Zeemote JS1: na hry už jen bezdrátově (test)

Testovali jsme bezdrátový herní ovladač Zeemote JS1. A nezůstalo jen u her, můžete s ním přes Bluetooth ovládat i symbianové telefony.

Zeemote JS1. Tento herní ovladač byl většinou webů prezentován jako „must have“ příslušenství pro herní nadšence, takže jsem od něj očekával hodně, zároveň jsem se však obával zklamání. Jakmile do redakce dorazil, všechny obavy byly rázem pryč.

Zařízení o rozměrech 95 x 30 x 20 mm padne velmi dobře do ruky (jak pravákům, tak i levákům), může za to výkrojek pro zapření ukazováčku a dobře zvolené materiály. Prsty nekloužou, ani když se spotí, na pogumovaném plastu nejsou vidět žádné otisky prstů. Při standardním uchycení spočine prostředníček na zapuštěné klávese C ukrývající se v již zmíněném výkrojku, ukazováček dostává na starosti akční klávesy A a B, zatímco palec ovládá kloboučkový joystick. Podobnost s gamepady herních konzolí se zkrátka nezapře.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Co se týče energetických nároků je ovladač napájen dvěmi mikrozužkovými bateriemi (AAA), které nejsou součástí balení. Výrobce však udává pohotovostní dobu až 50 hodin, záleží ovšem na kapacitě vložených baterií. Ze začátku budete mít problém odstranit záslepku baterií, která drží velmi pevně, výrobce to však ví, a proto hned na začátku manuálu prověří vaše hodinářské schopnosti. Vedle krytu baterie najdeme ještě průřez k umístění poutka. Celkově hodnotím designové a dílenské zpracování velmi kladně, nikde nic nevrže a navíc vypadá ovladač opravdu profesionálně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zařízení se zapíná dlouhým podržením tlačítka pod joystickem, zapnutý stav je indikován modro-oranžovým poblikáváním. Nyní závisí jen na tom, s jakým telefonem jej chcete spárovat. Podporovány jsou vybrané telefony Nokia, Sony Ericsson, Samsung, LG i BlackBerry (viz tabulky níže). Tento seznam berte trochu s rezervou, jelikož jsem ovladač provozoval i s „nepodporovaným“ Sony Ericssonem G502. To ale není jediný zádrhel na cestě k bezdrátovému hraní. Pro „hloupé“ modely zmíněných výrobců navíc platí, že si na nich zahrajete pouze vyhrané hry (tzv. Zeemote ready), jejichž seznam je uveřejněn na stránkách výrobce. Vybírat je možno ze zhruba jedenatřiceti titulů zařazených do osmi kategorií, já jsem si pro účely recenze zařízení se Sony Ericssonem G502 zvolil nejnovější verzi hry Gish. U skákačky si s herním ovladačem užijete, mimo akčních her, asi nejvíce mobilní zábavy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zde už na řadu přichází spuštění hry Gish. Hned na úvod telefon vyzve k vyhledání ovladače JS1, což je otázkou několika sekund. Předtím ještě vypíše výzvu o zapnutí bluetooth (pokud jste tak již neučinili předem), vytvoření klientského připojení mezi ovladačem a bluetooth musíte potvrdit, příště se už telefon dotazovat nemusí. Jakmile je spojení aktivní, začne dioda pomalu modře poblikávat. V nastavení hry nalezneme položku Z-ovladač, kde lze, stejně jako u jiných podporovaných titulů, nastavit automatické připojování - při příštím startu hry se ovladač k telefonu připojí automaticky. Jak vypadá takové mobilní hraní s mobilním telefonem Sony Ericsson G502 vám ukáže následující video.

 

Dále je možno používat Zeemote JS1 společně s telefony s operačním systémem Symbian S60, který zde ztvárňuje nedávno recenzovaná Nokie E52. Ke komunikaci se zařízením je potřeba doinstalovat aplikaci Zeekey, tu stáhnete z webu výrobce přímo z telefonu nebo ji můžete přenést z počítače. Je jednoduchá, nabídne pouze možnost připojení/odpojení ovladače Zemote JS1 nebo zobrazí namapování kláves. Lze aktivovat také automatické připojování, jakmile příště zapnete aplikaci Zeekey, telefon se k ovladači automaticky připojí, bluetooth za vás však nezapne. Zeemote JS1 disponuje i jakýmsi úsporným režimem, v menu telefonu lze nastavit, za jak dlouho se má při nečinnosti ovladač vypnout, u hloupých telefonů je to napevno daná doba pěti minut. S telefony na bázi S60 tak budete moci bezdrátově ovládat celý telefon, využít to můžete kupříkladu u přehrávání videa nebo hrát hry bez ohledu na to, zdali podporují připojení ovladače nebo nikoliv. Jak vypadá ovládání Nokie E52 spolu s ovladačem JS1 je zachyceno na dalším videu. 

Zeemote JS1 je příslušenství, které potěší kdejakého mobilně-herního nadšence. Je lehké, takže ho můžete nosit pořád s sebou, nabídne i dlouhou výdrž, snad jediná má výtka směřuje k tomu, že střed joysticku neslouží k potvrzování voleb. To však nic nemění na faktu, že se jedná o řešení, které zatím v mobilním světe nemá konkurenci. Oficiální cestou se k nám ovladač JS1 zatím nedostal (nejblíže se prodává v Německu), mohl jsem vám ho však detailněji přiblížit díky společnosti Hrynacesty.cz, kde jej můžete zakoupit z dovozu ze zahraničí za 599 Kč. Otázka oficiálního vstupu na český trh zatím zůstává tiskovým oddělením výrobce nezodpovězena.

Pozn.: Majitelé podporovaných telefonů Sony Ericsson jsou v této chvíli omezeni podporovanými hrami, které jsou dodávány společně s ovladačem JS1. V zahraničí však zanedlouho vstoupí na trh vylepšená verze JS1 V3, která u modelů švédsko-japonského výrobce bude fungovat podobně jako u telefonů S60 (tedy i při procházení menu a u všech her a aplikací), ovšem bez použití oné podpůrné aplikace.

Diskuze (11) Další článek: Navigace NDrive pro iPhone: pouze za 40 eur (aktualizováno)

Témata článku: , , Sony Ericsson G502, Test, Podporovaný titul, Jediný zádrhel, Energetický nárok