Že byl rok 2015 nudný? Zde je TOP 10 evolučních skoků

Rok je dlouhá doba a možná máte pocit, že se za ten uplynulý nic moc nestalo, ale my vás teď přesvědčíme o opaku.

8. Mobilní platby

Doba, kdy jste kvůli placení museli být zákazníky vybrané karetní společnosti, mít speciální SIM od operátora a některý z mála podporovaných telefonů, je pryč. Tento nešťastný koncept nahradily uživatelsky přijatelnější technologie: Apple Pay, Samsung Pay a Android Pay, které už nejsou nijak závislé na operátorech a s terminálem komunikují pomocí NFC, stačí mít k telefonu pouze přiřazenou svou platební kartu. Bohužel jejich rozšíření je zatím pozvolné a služeb se dočkaly zatím jen vyspělé země jako USA, Austrálie, Velká Británie a další.

Klepněte pro větší obrázek

Přestože je Česká republika na bezkontaktní platby pomocí NFC skvěle připravena, stále je spuštění některé z těchto služeb v nedohlednu. Doufejme, že se v příštím roce někdo z velké trojky Apple, Samsung, Google, odhodlá a přijde se službou i k nám. Nejblíž k reálnému nasazení má u nás momentálně VISA, která letos představila své HCE platby. Na Slovensku už cloudové platby spustila, u nás momentálně jedná s Komerční bankou, v roce 2016 tak možná konečně budeme moci platit bezkontaktně i mobilním telefonem.

Témata článku: Apple, Blackberry, Google, LG, Microsoft, Samsung, Sony, , , , , , , , , , , , , , , Blackberry Priv, Huawei Mate S, LG G3, LG G3 32GB,