Samsung SGH-V200: Asie vám ukáže! (velký test)

Samsung V200 je velmi vybavené véčko s barevným displejem a vestavěným fotoaparátem. V dubnu se za slušnou cenu objevil jako dotovaný v nabídce T-Mobilu. Má šanci proti zavedeným značkám?

Samsung SGH-V200 je první „evropský“ mobil korejského výrobce, který je vybaven digitálním fotoaparátem a podporou multimediálních zpráv MMS. Zejména kvůli těmto vlastnostem jej nyní najdete u T-Mobilu za poměrně atraktivní dotovanou cenu.

 


Článek je velmi dlouhý, proto byl rozdělen do kapitol. Nerozdělenou recenzi si můžete přečíst v textové verzi MobilManie.

Vzhled: už jste asi viděli véčko

Samsung SGH-V200 je véčko, což už asi u této značky nikoho nepřekvapí. Není to úplně nejmenší telefon, jaký si lze představit, tuto kategorii přístrojů ostatně často označujeme jako „velká véčka“.

  
Samsung V200 ze všech stran

Při porovnání objemu se zavřený Samsung se svými sty krychlovými centimetry ocitne až v druhé polovině žebříčku současných mobilních telefonů a prakticky na stejné místo jej dostane i hmotnost 96 gramů. Z pohledu rozměrů a hmotnosti je tedy Samsung SGH-V200 takřka na chlup průměrný telefon.

  
Docela velké véčko

Mobil je vyroben ze stříbrného plastu a na pohled je docela hranatý, protože všude na něm najdete nějakou zkosenou plošku nebo vystouplý prvek. Nezvykle masivní a široký je kloub spojující obě rozevíratelné části. Do kloubu je ukryt digitální fotoaparát, najdete jej na opačné straně než obdélníkový „kovový“ štítek s logem výrobce.

 
Štítek s logem a otočný objektiv digitálního fotoaparátu

Nad vším ční nepřehlédnutelná a podle mého názoru příliš dominantní anténa. Zde je vhodné zmínit podporu sítí 1 900 MHz, které se používají v Americe. Na rozdíl od jiných mobilů je ale u V200 nutné toto pásmo vybrat ručně v menu.

 
Musí být anténa tak velká?

Dva akumulátory v krabici

Tloušťka telefonu je proměnná v závislosti na tom, jakou baterii v něm zrovna použijete. S telefonem totiž dostanete rovnou dva akumulátory lišící se kapacitou a potom také rozměry a hmotností. Telefon nemám k dispozici tak dlouho, abych mohl uspokojivě zhodnotit výdrž, zkušenosti jiných uživatelů však hovoří zhruba o třech dnech výdrže s menší baterií a další den přidávají pro baterii s vyšší kapacitou.

Při zkušenostech z testovacího provozu bych ale možná nebyl tak optimistický a asi bych v obou případech jeden den ubral. Telefon na vybitý akumulátor upozorňuje cinkáním, které se ozývá v intervalu několika minut, a tento zvuk bohužel nelze vypnout. Nabíjení trvá zhruba dvě hodiny.

 
Na všech obrázcích najdete telefon s tenkou baterií.
Akumulátor s vyšší kapacitou je však jen o velmi málo tlustší.

Po rozevření se část telefonu s displejem nevyrovná s klávesnicí, jak je to obvyklé u jiných véček, do přímky chybí ještě takových třicet stupňů. Díky tomu se však mikrofon po přiložení mobilu k uchu dostane až těsně k ústům, a to nemůže mít nepříznivý vliv na kvalitu hovoru. Zvuk je ve sluchátku velmi hlasitý, při telefonování je v něm však slyšet poměrně silný šum.


Takhle vypadá plně rozevřený telefon - víc už to opravdu nejde

Máme k dispozici mobilní telefon, který Samsung připravil speciálně pro T-Mobile. Je zablokován, aby jej nebylo možné použít v cizí síti, na čelní plošce je navíc logo operátora, po rozevření na největším tlačítku najdete logo t-zones. Jeho stisknutím se hned dostanete na wapové stránky tohoto portálu, není ale problém přenastavit adresu domácí stránky na jakoukoli jinou. Po zapnutí mobilu se ukáže animovaný obrázek s logem T-Mobilu, na displeji tapeta s logem, v nabídce vyzváněcích melodií je kousek znělky z reklam operátora, v záložkách jsou předpřipraveny vybrané stránky z t-zones. Vše lze ale opět změnit a jsem velmi rád, že T-Mobile tuto možnost neomezil.

 
T-Mobile je všude


V další části recenze zjistíte, jestli Samsungy mají stále tak kvalitní konstrukční provedení jako dřív. Už teď prozradím, že klávesnice je na tuto značku nebývale kvalitní. 

Témata článku: Samsung, , Motorola T720, Motorola T720i, Nokia 7250, Panasonic GD87, Samsung V200, Sharp GX13, Siemens S55, Důležitá funkce, Velký, Rozevřený telefon, Stejný údaj, Vypnutý mobil, Asie, Samsun, Test, Poslední typ, Úkaz, Dodávaný program, Sam, Velký test