Zkušenosti s Nokií Observation Camerou: jednoduše drahá

Nokia Observation Camera je digitální fotoaparát, který upevníte na sledované místo a kdykoli budete chtít, pošle vám obrázek. Přečtěte si uživatelské zkušenosti, které do jisté míry polemizují se závěry recenze, kterou jsme vydali v létě.
Kapitoly článku

Na úvod odcitujme několik základních informací o Nokii Observation Cameře, které jinak můžete v rozšířené formě najít v recenzi, a potom už dáme prostor čtenáři MobilManie, který popsal své vlastní zkušenosti.

    Nokia Observation Camera je bezdrátové bezpečnostní zařízení, které umí pracovat s multimediálními zprávami MMS. Jedná se o bezpečnostní bezdrátovou kameru, která pohlídá vše důležité – byt, dům, automobil, kancelář, domácí zvířátko, sklad nebo třeba dětský pokoj. Umožňuje sledovat místo, které je obzvlášť důležité nebo cenné, když tam zrovna nemůžete být osobně.

Předpokládané využití Camery

Nokia Observation Camera je jednoznačně určena do vnitřních prostor, jako jsou například byty, kanceláře, dílny, garáže apod. V žádném případě ji nelze montovat na venkovní stanoviště, protože není nijak chráněna proti povětrnostním vlivům. Při případném dešti by mohla být nenávratně poškozena.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ze všech stran 

Jako příklad použití mohu uvést několik modelových situací:

Sedíte v práci a jste zvědaví, zda se už vrátila vaše manželka domů z nákupu. Dáte si kameru do garáže a když do ní vjede auto, kamera ho vyfotí a pošle fotku na váš mobilní telefon. A vy hned víte, že vás bude za chvíli čekat večeře, tudíž je čas vydat se z práce domů.

Nebo máte chatu na Šumavě a zajímá vás, zda už konečně napadl sníh, abyste si mohli jet zalyžovat. Vyžádáte si obrázek a podle něj se rozhodnete, zda vyjet, nebo zůstat doma.

Pro vyfocení zloděje, který se vám vloupal do domu, se toto zařízení příliš nehodí, protože zloděj se nebude usmívat do objektivu a čekat, až bude vyfocen, ale aspoň se můžete přesvědčit, zda spuštěný alarm není jen planý poplach.

Klepněte pro větší obrázek
Když nebude pršet, nezmoknem a budeme fungovat

Předplacenka, nebo paušál?

Do kamery je nutné napřed vložit kartu SIM s aktivovanou službou MMS. Co se týče placení za odesílání MMS, doporučuji předplacenou kartu. Budete si moci vypnout požadavek na PIN a nebudete se muset obávat, že vám v případě odcizení kamery někdo provolá příliš velkou částku. Je samozřejmě možné používat i paušální kartu, ale v tomto případě bych důsledně doporučoval mít zapnutý požadavek na PIN.

Mít či nemít PIN? Pokud budete svoji Cameru konfigurovat pomocí počítače, není problém s tím, zda je PIN zapnutý či vypnutý. V ovládacím softwaru, který je dodáván s kamerou, je možné zadat kód a následně provádět konfiguraci. Pokud ovšem budete mít zájem konfigurovat kameru pomocí SMS s klíčovými slovy, je nezbytně nutné, aby byl PIN vypnutý. Deaktivaci požadavku na PIN lze ovšem provést pouze v klasickém mobilním telefonu, takže než vložíte kartu do Camery, dobře si rozmyslete, zda chcete mít PIN aktivní či ne.

Příprava k použití

Než budete do Nokia Observation Camery vkládat SIM kartu, doporučuji si přečíst návod, který je přiložen. Šance, že se vám podaří kartu vložit správně, je 1:4, protože na Nokii není žádný piktogram, jakou stranou karta patří. Při nesprávném vložení naštěstí žádné nebezpečí nehrozí. Rovněž vyjímání karty je obtížné. Je jedno, zda máte dlouhé či krátké nehty, kartu holou rukou prostě nevyjmete.Musel jsem si pomoci ostrým hrotem nůžek.

Největší slabinou tohoto výrobku je propojení s počítačem, které je realizováno sériovým rozhraním RS-232. V současné době již většina moderních notebooků tímto rozhraním nedisponuje a představa, že budeme mít v terénu stolní počítač, je dosti nereálná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stavové kontrolky

Další nevýhodou je, že toto rozhraní je z dnešního hlediska velice pomalé. Pravda, pro konfiguraci kamery je více než dostačující, ale pokud si necháme na počítači zobrazovat to, co kamera snímá, nebudeme mít nikdy kontinuální obraz, ale pouze se nám čas od času obnoví obrázek v okně ovládacího programu.

Instalace softwaru, konfigurace kamery

Vše fungovalo na první pokus, nezaznamenal jsem žádné problémy. Pod Windows XP mi nečinilo žádné problémy nakonfigurovat parametry kamery dle mého přání.

Konfiguraci zařízení pomocí SMS ale považuji za nouzové řešení. Nokia sice přikládá kartičku s kódy pro konfiguraci, abyste měli vždy s sebou potřebné informace, ale nastavovat cokoli přes SMS je velice nepraktické.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Objektiv a infračervené diody, které slouží pro prosvětlení nočních snímků

Pokud máme kameru připojenou na napájení a zároveň propojenou sériovým kabelem s počítačem, je možné si v ovládacím programu zvolit zobrazení a případně i kontinuální obnovování snímané scény. Tento obrázek lze i uložit. Nevýhodou je, že někdy se obnovování zasekne a vy se pak večer divíte, proč je na obrázku sluncem zalitá zahrada, když při letmém pohledu z okna vidíte už jen tmu.

Montáž kamery


Observation Camera na okenním parapetu

Montáž kamery je naprosto bezproblémová, k dispozici byly dokonce i šroubky, z nástrojů potřebujete jen křížový šroubovák. V případě nutnosti lze kameru namontovat „hlavou vzhůru“ a v nastavovacím softwaru zapnout funkci „otočení obrazu“, takže kamera pak produkuje obrázky tak, jak si přejete.

Jedinou věcí, kterou bych zde vytknul, je externí anténa na otočném kloubu. Toto provedení antény je velmi zranitelné a ze své zkušenosti vím, že není problém takto řešenou anténu snadno urazit.

Napájení

Současná verze Nokie Observation Camery je konstruována tak, že musí být neustále napájena z elektrické sítě pomocí speciálního napáječe, který je přiložen v krabici. A protože není možné nízkonapěťové vedení bez zásahu do zapojení kabelu prodloužit, musíte se smířit s tím, že přibližně do vzdálenosti 1,5 metru od kamery budete muset dovést síťové napájení 230 V. Pokud budete Cameru instalovat v dětském pokoji, doporučuji věnovat zvláštní pozornost především zabezpečení napájecího kabelu.

Ve volitelném příslušenství NOC je i záložní akumulátor pro případ výpadku napájení. Zastávám názor, že tento akumulátor by měl být integrován přímo do těla kamery, protože jinak je funkčnost tohoto zajímavého přístroje zcela znehodnocena obyčejným výpadkem proudu. Je totiž zcela jasné, že do případného zakoupení a instalace externího akumulátoru se nikomu nebude chtít.

Klepněte pro větší obrázek Napájecí kabel

Doba odezvy na žádost o obrázek

Za dobu odezvy považuji časový okamžik, který uplyne poté, co napíšu SMS příkaz a  stisknu tlačítko Odeslat např. na Nokii 7650 až po okamžik, kdy tento telefon oznámí příchod nové MMS s obrázkem z kamery. Doba odezvy se pohybuje kolem 180 sekund. Takto dlouhé doby odezvy jsem docílil s nejvyšším rozlišením a maximální kvalitou snímku. V případě nižší kvality snímku by byla doba odezvy přirozeně o něco kratší.

Odesílání pořízených snímků, ovládání kamery

S politováním musím konstatovat, že odesílání pořízených snímků je možné pouze pomocí MMS. Současná verze kamery nepodporuje odesílání obrázků jako přílohy e-mailu. Tato poměrně velká nevýhoda má za následek to, že k přenosu budete muset využívat pouze poměrně drahé multimediální zprávy. Škoda, že také nelze zaznamenat krátké video, které lze odeslat a následně přehrávat např. na Nokii 7650, Nokii 3650 nebo Sony Ericssonu P800.

Není možné ani nastavit jakoukoli akci kamery na prozvonění. Například takové vyžádání obrázku by mohlo být realizováno právě pouhým prozvoněním. Bylo by to rychlejší a především levnější.


V druhé kapitole článku najdete mimo jiné i obrázky pořízené Nokia Observation Camerou

Témata článku: Nokia, Velká nevýhoda, Denní snímek, Bezpečnostní zařízení, Zkušenost