Zkušenosti: Sony Ericsson T68i měsíc v kapse

Sony Ericsson T68i patří mezi nejnadupanější telefony na českém trhu. Více než měsíc mi dělal společnost a to včetně malého foťáčku, se kterým jsem strávil dovolenou. Chcete vědět, co se mi na mobilu líbilo a co ne?
Kapitoly článku

Pozor, právě začíná schůzka

Pokud používáte kapesní počítač pouze pro organizaci času a zbytek věciček, které umí, nevyužijete, možná vám svými organizačními schopnosti postačí i T68i. Na to, že jde jen o obyčejný telefon, má velmi pokročilý kalendář a úkolovník, které opravdu vyhovují (až na pár drobností u úkolů). Kalendář má celkem tři typy náhledů, den, týden a měsíc, přičemž u dne vidíte seznam schůzek pěkně pod sebou, pohledy na týden a měsíc jsou grafické. U týdne vidíte každou druhou hodinu daného dne a v případě, že je v dané hodině schůzka, uvidíte černý bobek. U měsíce vidíte všechny dny a pokud se daný den něco děje, je zobrazen tučně.

Do kalendáře můžete zadat několik typů událostí, všechno jsou ale jen variace na schůzku. Zadáte místo, název, datum a čas začátku a trvání, plus můžete nastavit upozornění v libovolný čas a zvolit ikonu (rande, cestování, dovolená apod.). Synchronizace s Outlookem nebo Notesem funguje bez problémů včetně češtiny. Zkrátka není nač si stěžovat.

Velmi povedený se mi zdá rovněž úkolovník, jde asi o nejlépe provedené úkoly v mobilu, jaké jsem viděl, pokud nepočítám komunikátory. Úkolovník sdružuje běžné úkoly (co je třeba udělat) a volání (musíte někomu crnknout). V úkolu můžete sice nastavit jen název a datum a čas připomenutí, nicméně pokud používáte synchronizaci s počítačem, bude se synchronizovat i datum dokončení úkolu a jeho priorita; nikoliv však už kategorie, což je trošku škoda. Rovněž mě mrzí, že editace v mobilu nezvládá všechny parametry. Volání je pak rovněž úkol, jen si místo názvu volíte číslo (i ze seznamu), na které musíte v době upozornění zavolat.

Poznámka: Docela mě překvapilo, že úkoly v T68i mají méně možností než v T39m! Tam lze k úkolu kromě názvu připsat i popis, dále nastavit prioritu, datum dokončení, třídu (veřejné, soukromé), stav - zahájeno, probíhá, dokončeno. U T68i lze úkol pouze dokončit. Zvláštní…

Profily vyzvánění na výbornou

Ještě než tento článek zakončím „nudným povídáním o datech“ apod., musím vzpomenout velmi povedenou práci s profily vyzvánění. V telefonu můžete nastavit celkem sedm profilů, z nichž každý si můžete přizpůsobit „až na kost“. Kromě hlasitosti vyzvánění a volby melodie lze nastavit vibrace tak, aby vibrovaly buď vždy nebo jen tehdy, pokud bude vypnuto vyzvánění. Pokud máte vybrán jeden profil a nechcete jej přepínat na jiný jen kvůli tomu, že jej chcete ztišit, můžete vypnout zvonění v pohotovostním režimu z kontextového menu. Tehdy se zapnou vibrace, které byly předtím vypnuté. Tuto fičurku používám daleko raději než profily, protože v kritické situaci dvěmi tlačítky udělám totéž. Na tuto funkci jsem si zvykl již u svého T39m.

Profily lze ale využít i k jiným účelům než jen nastavení zvonění a vibrací. V každém profilu totiž můžete měnit přesměrování a blokaci hovorů. Nepřejete-li si býti rušeni, můžete profilu schůzka nastavit přesměrování na sekretářku. Pak stačí jen na jednání zapnout tento profil a mobil automaticky nastaví přesměrování. Po změně profilu vrátí původní nastavení. Nepoužíváte-li přesměrování, můžete alespoň filtrovat nepohodlné hovory - do seznamu povolených hovorů (tedy těch, kteří se dovolají) můžete přidat buď konkrétní osobu nebo celou skupinu. Trošku mi vadí, že to není obráceně, abych mohl určit osobu, která se nedovolá.

Blokování hovorů je řešeno trošku zvláštně. Ti, co mají od vás hovor povolen, se dovolají bez problému. Těm, které jste zakázali, hodí mobil obsazovací tón - bohužel až po prvním pípnutí. Volající si tak bude myslet, že jste mu hovor položili vy a ne že jde o automatiku. Je to ale stále lepší řešení než u Nokií, které hovory nefiltrují v pravém slova smyslu, ale jen u zakázaných lidí nezvoní; protistrana však slyší běžné vyzvánění.

U profilů se mi rovněž líbí další věc - můžete si nastavit, aby se při začátku schůzky, kterou máte nastavenu v kalendáři, automaticky zobrazila volba profilu. Vy si pak jen vyberete ten správný, který je určen pro jednání a je to. Profily lze rovněž volit hlasově, zkoušel jsem přesnost a jsem nadmíru spokojen.

Full featured data

Pokud si dobře pamatuji, Ericsson R520m byl jedním z prvních mobilů, který podporoval oba typy rychlých datových přenosů GPRS i HSCSD - to zůstalo jak T39m, tak nástupcům T68m a T68i. Zatímco proti GPRS nemám výhrady, konfigurace 3+1 timeslot bohatě postačuje, nicméně u HSCSD by se mi jeden timeslot navíc hodil - pro download můžete využít timesloty pouze dva. Zatímco na Nokiích používám pro rychlé internetování HSCSD, s T86i nebo T39m raději GPRS, často bývá rychlejší než 28,8 kb/s, což je maximum těchto mobilů. 

Datování či wapování s T68i má oproti jiným mobilům jiných značek jednu zvláštnost. Nejprve vždy musíte nastavit tzv. datový účet, a v konkrétní aplikaci (wapový prohlížeč, e-mailový klient, MMS nebo připojení k Internetu ve stolním počítači) pak další podrobnosti a patřičný přístupový bod. Poprvé je trošku zdlouhavé a pro "neeriksoňáky" trošku nezvyklé. Snad právě proto je správné nastavení pro laika oříškem - ti se zkrátka bez pomoci zkušenějších uživatelů neobejdou. Problémy se nevyhnuly ani mne - viz kousek textu o MMS.

T68i můžete k počítači, notebooku či kapesnímu počítači připojit pomocí infraportu, Bluetooth nebo datovým kabelem (toto řešení je samozřejmě zapovězeno majitelům PDA). Zatímco u infračerveného portu se s problémy nesetkáte, u datového kabeli to je možné. Sám připojení pomocí něj nezkoušel (ať žije infra a Bluetooth), nicméně podle zkušeností uživatelům vím, že s neoriginálními kousky bývají problémy. Pokud nemáte v počítači ani infra ani Bluetooth, kupte si raději dražší a originální kabel - budete moci v klidu spát (mimochodem, stejné potíže vás mohou potkat i s mobily T39m nebo R520m).

Synchronizace bez problémů

Pokud nemáte k T68i na cédéčku potřebný komunikační a synchronizační software, nezoufejte - vše si můžete stáhnout na webu výrobce. Kromě toho, pokud jste již předtím měli R520m nebo T39m, nemusíte nic instalovat. Jak program pro nastavení mobilu, tak program pro synchronizaci a posílání textovek pracuje bez problémů. K T68i byste jinak měli dostat cédéčko s Communication Suite, kde najdete stejné programy, jaké jsou k dispozici k T39m, O všem těchto programech jsem již psal ve svém seriálu o tomto mobilu, včetně všech nastavení apod., takže nemá smysl, abych se opakoval. Myslím, že bude bohatě stačit, když se na tento starší článek podíváte (máte-li zájem, samozřejmě).


Programy pro synchronizaci a procái s mobilem jsou stále stejné...

Další drobnosti, co se mi na T68i líbí

  • automatický zámek klávesnice, který se aktivuje zhruba po půl minutě,
  • kontextové menu nabízející funkce, které se v danou chvíli hodí,
  • wapování s osmi řádky na displeji,
  • poznámky, které lze psát přímo na displej (jako Post-It),
  • modré blikání diody signalizující práci Bluetooth,
  • vlastní menu, kam si můžete nastavit jakékoliv nejpoužívanější funkce, které mobil nabízí,
  • čítač počtu poslaných textových zpráv,
  • objemný záznamník zvuku využívající sdílenou paměť, do něhož se vejdou řádově desítky minut,
  • pamatovák na různé kódy a piny jako u starších Ericssonů,
  • nastavení časových pásem a možnost zapnout letní čas,
  • perfektně zpracované a použitelné ovládání hlasem.

Sony Ericsson T68i, případně Ericsson T68m na íčko upgradovaný, je velmi dobrý a povedený mobil, který jako poslední pochází ze staré školy Ericssonu. Z toho plyne mnoho různých výhod, jako podobný způsob ovládání či stejné menu, což usnadní ovládání majitelům starších modelů. Barevný displej se hodí zejména ve spojení s CommuniCam a pro hraní her, jinak je spíše nevyužit (např. kalendářem či adresářem). Co trochu kazí dojem z mobilu je ale jeho nevelká rychlost, zejména při práci se seznamem a textovkami. Také mi trošku chybí hlasité handsfree, ale co nadělám.

Pokud se vám T68i líbí, mohu vřele doporučit. Sám jsem si na něj za těch pár týdnů hodně zvyknul a dokázal bych si představit, že jej vyměním za T39m, která právě dosloužil (viz moje bleskovka). Mimochodem, ještě před prá dny bylo v pracovní verzi tohoto článku napsáno „který zatím stále věrně slouží“. Ó, jak jsou ty mobily nevyzpytatelné...

Plusy

  • barevný displej, možnost připojit foťáček
  • všechny dostupné funkce včetně e-mailu a MMS
  • pevné provedení (platí pro T68m, u T68i trošku vrže baterie)
  • ovládání joystickem

Minusy

  • málo kontrastní displej, občas hůře čitelný
  • pomalá práce s kontakty, jsou-li naplněny
  • poměrně složité nastavování dat, WAPu a MMS

Ve zkratce

  • Mobilní telefon Sony Ericsson T68m upgradovaný na T68i
  • Zapůjčil: Sony Ericsson ČR
  • Cena: 18 987 Kč (GSMobil)
  • Cena upgradu: 512 Kč s DPH (GSMobil)

Podrobné parametry mobilu najdete v naší databázi.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Sony Ericsson T68i, Originální kabel, Eri, Jmenovka, Letní čas, Zkušenost, Yukon, Měsíc, Slušný náskok, Son, Meš