Známe více detailů o tajemné Xperii Pro. Sony s ní vytvoří novou kategorii mobilů

Sony na konci února představilo trojici smartphonů Xperia 1 II, Xperia 10 II a Xperia L4. Tyto novinky by se měly v nejbližších týdnech dostat do prodeje včetně tuzemského trhu. Čtvrtým, jen letmo uvedeným modelem je Xperia Pro, jejíž výbava byla donedávna zahalena tajemstvím. Ani teď Sony ještě neuvádí všechny parametry, natož cenu nebo dostupnost, ale o zajímavém telefonu víme už o něco víc.

Sony s Xperií Pro zakládá novou kategorii smartphonů určenou pro profesionály, převážně lidi pořizující reportážní foto a video materiál, který je nutné rychle natočit, zeditovat a poslat do redakcí, anebo s pomocí zařízení přímo streamovat video ve vysokém rozlišení. K tomu má Xperia Pro veškeré hardwarové předpoklady.

Displej, foťák, procesor a baterie jako Xperia 1 II

Telefon podporuje 5G konektivitu včetně vyšších frekvenčních pásem pro milimetrové vlny (pásma n2, n5, n66, n260 a n261). Speciální design 16 antén rozmístěných po obvodu celého zařízení má zajistit bezchybný příjem mobilního signálu. V telefonu je osazen micro HDMI konektor jako obrazový vstup z externího fotoaparátu nebo kamery.

Jako zobrazovač zvolil výrobce 6,5palcový 4K OLED panel s vestavěnou čtečkou otisků. Tělo telefonu je robustnější než např. u Xperie 1 II a splňuje stupeň odolnosti IP65/68. Údaje o rozměrech a hmotnosti výrobce zatím neuvádí. Vestavěná baterie disponuje kapacitou 4 000 mAh a podporuje rychlé kabelové dobíjení.

Trojnásobný zadní fotoaparát je stejný jako v Xperii 1 II, obsahuje trojici senzorů s rozlišením 12 + 12 + 12 Mpx. Přední kamera je osmimegapixelová. Výkon dodává procesor Snapdragon 865 5G, připraveno je 8 GB operační paměti a 512 GB rychlého vnitřního úložiště. Výrobce nezapomněl ani na 3,5mm jack, stereo reproduktory a podporu paměťových karet. Z výbavy špičkových modelů postrádáme pouze bezdrátové dobíjení. Zařízení běží na Androidu 10. Cena zatím nebyla oznámena, podle našeho odhadu může přesáhnout 40 tisíc korun.

Sony Xperia Pro
rozměry a hmotnost: ? × ? × ? mm
displej: 6,5", kapacitní OLED, 1 644 × 3 840, 643 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE, 5G
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, GPS
paměť: 512 GB, microSDXC (1 TB), RAM: 8 GB, baterie: 4 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 865 (8× Kryo 585, 3 GHz, 7nm)
operační systém: Google Android 10
fotoaparát: 12MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
67 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (4) Další článek: Známe rozlišení displejů u Samsungu Galaxy Fold 2. A možná dojde i na S Pen!

Témata článku: Sony, , , , , , , , Sony Xperia Pro, Telefon, Vice, Rozlišení, Nová kategorie, Dobíjení, Procesor, Pro +, MOBI,