Zkušenosti: jak funguje datový roaming v Německu

Protože jsem právě strávil krátkou dovolenou v Německu, rozhodl jsem se publikovat svoje zkušenosti s datovým GPRS a HSCSD roamingem všech našich operátorů. Chcete vědět, jak se lze připojit v roamingu na internet?

Datový roaming jsem testoval s mobilem Sony Ericsson T68i s šestkovým firmwarem a všemi českými operátory. Nastavení HSCSD, běžných dat i GPRS je stejné jako při datování v Česku, takže nic není nutné měnit. Rychlost připojení jsem měřil pomocí utility na webu www.mistral.cz. Bohužel, SE T68i má jedno omezení, a sice při datování přes HSCSD používá jen dva timesloty pro download, takže jsem nemohl změřit maximální rychlost při konfiguraci 3+1. Lokalita: Regensburg a jeho okolí v Bavorsku.

T-Mobile

T-Mobile jak známo nepodporuje rychlá data HSCSD, takže se uživatel musí spokojit „jen“ s GPRS. Paketové přenosy dle webu TMO umí jen sesterská síť T-Mobile D, kde za 100 kB dat (nejmenší účtovací jednotka) zaplatíte něco málo přes dvacet korun; za kilobajt je to tedy přes dvacet haléřů; oproti cenám v Česku hodně, ale v porovnání s GPRS roamingem Eurotel o dost méně.

V síti T-Mobile vše fungovalo, jak mělo – připojení se zdařilo na první pokus, jen jsem musel ručně zadat adresu DNS, kterou jsem nedostal přidělenu automaticky. Podle měření Mistralu jsem se nedostal pod 40 kb/s, rychlost se pohybovala mezi 40 a 41 kb/s po celou dobu pobytu za hranicemi. Vytáčené připojení běželo samozřejmě jen rychlostí 9,6 kb/s. Protože fungovalo i GPRSpeed Plus, dosahoval jsem downloadu až osm kilobajtu za sekundu.

V ostatní sítích GPRS nefungovalo, takže jsem si jen ověřil správné údaje z webu operátora. Pokud budete datovat v jiných sítích než TMO-D, musíte se spokojit s pomalými vytáčenými daty.

Tip: Seznam sítí, kde funguje GPRS roaming T-Mobilu, najdete na webu

Eurotel

Eurotel nabízí na rozdíl od T-Mobilu kromě GPRS roamingu také roaming HSCSD. HSCSD funguje dle webu Eurotelu v sítích E-Plus a Vodafone (D2), GPRS pak jen v E-Plus. Ve všech sítích běží vytáčená data 9,6 kb/s.

Napoprvé jsem se tedy přihlásil do sítě E-Plus, kde jsem očekával plnou funkcionalitu obou rychlých datových přenosů. Pokus o vytáčené spojení ovšem selhal – vzdálený počítač neodpověděl. Datovat jsem mohl jen tehdy, pokud jsem nastavil na modemu typ služby na analog. Doplněno: Podle našeho čtenáře E-Plus nepodporuje ISDN V.110, tudíž je nutné nastavit u mobilu analog nebo ISDN V.120.

V E-Plus mělo běžet i GPRS, ale to se mi bohužel rozchodit nepodařilo. Pokud se to podařilo vám, klidně napište do diskuse ten správný „fígl“.

V síti T-Mobile D fungovalo vše, jak mělo – připojit jsem se dokázal jen rychlostí 9,6 kb/s. V síti Vodafone měla rychlá data fungovat a také bez problému fungovala. Notebook se připojil plnou rychlostí, jakou Ericsson umožňuje, tedy 28,8 kb/s; ovšem jen tehdy, když byla komunikace nastavena na analog; při nastavení ISDN to bylo jen 19 kb/s. GPRS v této síti fungovat nemá a ani nefungovalo.

O to větší překvapení skýtala síť O2 Germany (dříve Viag Interkom). Vytáčená data běžela jen na 9,6 kb/s, ovšem v síti bylo dostupné GPRS! Podle měření Mistralem se rychlost pohybovala okolo 31 kb/s. Bez problému jsem přes GPRS datoval i z Eurotel Smartphonu. Data běžela bez problému celý víkend, jen v pondělí se mi nepodařilo připojit. Pravděpodobně krátký výpadek.

Tip: Seznam sítí, kde funguje GPRS roaming Eurotelu, najdete na webu. Seznam sítí pro HSCSD roaming najdete rovněž na webu Eurotelu

Eurotel Global Access

Eurotel však nabízí nabízí ještě jednu službu pro mobilní data v zahraničí, Eurotel Global Access. Její používání je jednoduché, místo datového čísla v ČR vytáčíte číslo operátora AT&T v dané zemi. Ceny jsou o něco nižší než i běžného datového roamingu. Tuto službu nelze porovnávat s GPRS, protože jde o běžná vytáčená data. V sítích E-Plus a Vodafone je možné používat HSCSD, v ostatních poběží datové spojení na standardních 9,6 kb/s.

Tip: Ceny v německých sítích najdete na webu Eurotelu. Oproti běžným roamingovým hovorům ale ušetříte jen v síti T-Mobile, kde ovšem neběží HSCSD. Pokud se chcete o službě dozvědět více, přečtěte si můj starší článek.

Oskar

U Oskara je to velmi jednoduché. Nemá totiž v Německu GPRS roaming s žádnou sítí, takže využít můžete jen běžné datové přenosy o rychlosti 9,6 kb/s, přičemž musíte použít přístupový bod některého z poskytovatelů internetu (ne číslo se speciálním tarifem pro internet). Tato čísla je vhodné si zjistit před odjezdem z Česka. Mimochodem, Oskar nenabízí GPRS roaming zatím v žádné zahraniční síti, dle našich informací na něm ale pracuje.

Za kolik?

Ceny za vytáčené datové připojení, tedy i HSCSD u Eurotelu, jsou stejné jako ceny za volání do České republiky; najdete je v jednotlivých cenících operátorů. Ceny služby Eurotel Global Access jsou odlišné, odkaz na ceník jsem umístil výše.

Ceny za data GPRS jsou u T-Mobilu 22,05 Kč za 100 kB (minimální účtovací jednotka), u Eurotelu jsou pak uvedeny u ceníků jednotlivých roamingových partnerů; u E-Plus to je 80,85 Kč za 100 kB, což je i u Eurotelu nejmenší účtovací jednotka. Vidíte tedy čtyřnásobný rozdíl oproti T-Mobilu. GPRS je tedy výhodnější u T-Mobilu, to je bez debat.

Pokud ale budete potřebovat intenzivně surfovat, můžete se připojit buď přes HSCSD, které je za určitých okolností levnější, nebo využít služby Global Access; zde ale úspora (konkrétně v Německu) není nijak výrazná – stačí se podívat do ceníku; odkaz na něj najdete výše v textu. Pokud ale budete chtít využívat jen ICQ či jiný chatovaní program a občas stáhnout e-mail, je GPRS TMO výhodnější; generalizovat ovšem nelze, záleží vždy na konkrétní situaci.

S kým?

Pokud přihlédnu k ceně a k rychlosti dat, je nejlepším operátorem pro datování v Německu T-Mobile. Budete-li jen stahovat e-maily a občas se podíváte na nějakou webovou stránku, nebude váš účet nijak extra vysoký. Díky GPRSpeed Plus dosahuje download až osmi kB za sekundu, což je více, než kolik může nabídnout HSCSD. Pokud budete ale potřebovat „pořádně surfovat“, bude HSCSD Eurotel levnější. Je tedy vhodné se vybavit jak kartami Eurotelu, tak T-Mobilu.

Pokud máte zkušenosti s datováním roamingu, ať už v Německu nebo kdekoliv jinde, pište do diskuse; pomůžete našim čtenářům.

Diskuze (20) Další článek: Zruší Eurotel svůj neomezený GPRS paušál?

Témata článku: , , , , , Sony Ericsson T68i, Němec, Jak, Mistral, Zkušenost, Datový roaming, Regensburg, Nejlepší operátor, F +,