Zvrhlost týdne: ovládejte počítač Bluetooth mobilem

Máte na svém notebooku nainstalován Linux, používáte jej na cestách jako přehrávač empétrojek a chcete jej jednoduše ovládat? Nyní vám k tomu stačí pouze modrozubý mobilní telefon.

Ti z vás, kteří kdy koketovali s operačním systémem Linux jistě znají hudební přehrávač XMMS, který patří mezi elitu hudebních přehrávačů všech kategorií. Máte-li svůj Linux nainstalován i na svém notebooku, určitě využíváte počítač také jako přehrávač hudebních souborů. Vždyť proč si kupovat hudební přehrávač, když stejně svůj notebook nosíme stále s sebou.

Důkaz místo slibů

Na zajímavé řešení tohoto vleklého problému přišel Tom Gilbert. Také on používá notebook Sony Vaio s vestavěným Bluetooth modulem pro přehrávání hudby na cestách. Jeho řešení je jednoduché, přesto však stále elegantní a efektivní - na svých stránkách nabízí ke stažení prográmek bluexmms verze 1.1. Po spárování linuxového notebooku s mobilním telefonem již stačí pouze spustit tento program.

 
Po spárování se v menu mobilního telefon objeví další položka...

 
Ovládejte přehrávání z notebooku mobilem...

Po spuštění aplikace běžte v mobilním telefonu do menu Accesories, kde uvidíte novou položku XMMS Remote. Nyní již můžete přehledně a pohodlně ovládat základní funkce (Volume, Play, Next, Prev, Stop) hudebního přehrávače mobilním telefonem.

Tak to má být

Jak uživatelé postupně dokládají, je technologie Bluetooth velmi dobře využitelná i pro jiné možnosti než jen pro běžné datové či vytáčené spojení s mobilní sítí. Možná některé překvapí skutečnost, že je to právě operační systém Linux, pro nějž se takové aplikace stále častěji objevují. Toto je způsobeno dvěma faktory: snadnou dostupností zdrojového kódu všech důležitých komponent operačního systému a také diky technologickému náskoku, který tento systém díky své otevřenost má.

Diskuze (21) Další článek: 20.11.2002 17:10 Revoluce v hudbě rozhýbala ceny aktiv nečekaným způsobem

Témata článku: , , BLU, Bluetoot, Důležitý komponent, Počítač, Blue, Mobil, MOBI