Zenfone Zoom: Asus chce titul „Nej fotomobil roku“

Dosud největší překvapení CESu? Asus Zenfone Zoom, smartphone s 3× optickým zoomem, laserovým ostřením a optickou stabilizací.

Asus se do smartphonů pustil relativně nedávno a loňské Zenfony patřily spíše do nižších a levnějších tříd. Proto překvapí, že na veletrhu CES 2015 představená dvojice míří naopak do nejvyšších pater. Špičkově vybavený Asus Zenfone 2 je první smartphone s operační pamětí 4 GB RAM, Zenfone Zoom (ZX550) se bude chtít poprat o titul nejlepšího fotomobilu.

Klepněte pro větší obrázek
Kružnice je jen divadlo, samotná čočka nevypadá nijak výjimečně, ale pod ní se dějí technologická kouzla a čáry.

Asus postavil technickou foto-libůstku

Je jen náhoda, že vystouplý kruhový modul fotoaparátu na zádech novinky připomíná dosavadní/někdejší královnu fotomobilů Nokii Lumia 1020? Podobnost je ale opravdu jen ve vzhledu, konstrukčně se totiž oba fotoaparáty zásadně liší. Zatímco Nokia spoléhá na vysoké rozlišení a digitální zoom, Asus má „jen“ 13 MPx, zato skutečný optický zoom. To je ve světě mobilních telefonů velmi vzácná záležitost, něco takového jsme naposledy viděli u Samsungu K Zoom.

Ale ani tady nehledejme podobnost v konstrukci. Zatímco Samsung má klasicky z těla ven vysouvaný objektiv, Asus „zlomil“ světlo o 90° a zoomuje se posuvným mechanismem uvnitř přístroje. Díky tomu se Asus může chlubit, že má nejtenčí fotoaparát s 3× zoomem na světě. Jeho tloušťka se jen velmi těsně vešla do 12 milimetrů. Samsung K Zoom má 10× zoom, ale tloušťkou se i v zavřeném stavu dostává nad 2 cm.

Klepněte pro větší obrázek 
Fotoaparát doplňuje dvojitý blesk, každý z nich má jinou barvu světla. Zářiče vypadají jako běžné LED, ale přímo na modulu fotoaparátu čteme kouzelné slůvko Xenon!
Klepněte pro větší obrázek
Fotka reálného produktu však už nápis „Xenon“ nenese. Zdá se, že podrobnosti bude Asus upřesňovat později. (obr.: Engadget.com)

V tomto konstrukčně komplikovaném objektivu je naskládaných 10 čoček, světelnost se v rozsahu zoomu pohybuje od f/2,7 do 4,8. To nejsou zrovna ideální hodnoty, dnešní kvalitní a konstrukčně jednodušší objektivy ve fotomobilech dosahují světelnosti f/2,0.

Klepněte pro větší obrázek
Konstrukci objektivu zachycuje grafika od Engadget.com

Seznam technických vychytávek pokračuje laserovým ostřením, které se nám líbilo v LG G3 a má jej i dnes představený LG G Flex2. A je jen logické, že fotomobilu s velkými ambicemi nechybí ani optická stabilizace obrazu. Software fotoaparátu nabízí celou řadu automatických režimů, nechybí HDR, panorama a podobné obvyklosti. Fotograf-hračička dostane možnost přepnout na manuál a kompletně tak ovládnout expozici.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
U správného fotomobilu nemůže chybět spoušť. (obr.: Engadget.com)

Technický popis vypadá působivě, teď už zbývá jediné – počkat si na srovnání výsledných fotek s konkurencí. Řekne si Asus ZenFone 2 o titul „Fotomobil roku 2015“? Přední fotoaparát je jen slabým odvarem toho zadního. Selfie si bude muset vystačit s 5 Mpx a širokým úhlem záběru 88°.

„Zbytek“

Co se další výbavy přístroje týče, nemá se Zenfone Zoom za co stydět. Osazení procesorem Intel Atom (čtyři jádra, 64bit) možná překvapí, ale Asus už v minulosti prokázal, že tohle spojení funguje, mělo by tedy fungovat i tentokrát. To samé se dá říct o nadstavbě ZenUI nad Androidem (tentokrát nejnovější 5.0 Lollipop).

Zpět k technice. Hodnota 2 GB RAM bude i letos platit za velmi slušnou, kapacitu úložiště Asus uvádí pouze v maximální verzi 128 GB, ale jistě budou i menší. Slot na paměťovou kartu chybí, sloty na (micro)SIM karty jsou naopak dva. Displej má 5,5" a Full HD rozlišení, telefon podporuje LTE. Další podrobnosti najdete níže, ve výčtu mě zaujal snad už jen „senzor Hallova efektu" (viz. Wiki), který Asus používá pro rozpoznání stavů flipového pouzdra: otevřené/zavřené.

Asus ZenFone Zoom se dostane na trh až ve druhém čtvrtletí 2015 a stát bude 399 dolarů, což by mohlo znamenat nějakých 12, možná 13 tisíc korun (pouze náš odhad).

Aktualizováno: informace z českého Asusu říká, že by se Zoom měl dostat i na český trh.

Asus Zenfone Zoom ZX550 ve zkratce:

  • OS: Android 5.0 Lollipop s nadstavbou ZenUI
  • paměť: 2 GB RAM, úložiště až 128 GB, doživotní cloudové úložiště Asus WebStorage o kapacitě 5 GB, paměťová karta microSD chybí
  • displej: 5,5" IPS LCE o rozlišení 1920 × 1080 pixelů, tzn. jemnost 403ppi, Gorilla Glass 3
  • zadní fotoaparát: rozlišení 13 MPx, 3× optický zoom, optická stabilizace obrazu, laserový autofokus, duální xenonový blesk, světelnost f/2,7 až 4,8, režimy pro nízké osvětlení, HDR a manuální režim
  • přední fotoaparát: rozlišení 5 MPx, světelnost f/2, široký úhel záběru 88°
  • konektivita: 3,5mm audio jack, micro USB, Wi-Fi 802.11ac, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0, aGPS, GLONASS, LTE (FDD: 1/2/3/4/5/7/8/9/17/18/19/20/28/29, TDD: 38/39/40/41), dualSIM
  • senzory: akcelerometr, gyroskop, digitální kompas, senzor přiblížení, senzor intenzity okolního osvětlení, senzor Hallova efektu
  • baterie: Li-Pol 3000mAh
  • barvy: černá a bílá
  • rozměry a hmotnost: 159 × 79 × 12 mm, 185 g
Diskuze (64) Další článek: Lenovo Vibe X2 Pro: vrstvený kov a selfie blesk [CES]

Témata článku: Asus, , , , , Asus Zenfone 2, Asus Zenfone 2 (ZE500CL), Asus Zenfone 2 64GB, Asus Zenfone 2 Deluxe Special Edition, Asus Zenfone 2 Laser (5.0), Asus Zenfone 2 Laser (5.5), Asus Zenfone Zoom, LG G3, LG G3 32GB, Nokia Lumia 1020, Divadlo, Kouzelné slůvko, Zoom, #zoom, Laserový autofokus, F +, Titul, Xenonový blesk, Zen, Kruhový modul,