ZTE má nejvíce žádostí o patenty. Google a Apple až ve čtvrté desítce

Čínské firmy u nás nemají to nejlepší renomé, traduje se, že dokážou zkopírovat kde co. Určitě takové jsou, ale teď předsudky stranou. Společnost ZTE se pochlubila, že za rok 2013 investovala do vývoje 28,5 miliardy korun a požádala o téměř 4 000 nových patentů. Právě tím posledním číslem se ZTE zařadila na celosvětovou špičku „patentového závodu“. Mezi dodavateli zařízení pro telekomunikace tak firma obhájila prvenství z let 2011 a 2012. Celkově ZTE registruje 48 000 patentů, 13 000 již vlastní, 60 % podaných patentových žádostí se týká 4G/LTE, cloud computingu, internetu věcí a chytrých mobilních zařízení.

Klepněte pro větší obrázek
Žebříček podaných žádostí o patenty za rok 2013 (plus údaje za roky 2012 a 2011)

Můžete namítnout, že kvantita není všechno a pouhá žádost ještě nic neznamená, přesto je pohled do žebříčku zajímavý. Prvenství Číny není náhodné. Kolik patentů myslíte, že registrují firmy jako Google a Apple? Malá nápověda – při hledání v tabulce začněte odspodu…

Všechny použité údaje pochází od World Intellectual Property Organization. Zajímavé také je, že průměrná doba mezi žádostí o patent a jeho získání činí 3 až 5 let.

Diskuze (26) Další článek: Nokia ještě letos představí obří Lumii 825 a tablet

Témata článku: Apple, Google, ZTE, , , Google +, #Apple, Děs, Žádost, WIPO, APP, Průměrná doba, DESI, Čtvrt