Závody dronů míří na evropské obrazovky, chtějí být regulérním sportem

Provozování civilních dronů je technologickým fenoménem dnešní doby. Filmaři i amatéři je používají k natáčení záběrů, jiní si zase užívají jejich leteckých vlastností a létají jen tak pro zábavu. Popularity se snaží využít mnohé organizace, nejviditelnější je asi Drone Racing League (Závodní liga dronů, DRL), která se ze závodění dronů snaží udělat běžnou sportovní disciplínu.

A zatím se to DRL daří, na spuštění závodní série již od investorů získala více než dvanáct milionů dolarů (288 milionů korun). Partnerem se stal například Steve Ross, majitel fotbalového klubu Miami Dolphins, nebo zpěvák kapely Muse Matthew Bellamy. Posledními investory je dvojice televizních stanic, britská Sky a německá ProSiebenSat.1, které do závodů vložily kapitál výměnou za vysílací práva ze závodů.

Sky stála celá transakce milion dolarů. Zatím však nebude vysílání ze závodů dostupné ve všech evropských zemích, Sky oficiálně nabídne přenosy pouze ve Velké Británii, ProSiebenSat.1 ho poskytne divákům v Německu, Rakousku a Švýcarsku Už v minulosti se s ligou na vysílání dohodla americká sportovní televize ESPN, která závody dronů nabídne zákazníkům v Jižní i Severní Americe.

„Tyto dohody jsou pro nás nesmírně důležité. Závody dronů jsou stále velmi novou a rostoucí sportovní disciplínou, partnerství s dalšími televizními stanicemi je však nabídne desítkám milionů diváků,“ řekl zakladatel ligy Nicholas Horbaczewski pro Financial Times.

Podívejte se na upoutávku k závodům dronů

Televize Sky potvrdila, že bude vysílat již letošní sezónu závodů dronů. Ta začíná v říjnu, celkem televize divákům nabídne deset hodinových pořadů z pěti závodů. V rámci popularizace sportu organizátoři rovněž plánují, že konání jednoho ze závodů umístí mimo Spojené státy, pravděpodobně do britského Londýna.

Závodní drony se ovládají na principu FPV (pohledu první osoby), kdy piloti stroj nesledují vlastníma očima, ale díky brýlím pro virtuální realitu a kameře, kterou má dron na sobě, vidí přesně to, co letoun. Účelem závodů je proletět danou trať v co nejnižším limitu, zároveň ale piloti nesmí vynechat kontrolní body. Během letu drony čelí mnoha nástrahám, létají v úzkých prostorech, musí provádět úhybné manévry a vyhýbají se ostatním strojům.

Liga DRL se pak snaží vizuální zážitek ze závodů zpestřit mnohými vizuálními efekty. Drony, které během závodů dosahují rychlosti až 130, jsou osazeny pestrobarevnými světly, stejně jako kontrolní body a jiné části trati. Organizátoři na trať pouští umělý kouř a kamery divákům poskytují zpomalené záběry. Závody dronů ligy DRL se konají na všemožných místech, od obrovských fotbalových stadionů, přes továrny až po opuštěné obchodní domy a sklady.  

Diskuze (5) Další článek: Vyzkoušeli jsme Apple iPhone 7. Je krásný a návykový [video]

Témata článku: , , , DRL, Financial Times, Spor, Desítka milionů, Obraz, ESPN, Vizuální efekt, Zpěvák, Spojené státy, Televizní stanice, Závod, Dron, Nástraha, Trať, Mir, Letoun, Dron Racing League, Obr, Bella,