Zkušenosti: tři mobily ze stáje Ericsson

Mobilní telefony značky Ericsson měly vždy své zvláštní kouzlo. I já jsem mu podlehl a vystřídal rovnou tři po sobě: A2618s, R320s a Sony Ericsson T68i. V podrobném článku vám předkládám své zkušenosti.
Kapitoly článku

Kdo se v tom má vyznat?

Nyní se podíváme na ovládání. Ericsson přešel poprvé u telefonu T28 na roletkové ovládání, které si získalo jak pochvalu, tak i kritiku. Ovládání a vstup do menu je u všech telefonů stejný nebo podobný, a to šipkou či pohybem joysticku vpravo. R320s postrádá obrázky úplně, A2618 je nabízí jen v hlavním menu a T68i jako první přichází s 9 ikonkami menu a velmi dobrým ovládáním. Navíc je u všech telefonů stále možná rychlá volba menu pomocí číselných zkratek.

Procházet menu lze také díky bočnímu jezdci. Velkým přínosem je editovatelné vlastní menu. Zamrzí však chybějící rychlý přístup do doručených zpráv a změna profilů, což je možné řešit např. umístěním do vlastního menu. Zamykání klávesnice je u všech mobilů stejné, a to ruční i automatické a nemám proti němu větších výhrad. Ovládání joystickem je znatelně nejpohodlnější. T68i má nicméně nejsložitější menu a občas naprosto nelogické umístění některých funkcí. Na ovládání si proto musíte několik dní zvykat a uspořádat si vše potřebné do vlastního menu.

Druhá možnost je zapamatovat si číselné zkratky, které skutečně doporučuji. Přehlednost opravdu není nejsilnější stránkou T68i. Joystick se u T68i ale povedl, a to nejen ve srovnání s Alcately, ale také s Nokií. Funguje skutečně tak jak má a brzy si na něj zvyknete. Jeho odolnost je vysoká a počet stisků joysticku lze najít v servisním menu. Oproti konkurenční Nokii, která má prý nepřekonané ovládání, Ericsson mnohem lépe využívá displej. Hodnocení a srovnání těchto ovládání s jinými značkami je však na každém.

Nic pro pisálky

Pokud jste vášniví pisatelé SMS zpráv, nebude pro vás žádný z uvedených Ericssonů tím pravým ořechovým. Menu je u A2618 i R320s velmi pomalé. Snad jen T68i se dostala na snesitelnou úroveň. Multitap umí jen R320 s T68i a je známé již ze starších Ericssonů. Díky této fintě stačí jediný stisk na napsání druhého nebo třetího znaku na tlačítku díky využití bočního jezdce. To nejlepší však nabízí T68i a to českou T9 s diakritikou i bez, která sice nemá slovník příliš dokonalý, ale po patřičném doplnění vlastními slovy je dobře použitelný, a to nejen při psaní SMS a mailů, ale také třeba v kalendáři, což jistě potěší. T68i taky jako jediná podporuje EMS včetně formátování textů, obrázků a animací a nejnovější MMS. Všechny modely mají navíc solidní vnitřní paměť na SMS (10 u A2618, 15 u R320 až 70 u T68i). Poslední model obsahuje 1 MB dynamické paměti, do které je možné ukládat i MMS. Všechny mají přednastavené šablony pro psaní zpráv.

Haló, tady Erik

Na volání jsou tyto telefony uzpůsobeny dobře. Všechny mají vnitřní paměť na telefonní čísla (A2618 na 100, R320 na 99 a T68i na 510 čísel). T68i má navíc jako jediný také vícepoložkový seznam, kam je možné s diakritikou zapsat jméno a příjmení (plus 4 čísla), e-mail, titul a jméno firmy. Všechny telefony podporují hlasové vytáčení (10 čísel u A2618 a R320, až 50 u T68i) a ozvučení jmenovkou při příchozím hovoru, dále nabízí osobní vyzvánění pro 10 čísel (R320 má navíc hlasové ovládání příchozího hovoru při použití handsfree) a T68i umožňuje hlasové ovládání dalších funkcí.

Bohužel není možné odlišit skupiny podle vyzvánění. Zvukově a kvalitou jsou na tom všechny telefony relativně dobře. Subjektivně nejčistší zvuk má ale jednoznačně T68i. Vytáčení je relativně přesné, pokud máte dobrou intonaci a nejste zrovna nachlazení. T68i umožňuje k jednotlivým číslům nebo kontaktům přiřadit i obrázek. Na druhé straně však neumí rozumně pracovat s telefonním seznam na SIM kartě, ke kterému je pouze složitý oddělený přístup bez možnosti editace. R320s má navíc telefonní záznamník až na 92 s a u T68i je délka záznamu omezena pouze velikostí volné paměti.

Wapujeme, datujeme

Všechny telefony podporují WAP technologii. A2618 bohužel pouze prostřednictvím SMS, což v ČR jaksi nevyužijte. R320 byl jeden z prvních WAP telefonů a T68i nabízí kromě klasického spojení také GPRS 4+1 a HSCSD 2+2, a to jak pro WAP, tak pro internet. Navíc je možné uložit několik profilů a záložek a plno dalších možností. Poslední dva mají i hardwarový modem a infraport. Všechny telefony pak podporují datové přenosy a spojení s počítačem. T68i můžete spojit s počítačem nejen pomocí kabelu a infraportu, ale také bezdrátovou technologií Bluetooth.

Zvoní mi z toho v uších

Bohužel ve vyzvánění se Ericsson příliš nevyznamenal. Nabízí sice možnost tvorby 4 - 8 vlastních melodií, ale jde jen o monofonní nepříliš libý zvuk, který navíc nedosahuje patřičné hlasitosti v hlučnějším prostředí. Telefony celkově velmi tiché tiché. Ani jeden nemá hlasité handsfree a polyfonní vyzvánění. ¨

Všechny telefony obsahují skladatele melodií. Není tak problém složit téměř jakoukoli jednohlasou skladbu. SMS bohužel ohlásí jen tiché cvaknutí nebo tón, takže s jakýmkoli odlišením se můžete rozloučit. Vibrace jsou A2618 cizí, R320 vibruje tak silně, že až skáče na stole a T68i jen spokojeně vrní. Bohužel není možné, aby telefon nejdřív zavibroval a pak začal vyzvánět. Pro vyzvánění je nabízen pouze tichý režim, hlasité vyzvánění nebo zesilující vyzvánění s vibrací či bez.

Kdo si hraje, nezlobí

Ericsson nezapomněl ani na hry. Zatímco první dva mají klasický Tetris a další jednoduché hry, T68i to rozjel rovnou s osmi barevnými hrami, které využívají zvuk i vibrace, což přinese mnohem větší herní žážitek. Díky chybějící podpoře Java či jiného rozhraní na stahování her, se však patrně časem hry omrzí a přestanete je hrát. I tak si ale myslím, že si zábavy užijete až dost.

Nakresli mi beránka

Kdo by neměl rád obrázky! Zpestří a značně oživí suchý text. Pořádně na to myslí pouze T68i, kde je možné obrázky kreslit, ukládat, stahovat a také měnit schémata, tapety a spořiče. S T68i a jeho barvičkami si opravdu vyhrajete.

Lék na sklerózu

Budík nechybí v žádném z mobilů. Kalendář má jen R320 a T68i, kde byl dokonce zvýšen počet záznamů a přidány též úkoly nebo poznámky na displej. Pokud chcete, máte k dispozici i časovač, stopky s mezičasy, kalkulačku a minutové pípání při hovoru. S Eriky se prostě neztratíte a skleróza vás již nepotká. Nepočítá se tu však s převodníkem měn.

Co nevíte o volání

Chcete vědět, jak dlouho jste volali, kolik jste poslali SMS zpráv a další věci kolem hovorů? Potřebujete filtrovat volání a blokovat některé hovory? S Ericssony to není problém. Nastavit lze téměř vše, co potřebujete.

Díky moc, Eriku

Co říci závěrem? Už máte dost Nokií a Siemensů? Dáváte přednost funkcím a novým technologiím před módností? Erik může být právě tou pravou volbou pro vás. I když se dnes s telefony Ericsson už jen těžko potkáte, jeho následník Sony Ericsson nese nadále jeho znaky a tradici. Jen design se změnil. No řekněte, nemá Ericsson jisté kouzlo? Jeho technickou vyspělostí a kvalitou si můžete být jisti a pokud mu odpustíte trochu neohrabanosti a to, že nejde s nejmódnějšími trendy, tak se vám jistě stane věrným společníkem jako se za ta tři léta, co jsem vystřídal tyto tři telefony, stal i mně.

Témata článku: Ericsson, , , Sony Ericsson T68i, T Mobil, Zkušenost, Stáj, T - Mobil, Třetí znak, Vnější anténa, Věrný společník, Mobil, MOBI, Podobné příslušenství, Eri, Paměťový efekt, Velký rozestup