Zdá se nám to, nebo Eurotel spouští EDGE?

Náš spolupracovník Martin Kalián ze serveru Klub Komunikator se včera kolem půlnoci připojil přes svoji Nokii 9500 Communicator k internetu. Používá službu Eurotel Data Nonstop a s GPRS se dala očekávat rychlost kolem pěti kilobajtů za sekundu.

Jenže skutečná rychlost byla několikanásobně vyšší! Download dosahoval až na 20 kB/s a internetová služba, která testuje rychlost spojení, spočítala výsledek 124,6 kbit/s. Už hodinu a půl zkoušíme stahovat různé soubory a i když je spojení poměrně nestabilní (to ale může být problém telefonu), máme pro to jediné vysvětlení: Eurotel má v síti EDGE.

Na následujícím obrázku vidíte stahování souboru JPEG zabaleného do archivu ZIP. Tady žádná online komprese, na kterou by se vyšší rychlost dala svést, nepomůže. Průměrné rychlosti 16,8 kB/s jen na GPRS nedosáhnete.

O EDGE a Eurotelu jsme už z různých zdrojů zaslechli spoustu drbů. T-Mobile už tuto technologii částečně spustil, Oskar nás nepřekvapí, když spuštění oznámí na úterní tiskové konferenci. Že by Eurotel nechtěl zůstat poslední? Další informace a obrázky najdete v článku na serveru Klub Komunikator.

Připravili jsme anketu: Co myslíte, je to EDGE?

Diskuze (102) Další článek: Siemens SF65: když dva dělají totéž (test)

Témata článku: , , Euro &, Edge +, Euro