ZTE Blade: černý kůň dostihu levných Androidů [recenze]

Výborně vybavený telefon s Androidem patří mezi nejlepší modely čínského ZTE. Po zjištění ceny nebudete věřit vlastním očím.

ZTE je jedním z čínských výrobců, kteří se rozhodli expandovat do světa nejenom jako dodavatelé brandovaných mobilů pro operátory, ale také jako výrobci s vlastním značkovým portfoliem. První krůčky na tomto poli představuje nový smartphone s Androidem ZTE Blade. Známý je také jako Orange San Francisco. Při pohledu na výbavu snad nenajdeme u ostatních výrobců konkurenci. Jaké ale budou praktické zkušenosti?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
ZTE Blade a jeho pokrevní příbuzný Orange San Francisco

Klíčové vlastnosti:

  • povedený elegantní design
  • kapacitní dotykový displej s nezvykle vysokým rozlišením v rámci své třídy
  • nízká cena

Hlavní nedostatky:

  • jen průměrný foťák bez blesku
  • malá uživatelská paměť přístroje
  • výdrž by mohla být vyšší

ZTE Blade
ZTE BladeLevný smartphone s vynikajícími funkcemi a možností upgradu na Android 2.3. Datová výbava na jedničku, lepší by mohl být fotoaparát a dílenské zpracování konstrukce.rozměry a hmotnost: 116 × 57 × 12 mm, 110 g
displej: 3,5'', TFT LCD, 480 × 800, kapacitní
sítě: GSM (tři pásma), WCDMA (dvě pásma), GPRS, EDGE, HSPA (7,2|5,8 Mb/s)
konektivita: USB, Wi-Fi, Bluetooth, 3,5mm jack
paměť: 512 MB, 512 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 250 mAh, procesor: ARM1136 600 MHz
hardware: GPS, digitální kompas, akcelerometr
operační systém: Android 2.2
fotoaparát: 3Mpx (2 048 × 1 536), video (320 × 240), autofocus
69%
hardware
84%
software
katalog
cena: 3 700 Kč

Tento telefon koupíte nový pod 4 000 Kč, zařazení do lowendové androidí rodiny by tedy bylo více než nasnadě. Překvapení ale nastane v okamžiku, kdy zjistíte jeho parametry. Srdce telefonu obstarává procesor od Qualcommu s typovým označením MSM7227 na taktu 600MHz. Není to mnoho, může se zdát. Hodnota paměti RAM se ustálila na příjemných 512 MB, přičemž telefon samozřejmě podporuje paměťové karty standardu microSD a v balení je obsažen 2GB kousek.

Zdařilé provedení

Displej o úhlopříčce 3,5" disponuje rozlišením 480 × 800 bodů (WVGA), je vyrobený kapacitní technologií a samozřejmostí je u něj podpora multitouch. Fotoaparát umí pořizovat momentky v rozlišení 3,2 Mpx, má autofokus, ale přisvětlovací diodu či blesk zde bohužel nenajdeme. Telefonu nechybí žádná ze standardních funkcí moderních smartphonů, to mluvím o Wi-Fi, bluetooth, GPS, digitální kompas, akcelerometr, nebo třeba senzor přiblížení. V mobilních 3G sítích umí Blade komunikovat rychle jako blesk: HSDPA 7,2 Mbps, HSUPA 5,76 Mbps.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zaoblená konstrukce telefonu sluší, designově se opravdu povedl. Jednoduchý vzhled nikoho neurazí a mnozí si jej možná i spletou s mnohem dražšími modely. Telefon se na trh dodává ve dvou barevných variantách, klasické šedo-černé a také v zářivější bílo-černé. Na levém boku najdeme zdířku pro microUSB nabíječku/datový kabel spolu s ozdobnou chromovou linkou. Ta samá je k vidění i na druhém boku, kde navíc volně přechází v tlačítka pro regulaci hlasitosti a výdech reproduktoru. Na horní hraně nalezneme klasický 3,5mm jack pro připojení sluchátek a vypínací tlačítko.

Klepněte pro větší obrázek 

Dolní hrana není, krom integrovaného mikrofonu, nijak dotčena. Pod displejem se nachází trojice fyzických tlačítek, která oproti standardní Androidí konfiguraci postrádá jeden „kousek“ pro vyhledávání. Na zadním krytu nenajdeme nic až na logo ZTE a čočku fotoaparátu. Tento má zvláštní tvar připomínající čepel nože (inspirace názvem telefonu - Blade), je mírně vyvýšený a ve svých útrobách schovává onu výše zmiňovanou čočku. Váha přístroje se ustálila na velmi příjemných 110 g a to jej napájí Li-Ion baterie o kapacitě 1 250 mAh.

Kryty jsou vyrobené z plastu, který na omak působí velmi dobře. Zadní strana telefonu je matná, takže upatlání se v tomto případě bát nemusíte. U telefonu v této cenové relaci nelze očekávat heroické výkony ve smyslu perfektního dílenského zpracování, nicméně ani v tomto ohledu Blade nezklame. Po sundání a opětovném nandání zadního krytu je nutné k dokonalému zapadnutí na několika místech opravdu důkladně přitlačit, nicméně jak je jednou na místě, tak drží a nevrže. Mírné výtky mám k použitým tlačítkům na spodní hraně telefonu. Ty jsou vyrobeny z jednoho kusu plastu a upevněny ve svém středu, takže mají menší vůli v obou osách. Tisknou se ale jistě a po určité době si na toto řešení dozajista zvyknete. Reproduktor telefonu se svou kvalitou řadí k průměru, občas u něj ale bylo možné pozorovat mírné tendence k chrčení.

Chce to upgrade

Prostředí telefonu asi netřeba nějak zdlouhavě popisovat. Jedná se o klasický „holý“ Android ve verzi 2.2 Froyo, který všichni důvěrně známe z většiny současných smartphonů. Telefon se z hlediska rychlosti pohybuje na úrovni nejlevnějších Androidů, nicméně po instalaci alternativní ROM se směle může měřit se svými několikanásobně dražšími „kolegy“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

ZTE Blade tak trochu připomání telefon typu „co dům dal“. U některých kousků se lze setkat s displeji typu OLED, u jiných zase nalezneme klasické TFT. Stejně tak se liší i v položce fotoaparátu. Některé kousky mají do vínku dán 5Mpx, jiné si zase musí vystačit s 3,2Mpx fotoaparát. Je to trochu zmatečné, ale pokud si koupíte telefon z oficiální české distribuce, tak byste měli za své peníze dostat TFT displej a 3,2Mpx fotoaparát. Tato varianta se označuje jako GEN2 (druhá generace) a při instalace alternativní ROM je pro vás tento údaj podstatný. Volbou ROM pro jinou generaci lze totižtelefon snadno poslat v lepším případě do servisu, v tom horším přímo do křemíkového nebe.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

To už se ale oklikou dostáváme k velmi zajímavé vlastnosti telefonu, totiž možnosti „přesedlat“ na alternativní distribuci systému Android. Alternativní ve smyslu neoficiální, kterou do zařízení dostanete pouze svépomocí. Díky této vlastnosti se telefon stal doslova legendou. Standardní Android ve verzi 2.2, s nímž se telefon u nás prodává, není špatný, nicméně ROM v podobě Androidu 2.3.3 Gingerbread je určitě lepší volbou. S tou telefon doslova ožije a jeho celková rychlost se zvedne minimálně o dva řády. Podobných alternativních distribucí Androidu lze na příslušných internetových fórech nalézt opravdu hodně, takže si vybere opravdu každý. Výjimkou nejsou ani „bestiálnosti“, kdy lze v telefonu pomocí aplikace třetí strany provozovat kupříkladu operační systém Windows 95. Takový zásah do telefonu ale provádí každý uživatel na své riziko a vystavujete se tímto možnosti neuznání záruky.

Za málo peněz spousta muziky

S fotoaparátem si vyfotíte i text nebo nějaké makro, autofokus pracuje obstojně. Nemá však blesk, takže focení připadá v úvahu za dobrých světelných podmínek. Ačkoli bychom našli mezi telefonu spoustu lepších fotografů, některé snímky v Galerii fotomobilů tomuto kousku zbytečně křivdí.

Ukázková fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek 

ZTE Blade je zkrátka velmi příjemný chytrý telefon se skvělými parametry, který neurazí žádného mobilního nadšence. Takřka bezproblémová instalace alternativní distribuce operačního systému ho povyšuje o několik tříd výše a s cenou kolem 3 700 Kč, za kterou ho lze na tuzemském trhu pořídit, prostě nemá konkurenci.

Diskuze (7) Další článek: LG A230: Korejci ukázali superlevný DualSIM

Témata článku: ZTE, , , , ZTE Blade, Jednoduchý vzhled, Černý kůň, #Android, Kůň, Tvar připomínající, Typ oled, Ukázková fotografie, DOS, Dolní hrana, Levný android, Křemíkové nebe,