standardu DVB-T, zde jsem ale poněkud zdrženlivý. Zatímco vysílání ve standardu DVB-H vyžaduje novou infrastrukturu, DVB-T již u nás běží. Nebylo by kouzelné cestou do práce nebo při cestování sledovat oblíbené televizní stanice? Dokud nevymyslíme efektivnější zdroje energie, nebylo. Příjem televizního vysílání DVB-T si totiž pro demodulaci a dekódovaní žádá několikanásobně více energie, než v případě standardu DVB-H. Škoda.

Cena: neznámá
K dostání u nás: s největší pravděpodobností nikdy
Bude to bomba? Pokud se inženýrům podaří snížit energetickou náročnost příjmu DVB-T, zažijeme malou revoluci.
Zdroj: PocketPCThoughts


Palm Treo 680

Společnost Palm představila nový komunikátor oblíbené řady Treo. Nese označení 680 a řadí se do nižší třídy. Dostane šanci zvrátit nepříznivé skóre v souboji s komunikátory platformy Windows Mobile?

Klepněte pro větší obrázek
Mládež zaujmou líbivé barevné variace

Treo 680 si označení špičkový určitě nezaslouží. Vzhledem i technologickou výbavou vychází z oblíbeného modelu Treo 650. Inženýři konečně vzali pilku na nevzhlednou anténu, ve všech směrech ukrojili nějaký ten milimetr a celé tělo přístroje hezky zakulatili. Hubnoucí kůře naštěstí neustoupila zdařilá hardwarová klávesnice pod displejem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Treo se konečně zbavilo antény

Po technologické stránce se pak Treo 680 takřka neliší od modelu 650. Zachován zůstal procesor Intel XScale PXA270 na frekvenci 312 MHz, displej s rozlišením 320 x 320 bodů či slot pro karty SD/MMC. Novinka se ale nedočkala takřka žádných zlepšení, stále chybí Wi-Fi či dokonce podpora rychlejších datových přenosů UMTS či HSDPA. Přestože se novinka zaměřuje spíše na mladší uživatele, nabízí fotoaparát s ubohým VGA rozlišením. Změny se nedočkal ani operační systém, stále máme tu čest s PalmOS 5.4.9. Na druhou stranu, spousta uživatelů nekomunikujících kapesních počítačů ocení kompatibilitu s aplikacemi, svižný chod a špičkové ovládání hardwarovými tlačítky, které Palmu závidí všechny komunikátory s Windows Mobile.

Palm 680 je vlastně model 650 převlečený do nových barevně-líbivých kabátků. Sice chybí nové technologie, existují ale uživatelé, které je nevyžadují a nepotřebují. A pokud se podaří cenu stlačit pod magickou hranici desíti tisíc korun, určitě si nový Palm najde spoustu nadšených uživatelů.

Cena: asi 10 500 Kč
K dostání u nás: pravděpodobně I.Q 2007
Proč na něj počkat: líbivý vzhled bez antény, hardwarová klávesnice
Bude to bomba? Převlečené Treo 650 nenadchne skalní příznivce značky. Nízká cena by ale mohla přitáhnout nové nadšené uživatele!


V druhé kapitole se podíváme, jaké novinky si pro nás připravil E-TEN a HTC

Témata článku: HTC, , , , , E-Ten G500, E-Ten G500+, E-Ten X500 , E-Ten X500+, HP iPaq rw6815, HTC Tytn, Palm Treo 650, Palm Treo 680, Mobil, Tradiční hráč, Zajímavá novinka, Komunikátor, Plusový model, První polovina, Nov, MOBI, Špičkové ovládání