Zkušenosti s Nokií 6210: vychladnutí z extáze?

Nokia 6210 je považována za jeden z nejlepších mobilů na trhu vedle Alcatelu OT 501 a Siemense SL45. Opravdu je tak dobrá, nebo se jen tak tváří?
Nokia 6210 je považována za jeden z nejlepších mobilů na trhu vedle Alcatelu OT 501 a Siemense SL45. Jaké jsou naše zkušenosti s používáním?

Hned na začátku musím zmínit, že mám v 6210 firmware 4.08, který nemá českou T9 a navíc má pár drobných chybek: mobil občas tuhne při mazání přečtených SMS, neukazují se symboly skupin, pohyb v menu a práce se zprávami je neskutečně pomalá, u některých funkcí pozoruji změnu k horšímu. Např. v menu zpráv se vypisuje každá položka menu na samostatné obrazovce, zatímco u 7110 se položky vypisují ve čtyřech pod sebou. Listování je tak rychlejší a přehlednější.

Některé chyby nebo „vlastnosti“ mohou být v dalších verzích firmwaru opraveny – pokud máte novější firmware, můžete se se svými zkušenostmi podělit v diskusním fóru.

Oživeno: V den vyjití tohoto článku jsem si nechal nahrát verzi 4.27. Jsem docela zklamaný, protože mobil je pomalejší, zpomalilo se dokonce překreslování menu na displeji. Práce s textovkami je stejně pomalá jako předtím. Naprosto žádné změny k lepšímu jsem nepozoroval. Nebýt české T9, tak bych litoval, že jsem ztratil čas cestou do servisu.

Poznámka: tento článek se zaměřuje zejména na manažerské funkce, kvůli kterým si mobil nejspíš koupíte, tedy kontakty, kalendář, textovky a WAP. Popisy her v něm tedy určitě nenajdete.

Ergonomie na výbornou

Už mnohokrát se Nokii 6210 vytýkala její velikost. Mobil má totiž stejné výškové a šířkové rozměry jako jeho typový předchůdce, model 6110. Je jen tenčí, lehčí a nemá anténu. I přesto jej nedáte do těsné kapsy od kalhot, resp. dáte, ale už si nesednete nebo se neohnete. Na druhou stranu telefon skvěle padne do ruky, díky velkým klávesám, které jsou dostatečně daleko od sebe a spodní řada má od spodku telefonu odstup, se skvěle píší textové zprávy. Na tom má ještě větší vliv klávesnice – tlačítka jsou ze stejného materiálu jako u modelů 3210 nebo 3310: mobily, na kterých se mi textovky píší téměř samy ode sebe. Menu je klasicky „nokiácké“, takže si na něj nemusíte zvykat, pokud jste před tím nějakou Nokii měli. A i když ne, velmi rychle se adaptujete.

Displej má mřížky

Displej mobilu má rozměry 96 x 60 bodů, tedy téměř tolik, co Nokia 7110. Body jsou je hustější, takže je displej menší – informací však zobrazí stejně. Kvalita displeje je však mizerná – na displeji jsou patrné velmi hrubé mřížky a navíc je displej velmi slabě osvětlen; řekl bych že i méně než Siemens C35i nebo S35i. Oproti 7110, která září do tmy jako lampion, je to opravdu velká změna k horšímu.

Kalendář dobrý, ale něco tu nehraje

Kalendář je prakticky totožný s tím v Nokii 7110, jen má méně položek – 220 místo 600. Práce s kalendářem je však méně pohodlná. 7110 totiž ukazuje na jedné obrazovce čtyři dny (vpravo u každého dne jsou ikony událostí), zatímco 6210 vypisuje dny samostatně jako 6110 nebo 6150. Neříkám, že je to chyba, ale je to méně přehledné a listování je kvůli obecné pomalosti menu k uzoufání. Navíc mi právě zde chybí váleček – u 7110 se stiskem válečku ukázal pohled na týdny a u funkčního tlačítko seznam dní, zde se implicitně můžete podívat jen na dny; pohled na týdny musíte zapnout až v kontextovém menu, což dost zdržuje; zvlášť když hledáte datum třeba o měsíc vpředu. Možná se vám bude zdát, že jsem příliš velký detailista, ale právě tyto drobnosti snižují efektivitu práce a dělají kalendář méně přehledným.

A když už jsem u těch „drobností“, docela mi chybí možnost nastavit upozornění k poznámce – tuto možnost starší 6110 měla a dost mi to vyhovovalo. Nyní, pokud si chcete dát do diáře poznámku s upozorněním, musíte si zcela nelogicky zapsat událost typu jednání. U jednání však není možné zaznamenat jeho délku v hodinách či minutách – to umí např. Alcatel One Touch 501. Protože 6210 umí spolupracovat mimo jiné i s Outlookem, je to opravdu škoda.

Poznámka: Když se jednání sesynchronizuje s Outlookem, přiřadí se mu automaticky délka půl hodiny.

Další vlastnosti kalendáře už jen stručně: můžete si zapsat schůzku, poznámku, narozeniny a volání. Poznámka může mít až 49 znaků. Poznámce, schůzce i volání lze nastavit opakování – každý den, týden, dva týdny a rok. Záznamy můžete kopírovat i přesunout do libovolných dnů a dokonce poslat přes SMS nebo infraport do jiné Nokie s kalendářem. Upozornění na schůzku, jednání či volání si můžete nastavit kdykoliv před danou událostí, ovšem jen ve stejném dni.

Jeden z nejlepších mobilů na textovky

Psaní textových zpráv je na mobilu velmi pohodlné. Nokia 6210 je dostatečně rozměrná, aby měla dost místa pro klávesy, které jsou dokonce ještě větší než u modelu 6110. Klávesy samotné jsou ze stejného materiálu jako u Nokie 3210 nebo 3310, na rozdíl od „gum“ Siemense C35i nebo S35i se mačkají tak dobře, že se z psaní textovek stává téměř koníček. Však mi také několikanásobně vzrostl počet odeslaných SMS od výměny Siemense S35i za Nokii 6210.

Možnosti zpráv jsou naprosto stejné jako u Nokie 7110. Máte k dispozici 150 míst v paměti, složku Archív a možnost vytvářet vlastní složky, kam lze řadit milostné textové od přítelkyně nebo úkoly od šéfa. Výbornou možností je zkopírování textovky do kalendáře – jako poznámku do aktuálního dne. Můžete si také měnit velikost písmen, která se použije při čtení textovky – buď se ukazují tři řádky (font je stejně velký jako v menu) nebo čtyři řádky (font je stejně velký jako u Nokie 7110).

Tip: Můžete vymazat všechny přečtené zprávy, zatímco ty nepřečtené v paměti zůstanou. Zatímco u Nokie 7110 se zprávy přesunuly do složky Přijaté až po té, co jste je přečetli, zde se tam přesouvají automaticky. Pokud tedy smažete složku Přijaté, smažete všechny zprávy kompletně. Jen nepřečtené zprávy vymažete tak, že v menu Zprávy – Vymazat zvolíte položku Všechny přečtené. Stejně tak můžete v tomto menu smazat jakoukoliv celou složku.

Kontakty: malý Outlook v mobilu

Stejně jako Nokia 7110 má i 6210 velkokapacitní telefonní seznam. Ten sice může mít maximálně jen polovinu položek (500), stále to však bohatě stačí. Ke každému jménu si můžete uložit až pět čísel (normální, mobil, kancelář, fax, domů), e-mail, adresu a poznámku. Síla kontaktů tkví v tom, že je lze plně synchronizovat s Outlookem – škoda jen, že chybí název firmy a funkce. Naštěstí se synchronizuje i poznámka ke kontaktu, kam lze tyto dvě položky zapsat.

Trochu nešťastné je ovšem listování v detailech kontaktu. Protože se vypisuje velkými písmeny, není vidět celá adresa či poznámka. Vždy se vypíší jen dva řádky a dál jsou vidět jen tři tečky. Zatímco v Nokii 7110 je možnost prohlédnout si delší údaj, zde nikoliv – abyste celou poznámku či adresu viděli, musíte text vyeditovat. A to si myslím, že je maximálně nepohodlné.

Stejně jako u Nokie 7110 nelze používat zároveň kontakty na SIM a v paměti – pokud chcete používat paměť mobilu, a tedy všechny výhody kontaktů, doporučuji vše ze SIM zkopírovat. Naštěstí mají Nokie už od dob 6110 možnost hromadného kopírování a přesouvání. Nicméně, pokud někdo volá, a není nalezen v paměti mobilu, prohledá se ještě paměť SIM a pokud je číslo nalezeno zde, zobrazí se dané jméno.

Tip: Pokud chodíte do kontaktů přes kurzorové tlačítko, nezobrazí se známé hledací okénko, které má 7110. Pokud jej chcete využít, stiskněte klávesu Jména a napište začátek jména. Ukáže se okénko a zobrazí seznam.

Dobrá zpráva: telefonní seznam podporuje skupiny volajících, bohužel skupin je stále jen pět, tedy tolik, kolik jich má stařičká 6110; určitě bych uvítal víc. I když, po přechodu ze Siemense S35i jsem rád alespoň za těch pět. Bohužel, firmware 4.08 (a všechny starší) má tu chybu, že neumí u skupiny zobrazit logo – i když ho zapnete, při volání není vidět. A když se na něj chcete podívat, mobil skočí v menu zpět na začátek. Dokonce se mi jednou stalo, že se zobrazil telefonní seznam, ale jména nebyla vidět.

Další vlastnosti telefonního seznamu: možnost poslat na jakékoliv číslo přímo ze seznamu textovou zprávu, odeslat číslo na jakýkoliv jiný mobil Nokia jako vizitku přes infra nebo textovku (kontakt se uloží do paměti daného mobilu). Všechny tyto vlastnosti jsou známé již z Nokie 7110, není zde tedy žádná novinka. Trochu to překvapí, protože Nokia 6210 je vlastně tentýž mobil jako 7110, jen v jiném provedení a v některých ohledech dokonce horší (např. chybějící váleček a tedy druhé tlačítko pro volby).

Tip: Synchronizaci s Outlookem, popř. dalšími programy, lze provádět přes infračervený port nebo kabel DLR-3 programem Nokia 6210 PC Suite, který najdete i u nás v rubrice Soubory.

Wapový prohlížeč

Prohlížeč WAPu najdete v menu Služby. Má všechny potřebné funkce – funkci Jdi na stránku, záložky i vymazat paměť cache. Výbornou funkcí je možnost poslat záložku jako textovou zprávu na jiný mobil 6210 nebo 7110 – nemusíte tak složitě každou záložku od kolegy opisovat. Škoda jen, že si mezi záložky nemůžete uložit aktuální stránku, stejně jako si nemůžete zobrazit URL.

K dispozici máte pět sad, které můžete nastavit pro různé operátory. U nás však využijete maximálně tři – EuroTel, Oskar a Paegas. Prohlížeč zobrazí na wapové stránce čtyři řádky, což je dostačující, nicméně oproti některým konkurenčním mobilům je to málo (např. Sagem MW 936 zobrazí až osm, Siemens S35i šest).

Tip: Při klikání na odkazy je lepší používat zelené sluchátko místo kontextového tlačítka Volby – rovnou přejdete na další stránku, zatímco tlačítkem Volby zobrazíte kontextové menu, z něhož musíte vybrat položku Jdi na.

Srovnání

Pokud mám tedy stručně srovnat Nokii 7110 a 6210, je Nokie 7110 podle mého názoru v mnohém lepší. Je levnější (dá se sehnat pod deset tisíc s daní neblokovaná se zárukou), ovládání pomocí válečku přidává další funkční tlačítko, které se hodí ve WAPu a práci v menu, má lepší (více svítí a je kontrastnější) displej a hlavně podstatně více odladěný a méně chybový firmware (od 4.94 nahoru). Větší paměť 7110 je určitě výhodou, idkyž já osobně ji nevyužiji. Jsou ale lidé, kteří Nokii 7110 nacpou až k prasknutí a pro ty 6210 není.

Nokia 6210 je na druhou stranu lehčí a hubenější, nemá anténu a podle mého názoru je hezčí a lépe padne do ruky. Má také o dost lepší klávesnici a tudíž se na ní skvěle píše. Z funkcí má navíc datové přenosy HSCSD (43,2 kb/s u EuroTelu), českou T9 (firmware 4.27) a pomocí programu Nokia 6210 PC Suite lze lehce kalendář a kontakty synchronizovat s Outlookem. Víc rozdílů mezi oběma mobily byste asi těžko hledali. Je tedy patrné, že hlavní rozdíly mezi Nokií 7110 a 6210 jsou v provedení, nikoliv ve funkcích. Pokud chcete funkce, nehledíte na vzhled a nechcete zbytečně moc platit, opravdu vám postačí Nokia 7110. Ale to už jsem ostatně psal i v nedávné recenzi.

Tip: Servisní menu aktivujete stejně jako u Nokie 7110 pomocí programu Logo Manager. Funkce jsou podobné, ovládání stejné. Servisní menu Nokie 7110 (a tím i 6210) jsme již na Mobilmanii popisovali v tomto článku.

Zkušenosti s českou T9 ve firmwaru 4.27 najdete zde.

Diskuze (159) Další článek: Paegas Click: ještě měsíc zadarmo!

Témata článku: Nokia, Alcatel One Touch 501, Nokia 6210 Navigator, Siemens C35i, Siemens S35i, Podobné ovládání, Koníček, Zkušenost