Nerychlejší aktualizace má Apple. Android drží nad vodou Google a Essential

Nezávislá agentura SecurityLab publikovala na svém Twitteru studii, ve které porovnává rychlosti bezpečnostních aktualizací u mobilních operačních systémů. Na mysli tedy nemáme aktualizace systémů, jako takových, ale bezpečnostních záplat, které opravují kritické chyby a zranitelnosti. Cílem výrobců je samozřejmě neotálet, zjištěné chyby opravit a co nejdříve dostat záplatu na potenciálně ohrožené smartphony. Pojem „co nejdříve“ je však u výrobců hodně individuální.

V rychlosti bezpečnostních aktualizací dominuje Apple. Znovu tak těží z toho, že má pod kontrolou software i hardware. V tom se mu mohou vyrovnat jen Pixely od Googlu, které tak drží akcie Androidu alespoň trochu na úrovni. S Applem se může porovnávat i Essential, i když i zde očekávejte drobné prodlevy v aktualizacích a hlavně jde o relativně malé množství telefonů.

Ostatní mobilní výrobci čekají na to, až Google vydá měsíční aktualizační balíček, k němuž si často přidají své opravy, pak update zabezpečení přilepí k plánované firmwarové aktualizaci. Ve hře jsou i operátoři, kteří si vynutili vlastní ROM, a zasahují i do obsahu bezpečnostních updatů.

V žebříčku se poměrně nízko umístil největší výrobce Androidů, jihokorejský Samsung. Tomu trvá bezpečnostní aktualizace nových modelů několik týdnů, ovšem další updaty již bývají pomalejší. Na chvostu se umístil OnePlus, který by své bezpečnostní aktualizace telefonů měl výrazně zrychlit. Už tak má pošramocenou pověst z toho, že ještě loni v říjnu špehoval své uživatele.

Bezpečnostní záplaty se na Androidu šíří pomalu:

Diskuze (18) Další článek: 23 „iPhone killerů“ …které iPhone nezabily

Témata článku: Apple, Essential, Google, Oneplus, Samsung, , , , , , , , , , , , , , , Kritická chyba, #Apple, Android / IOS, Pixel od Googlu, Nezávislá agentura, Bezpečnostní aktualizace,