Zdražení telefonních služeb možná nebude tak drastické

Od nového roku budou v souvislosti se změnou DPH zdraženy telekomunikační služby. Poslanci však v průběhu týdne schválili novelu telekomunikačního zákona, který počítá s vytvořením podmínek pro zdravé konkurenční prostředí trhu.

Zdražení telefonních služeb, které je naplánováno na nový rok, by nemuselo být tak dramatické, jak se původně očekávalo. Takřka v zápětí, co Poslaneckou sněmovnou prošla novela zákona o dani z přidané hodnoty, se na jednací stůl dostala novela další, tentokráte telekomunikačního zákona. Tato novela by měla umožnit liberalizaci českého telekomunikačního trhu a vytvoření podmínek pro zdravé konkurenční prostředí. Český Telecom by podle této novely musel už na podzim pronajímat své linky konkurenci.

Tip: o zdražení v souvislosti s DPH si můžete přečíst v článku Vyšší sazba DPH zdraží volání a internet

Poslanci poslali zákon do Senátu, kde se bude rozhodovat o jeho dalším osudu. Pokud by Senátem prošel a podepsal by ho také prezident, mohl by nabýt učitnnosti již 1. července tohoto roku. Pro Telecom by tímto datem vznikla povinnost pronajímat své linky konkurenci. Pokud by tak nečinil, mohl by dostat pokutu ve výši až pět milionů korun. Ministr informatiky Vladimír Mlynář prohlásil, že novela jednoznačně povede k větší liberalizaci a nastolí konkurenční prostředí v telekomunikační oblasti.

Český Telecom bude podle něj nucen pronajímat tu část linek, které vedou od ústředny ke koncovému přístroji, takzvanou "poslední míli". "Je to krok, který povede k větší konkurenci na telekomunikačním trhu, umožní lepší přenositelnost čísel a v důsledku toho bezpochyby po čase i pokles cen pro koncového uživatele," prohlásil ministr. Největší alternativní operátor GTS už podle marketingového ředitele Davida Duroně zahájil přípravy na zpřístupnění místního vedení.

Hodlá využít místní smyčku k poskytování hlasových služeb dosavadním zákazníkům Telecomu za výhodnějších podmínek než dominantní operátor. Zároveň chce přes pronajaté linky nabízet vysokorychlostní internet na bázi xDSL. Zkušenosti z EU bohužel naznačují, že o pronájem místních smyček není příliš velký zájem. Podíl linek pronajatých jiným operátorům se pohybuje v jednotkách procent.

Český Telecom stále provozuje 99 procent pevných telefonních linek, a i když na trhu působí dalších více než 30 držitelů licencí k poskytování telefonních služeb v pevné síti, v tomto segmentu trhu se příliš neprosadili.

Diskuze (5) Další článek: Přehled mobilů s MP3 a rádiem

Témata článku: , Zdražení, Telefon, Jednací stůl