Nový formát JPEG XS znamená pro virtuální realitu to, co JPEG u fotografií

Skupina Joint Photographic Experts Group (známá pod označením JPEG) minulý týden představila nový formát JPEG XS. Ten nemá nahradit žádný další formát, ale má přijít jako alternativa pro streamování videa a virtuální realitu. Komprese JPEG XS má mít menší latenci, větší energetickou efektivitu a také se výrazně podílí na redukci velikosti souboru, což je, zvláštně u smartphonů na mobilních datech, stále dost důležitá otázka.

Nový formát JPEG XS má přinést menší latenci při sledování obrazu v brýlích virtuální reality. Právě ta je totiž připisována pocitům nevolnosti ve virtuální realitě, protože pohyb vaší hlavy se do prostředí VR brýlí promítne s drobným zpožděním. Nová komprese je rychlejší a jednodušší, vznikají tak kvalitnější a také větší soubory, než v případě základního JPEGu. To ale není problém, protože nový formát je určen pro streamování obsahu, nikoliv k ukládání na smartphony s omezenou velikostí úložiště.

Zatímco formát JPEG redukuje velikost obrázku na desetinu, redukce JPEG XS je „pouze“ na jednu šestinu. Podle profesora Touradj Ebrahimiho, ředitele skupiny JPEG, lidské oko nepozná rozdíl mezi originálním videm a tím, které využívá kompresi JPEG XS. Ta je vedena jako open source, a díky své rychlosti se s ní počítá v situacích, kdy je třeba obraz doručit výpočetní jednotce co nejdříve, např. u samořídících vozidel.

Jsou samořídící vozidla hudbou budoucnosti?

V blízké budoucnosti má být JPEG XS využit u profesionálního editování videa, při vesmírném snímkování nebo u profesionálních filmových kamer. Následně přijde na řadu spotřební elektronika, včetně autonomních vozidel, rozšířené a virtuální reality. U smartphonů se má podpora objevit s nástupem sítí 5G. A co se týká podpory formátu, v drtivé většině případů bude stačit jen aktualizovat software vašeho telefonu nebo počítače až nastane „ten správný čas“.

Zdroj Mediacom

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (1) Další článek: Cenově dostupné Alcately se širokoúhlým displejem už jsou v českých obchodech

Témata článku: , , , , , , , , Pro +, Form, Formát, Blízká budoucnost, Kazeta, Open source, JPEG, Autonomní vozidlo, Snímkování, Lidské oko, Samořídící vozidlo, Velikost, Drobné zpoždění, Realita, Důležitá otázka, Streamování, Nov