Zlaté Stránky: volejte zdarma a neomezeně

Zlaté stránky připravily zajímavou službu. Po několik měsíců pilotního provozu můžete zdarma volat celému telefonnímu seznamu.

Zlaté stránky dnes představily novou službu, která umožňuje bezplatné volání na vyhledané kontakty firem i domácností. Uživatel portálu www.zlatestranky.cz vybere hledaný kontakt a klikne u něj na odkaz „volej zdarma“. Poté zadá číslo svého (!) telefonu – pevné linky nebo mobilu – počítačový systém pak automaticky zavolá uživateli i jím vybranému kontaktu a spojí hovor.

Z popsaného je zřejmé, že se pro obě strany jedná o příchozí hovor, a proto zmíněný telefonát probíhá zcela zdarma pro obě strany. Náklady za toto volání nese společnost Mediatel, provozovatel Zlatých stránek. Pokud je uživatel např. v zahraničí, kde jsou zpoplatněny i příchozí hovory na mobil, nebo právě nemá telefon při sobě, může využít volání přímo přes počítač pomocí služby VoIP.

Pro tuto službu využívá Mediatel technologii společnosti eStara, která poskytuje podobná řešení pro přední e-commerce a katalogové společnosti na světě jako například Amazon, francouzské Pages Jaunes, British Telecom a Yell ve Velké Británii a Španělsku.

Pro firmy i běžné telefonisty

Službu si můžeme rozdělit na dvě části. Volání zdarma pro běžné uživatele – soukromé osoby a na druhé straně stojí firmy, pro které bude novinka alternativou pro Zelené linky, známé volání zdarma na linky začínající 800. V prvním případě zaplatí hovor inzerent, v případě druhém přímo volaná firma.

Mediatel tvrdí, že by jejich služba měla pro firmu být až třikrát levnější, než Zelené linky. Zásadním rozdílem je, že volání do firmy zdarma přes Zlaté stránky bude placené paušálně. Firma tedy nemusí se strachem vyhlížet ke konci měsíce, až přijde faktura, náklady jsou známé předem.

Hovory směřující na nefiremní soukromá čísla budou placená formou sponzoringu. Na začátku hovoru si tedy volající vyslechne reklamní sdělení, až poté bude hovor spojen.

Nejdříve pilot, pak se uvidí

Podmínky sepsané v předchozích třech odstavcích platí pro pilotní provoz, ve kterém se služba nachází. Tento stav bude trvat přibližně tři měsíce, po které bude náklady na veškeré provedené hovory nést přímo Mediatel. V tomto období bude probíhat analýza chování uživatelů, budou konstruovány obchodní modely, budou stanoveny tarifní plány pro firmy, budou vyhledáváni inzerenti, neboli sponzoři pro volání zdarma na soukromá čísla.

V rámci pilotního provozu je možné volat na úplně všechna čísla v databázi Zlatých stránek, v další fázi to bude fungovat pouze u firem, které o to budou mít zájem a službu si zaplatí. U soukromých čísel s největší pravděpodobností také dojde k (zatím blíže neurčenému) omezení. V současné době je zde pouze celkem přijatelné FUP podle následujícího pravidla: maximálně 15 hovorů na jedno číslo za den, 9 hovorů za hodinu, nebo 7 hovorů za čtvrthodinu. Délka hovoru není v rámci pilotního provozu omezena.

Trocha praxe

Aby byl systém úspěšný, musí být také snadno použitelný. Jak je na tom tedy novinka? Posuďte sami.

  • Jděte na www.zlatestranky.cz a vyhledejte kontakt – ve žlutém políčku hledejte firmu, v bílém soukromou osobu
    Klepněte pro větší obrázek
     
  • U každého telefonického kontaktu najdete odkaz Volej zdarma, stiskněte jej
    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
     
  • Otevře se vám další okno, kde vyplníte své telefonní číslo a stisknete tlačítko Telefonní hovor (ale volat můžete také přes počítač, a to bez instalace dalších pomocných programů) 
    Klepněte pro větší obrázek
    Klepněte pro větší obrázek  
     
  • Za několik sekund se vám rozezvoní telefon, volá vám neznámé číslo. Hovor přijměte a poslechněte si hlášku „Dobrý den, Zlaté stránky vás právě spojují s volaným číslem“
     
  • Pak se začne spojovat i druhá strana hovoru, uslyšíte běžný vyzváněcí tón a když volaný zvedne telefon, hovor je úplně normálně spojen

Volejte Zdarma

Pojďme si to shrnout. Mediatel představil službu, nový informační kanál primárně cílený na firemní klientelu, ale volat se dá i na soukromá čísla. V rámci pilotního provozu je možné volat prakticky bez omezení a úplně zadarmo. Jedinou podmínkou tak je, aby byl kontakt, na který chcete volat, v databázi Zlatých stránek. Jestliže tam není, můžete se postarat o to, aby se tam objevil. Vše mají jednodušší firmy, které mohou o zanesení do seznamu požádat přímo. 

Jednotlivec to má složitější, musí o zanesení do Zlatých stránek požádat svého operátora. U Vodafonu k tomu stačí samoobsluha, u ostatních dvou poslouží infolinka (O2: *11; T-Mobile: 4602; Vodafone: *077) a příslušné heslo pro komunikaci. V současnosti je proces poněkud zdlouhavý, a tak se číslo v databázi objeví za nějaké dva až tři týdny. Celá procedura by se měla zkrátit s přijetím nové legislativní úpravy začátkem příštího roku.

Dalším omezením je, že hovor musí být spojen z počítače, ALE... To je naštěstí jen oficiální verze. I když jsme na tiskové konferenci viděli seznam podporovaných, výhradně desktopových internetových prohlížečů, z vlastní zkušenosti vím, že je možné kontakt vyhledat a hovor spojit i z mobilu. Použil jsem k tomu standardní prohlížeč Symbianové Nokie, jde to také přes Safari v Apple iPhonu a funguje to dokonce i v univerzální Opeře Mini 4, datový tok je tak stlačen na minimum.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zvládnete to také přímo z kapsy: vyhledat kontakt i spojit hovor
Diskuze (61) Další článek: ČiliChili brzy s novým webem, aneb žabák nestyda

Témata článku: , , Neo +, Počítačový systém, Str, Vole, Žďár, Neo, Celá procedura, Neznámé číslo