Život s mobilním Googlem v kapse

Google nabízí řadu svých služeb v mobilní verzi. Vyzkoušeli jsme, co všechno umí a jaké je to žít s Googlem v kapse.

Vzdálené aplikace se na mobilních telefonech se doposud netěšily velké přízni uživatelů, především kvůli vysokým nárokům na přenos dat, nekompatibilitě při použití na různých telefonech a nekonzistenci služeb. Jenže Google nyní představil komplexní mobilní řešení, které nabízí všechny jeho nejdůležitější služby, což by mohlo znamenat revoluci, protože obdobnou nabídku můžeme najít zatím pouze na draze placených na wapových portálech operátorů. Navíc díky dodávaným javovým aplikacím je možné výrazně snížit náklady na přenos dat a rozšířit možnosti méně vybavených telefonů.

Upište duši ďáblu

K využívání služeb Googlu přímo ve vašem mobilním telefonu nebudete potřebovat téměř nic. V podstatě stačí mít nainstalovaný HTML prohlížeč, do kterého zadáte adresu http://mobile.google.com. Ihned se dostanete na výchozí stránku portálu pro mobilní telefony s nabídkou všech dostupných služeb. Rozdíl je ovšem v připojení. Nemusíte stahovat data přes drahý wap, ale můžete využít výrazně levnější internetový tarif.

Další výhodou je fakt, že za jednotlivé nabízené služby se kromě platby operátorům za datové přenosy nic neplatí. Jediné, co je třeba před užíváním autentizovaných funkcí vykonat, je registrace u příslušné služby tedy např. vytvoření e-mailové schránky na Gmailu. Politika Googlu je v dostupnosti jeho služeb navíc velmi zajímavá, protože vás a ani vaše připojení neobtěžují reklamy a nepotřebné informace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Strýček Google vždy najde a poradí

Hlavním byznysem Googlu je bezpochyby vyhledávání, a proto odkaz na ono kouzelné vyhledávací políčko musí být umístěn jako první mezi aplikacemi. Vyhledání je optimalizováno pro minimální datové přenosy, ale je možné jej přepnout i do klasického zobrazení. Neschází ani oblíbený vyhledávač obrázků a zatím v beta verzi se nachází vyhledávání webů určených přímo pro mobilní telefony.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zbývající část článku si můžete přečíst v Mobilitách 11/2007, které vyjdou už tento čtvrtek 15. listopadu. Předplatitelé časopisu k němu mají přístup již nyní – stačí kliknout na následující odkaz.

Další článek: Zprávy z boje: vede TomTom, čeká se na reakci Garminu

Témata článku: , , , MOBI, Wapový portál, Život, Google +, Vysoký nárok, Mobil, Hlavní byznys