Zdvojená partition bude povinná. Bez ní nedostanou nové modely s Androidem 13 certifikaci pro Google služby

Google již v Androidu 11 zavedl funkcionalitu zdvojené partition, která měla v rámci Project Treble umožnit rychlejší aktualizace systému. Na papíře to vypadalo skvěle, uživatelé by se zbavili nutného restartu a instalace aktualizace včetně čekání na nutnou „optimalizaci“ aplikací. Google však před několika lety udělal velkou chybu. Project Treble výrobcům pouze doporučil, a to znamená, že dnes není nasazen celoplošně. Kýžená změna má nastat až u telefonů, které na trh dorazí s předinstalovaným Androidem 13.

Tzv. „bezešvé“ či „neviditelné“ aktualizace systému totiž mají být zakomponovány do licence GMS (Google Mobile Services). Aby tedy mohly být v telefonu předinstalovány aplikace od Googlu, např. Obchod Play, YouTube, Google Mapy, apod., bude muset telefon splnit certifikaci GMS. A bez zdvojené partition to nepůjde. Spousta OEM výrobců sice už přešla na zdvojenou partition v předchozích dvou letech (včetně Pixelů od Googlu), ovšem je tu jeden velký výrobce, který se této praxi dlouhodobě vyhýbal - jihokorejský Samsung.

A to přesto, že má zdvojená partition samá pozitiva. Můžeme si představit, že telefon využívá partition A. V případě, že ni něj dorazí aktualizace, se update aplikuje na neaktivní partition B. Na pozadí tak dojde, nejen k updatu, ale také k potřebné optimalizaci. Na uživateli je pouze restart telefonu, který hned naběhne s aktualizovanou partition B. A tento přístup má i další nespornou výhodu. Pokud se aktualizace nezadaří, můžete vcelku jednoduše zůstat u funkční stávající verze systému.


Nejoblíbenější telefony s Androidem

Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 8GB/256GB Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 8GB/256GB
nabízí 69 obchodů za ceny od 7 070 Kč
Porovnat ceny
Samsung Galaxy S23 S911B 8GB/128GB Samsung Galaxy S23 S911B 8GB/128GB
nabízí 77 obchodů za ceny od 13 490 Kč
Porovnat ceny
Samsung Galaxy S23 S911B 8GB/256GB Samsung Galaxy S23 S911B 8GB/256GB
nabízí 73 obchodů za ceny od 16 490 Kč
Porovnat ceny
Xiaomi Redmi Note 13 Pro 8GB/256GB Xiaomi Redmi Note 13 Pro 8GB/256GB
nabízí 60 obchodů za ceny od 5 599 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené telefony s Androidem


Samsung sice určitě má své důvody k tomu, že nevyužívá zdvojenou partition, jenže uživatelé telefonů řady Galaxy musí aktualizace softwaru dopředu plánovat. Buď si je nainstalují v noci a nebo musí v průběhu dne počítat s kratší dobou, kdy s telefonem nebudou na příjmu. Prvními telefony od Samsungu, které budou podporovat „bezešvé“ updaty, by měla být trojice připravované řady Galaxy S23.

Zdroj: Esper.io

Diskuze (51) Další článek: Recenze mobilu Nothing Phone (1). Svítící Android, jaký jste ještě neviděli

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: Google, , , , , , , , , Google Mapa, Nový model, Telefon, Uživatelé, Google Mobil Services, Certifikace,