Zkušenosti: co vás potěší a zklame po koupi Compaq iPaqu

Kapesní počítač Compaq iPaq patří bezesporu mezi nejlepší PDA s operačním systémem PocketPC. Jak jsem se ale přesvědčil, nic není dokonalé. V článku popisuji hlavní nedostatky, které by budoucí uživatele mohly odradit od koupě, na druhou stranu však vyzdvihnu pozitiva.

Proč píšu o něčem, co je všeobecně známo? Protože se v recenzích neuvádí některá negativa, jenž jsou pro zkušeného uživatele jaksi běžná, nebo vychází z koncepce přístroje či operačního systému, ovšem pro nezkušeného zájemce mohou být důležitá. Nejprve se podíváme, co není na iPaqu zase až tak dokonalé, co byste po koupi hledali marně či co vás určitě nepotěší.

Co se mi nelíbí

Netěšte se na „Wokna“

I když se PocketPC 2002 jmenuje PocketPC, stále jde o „Wokna“ od Microsoftu. Když je přístroj nový, vše chodí jako hodinky. Nainstalujete-li si však plnou lokalizaci,  vyskytne se zpomalování i občasné (avšak dočasné) vytuhnutí celého systému. Připravte se však na občasný restart a  také ruční ukončení běžících aplikací - to prosím na mnohem rychlejším procesoru, než mají Palmy a Psiony. Doporučuji tak nenechávat si počešťovat celý systém, ale jenom fonty a klávesnici.

Netěšte se na upatlané šasi

Tělo přístroje je v barvě stříbrné, na kterém jsou velmi hezky vidět otisky prstů. Displej není sice stříbrný, ovšem o otiscích platí to samé dvojnásob. Ale s tím nic nenaděláme…

Netěšte se na časté nabíjení

Jak známo, v tělech kapesních počítačů s PocketPC  „tepou“ mnohem silnější procesory, než u Palmů či Psionů. Podsvícení aktivního barevného displej si taktéž ukousne velký díl energie. Podsvícení lze nastavit v pěti stupních jasu (doporučuji užívat nejnižší stupeň; displej je i v tomto nastavení dobře čitelný), ovšem co nedoporučuji je vypnout podsvícení úplně – displej je téměř nečitelný i ve dne. Výrobce udává zhruba osm hodin nepřetržité práce, v reálu jí možná dosáhnete, ovšem s minimálním podsvícením a „základními funkcemi“ (tedy bez přehrávání hudebních souborů, videa a hraní náročných her). Spíše se však připravte, že svůj iPAQ budete nabíjet každý den.


Netěšte se na psaní textu

Kapesní počítače této třídy nemají externí klávesnici jak je tomu u Psionů, zadávání textu tedy probíhá několika způsoby:

  • vyťukávání znaků na softwarové pidiklávesnici. Sice velmi pomalé, ale ze všech způsobů asi nejrychlejší,
  • psaní znaků ala Palm, tedy psaní jednotlivých písmen a přímé rozpoznávání. Po naučení rychlé a v celku spolehlivé.
  • psaní celých slov a následná rekognizace. Abych se přiznal, zatím jsem se s tímto způsobem nespřátelil. Asi proto, že nepíši zrovna ukázkově.

Tyto způsoby se hodí tak maximálně pro napsání krátkého mailu, poznámky do kalendáře či úkolovníku. Hodláte-li na svých cestách psát mraky textu, pořiďte si buď externí klávesnici (investice několik tisíc) nebo sáhněte po konkurenčním Psionu. 

(Ne)těšte se na multimedia

Jak známo, PocketPC je nejvíce „multimediálním“ operačním systémem. Umožňuje přehrávat video v podstatě v jakémkoli formátu (máte-li potřebné kodeky, programy či místo v paměti) a také hudební soubory MP3 a WMA. Přiliž se však netěšte, očekáváte-li, že váš iPAQ bude hrát jako klasický MP3 přehrávač. Kvalita není příliš dobrá, chybí basový základ (nepomohla ani výměna klasických špuntů za výborné Koss Porta Pro). Lze využít softwarový ekvalizér, ale i tak nebude výsledek stoprocentní (ve sluchátkách se objevuje praskání při přechodu mezi písničkami. Omezující je i velikost souborů MP3. Soubory typu WMA jsou sice poloviční (při datovém toku 64kb/s), ale hudba je zkreslená.

Netěšte se na software

Zatímco na klasický stolní počítač naleznete na internetu, či různých CD časopisů mnoho a mnoho softwaru, na kapesní počítač jej už mnoho není. Toto by zase až tak nevadilo (možnosti kapesních počítačů jsou přeci jen omezené), ovšem drtivá většina softwaru není zdarma. Ceny se velmi liší, nepřesahují však několik desítek dolarů, či pár set korun. Nezoufejte však, mým hlavním úkolem bude přinášet vám informace o nejlepších a přitom cenově výhodných programech na vaše PocketPC.

Čím vás iPaq potěší?

Dost už bylo negativních vlastností. Podívejme se nyní, čím vás iPaq bezesporu potěší.

Těšte se na hezký design

Ano, Compaq iPAQ je skutečně velmi elegantní. Zatímco před půldruhým rokem, kdy první iPAQ spatřil české pulty, byl design označován jako odvážný, či dokonce extravagantní, a i když se objevila nová řada 38x0 s pozměněným designem, starší iPAQy z módy jen tak nevyjdou. I rozměry jsou solidní (pro přesnost 130  83  15 mm) a váha činí pouhých 170 gramů. Celkový dojem umocňuje stříbrné provedení (až na tu upatlanost…) a skvělý displej. Obdiv kolegů, spolužáků a přítele(kyně) zaručen.

Těšte se na výborný displej

Displej je samozřejmě typu TFT, rozlišuje „pouhých“ 4096 barev a rozlišení činí 320  240 bodů. I když se objevují přístroje schopné rozlišit až 65 tis. barev, v žádném případě bych počet rozlišovaných barev u iPaqu neviděl jako negativum. Prostě stačí. Intenzitu podsvícení lze upravit ve čtyřech stupních, nebo to za vás můžete udělat iPAQ sám podle aktuální situace, a to díky světelnému senzoru. Displej je čitelný i z poměrně velkého úhlu, což bych viděl spíše jako nevýhodu ohrožující vaše soukromé informace. Drobnost na závěr – iPaq lze využít i jako příruční svítilnu a to v pravém slova smyslu.

Těšte se na výbornou synchronizaci

K synchronizaci slouží program ActiveSync, pomocí kterého je přenos souborů z a do PDA velmi snadný. Používáte-li stolní verzi Outlooku, těšte se na bezproblémový chod. Po připojení zařízení do kolébky ActiveSync okamžitě zjistí, co je „nového“ a provede potřebnou aktualizaci. A to oběma směry: Změníte-li něco na PC, přenese se to do vašeho Pocketu a opačně – vytvoříte-li něco na Pocketu, přenese se to do počítače. Jednoduché, praktické a stoprocentně funkční.

Těšte se na internet přes AvantGo

O AvantGo se mluví čím dál častěji. Nevíte-li o co jde, pak vězte, že nám všem AvantGo dnes a denně umožní číst off-line internetové weby v upravené podobě. Po registraci na stránkách avantgo.com si určíte, které deníky chcete stahovat. Pak stačí připojit PDA do kolébky, připojit se na internet a synchronizační software ActiveSync sám stáhne ony upravené stránky do paměti vašeho PDA. O nic se nestaráte. Navíc je čtení takto upravených stránek velice pohodlné (nejste ošizeni ani o obrázky) a hlavně rychlé. Jedete-li na služební cestu, máte-li to do školy daleko, nebo jdete k lékaři - můžete si před odchodem stáhnout své oblíbené weby a máte o zábavu postaráno. Navíc vám nic neuteče a máte ty nejaktuálnější informace.

Těšte se na spoustu her

I když jde jen o jakýsi doplněk, iPaq umí zkrátit díky mnoha hrám dlouhou chvíli. Na světě jsou hry logické, karetní, tahové, dokonce i hry textové, klasické RPG či dokonce 3d akce. Občas mi připadá, že je na PocketPC více her, než užitečných programů.

Těšte se na skvělou konektivitu

iPaq se umí přes infraportu za pomoci mobilního telefonu s modemem připojit na internet, stahovat poštu, být na chatu, IRC klientu či ICQ a to odkudkoli, kde je signál. Bohužel musí obě zařízení na sebe „čučet“ přes infraport. Propojení iPaqu s mobilním telefonem budeme věnovat samostatný článek.

Kam se nahnou váhy?

Za největší nevýhodu iPaqu považuji výdrž baterie a také absenci externí klávesnice, ale to je dáno podstatou operačního systému. Ohromným kladem je však skvělá synchronizace, možnost rozšíření pomocí zásuvných modulů, vcelku velká paměť, multimediální možnosti a také velké množství vytvořeného softwaru. Nevýhodou se může jevit i cena: Nejnižší model s 32MB RAM stojí zhruba o pět tisíc více, než konkurenční „barevný“ Palm m505 či Psion Revo Plus s externí klávesnicí, přitom všechny tři zvládají základní funkce na výbornou. Záleží jen na vás, zda-li jste ochotni si připlatit.

Váš názor Další článek: 22.1.2002 Vyhlášení vítězů se blíží...

Témata článku: , , , Pot, Vaš, Zkušenost