Zdravotnictví a technologie: Účinnost rovnátek si sami zkontrolujete smartphonem

Ve středu 7. října přednesl doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc. před poslanci prezentaci, která zmiňuje autokontrolu chrupu smartphonem. Jedná se o kontrolní systém pro rovnátka, na začátku léčby vznikne digitální plán, podle kterého se vyrobí „neviditelná rovnátka“. Jak fungují, si pak pacient kontroluje svým smartphonem.

Potřebuje k tomu tzv. nosič, který je zahrnutý v ceně ošetření. Existuje několik typů včetně jednoho s motorkem (ten lze vrátit, ostatní jsou kvůli hygieně jednorázové). Nosič obsahuje různé redukce, uchycení telefonu je pružné, aby byla zajištěna podpora pro co nejvíce typů.

Do nosiče se aspoň jednou týdně ustaví smartphone a pomocí specializované aplikace se pořídí záznam. Umělá inteligence porovná, zda jde vše podle stanoveného plánu. Pokud nejsou odchylky v mezích tolerance, systém upozorní lékaře, a ten pozve pacienta na kontrolu. Jedná se o systém Straumann a zvládne toho více...

Pokud potřebujete doplnit kus zubu, umělá inteligence ze skenu vytvoří digitální model. Naproti tomu trénink zubního technika trvá roky a jeho práce je podstatně pomalejší. Výsledek se vytiskne na 3D tiskárně přímo v ordinaci a stojí to pouze stokoruny. Celý systém je nejvíce rozšířený v sousedním Německu, plošnému zavádění zatím brání legislativní komplikace. Musí se např. určit, kde končí zodpovědnost lékaře a kde začíná zodpovědnost firmy za chybu v softwaru.

Váš názor Další článek: Samsung si patentoval vyklápěcí displej s reproduktory. Dostane jej řada Galaxy S?

Témata článku: , , , , Hygiena, Německo, Lékař, Šmucler, Aplikace, Účinnost, Nosič, CSc, Sledování filmu, SMA