Recenze kapesního počítače Dell Axim: fešák za skvělou cenu

Dlouho očekávaný Dell Axim se konečně objevil i u nás. Jeho největší předností je nízká cena a technologická vyspělost. V obsáhlé recenzi se s ním podrobně seznámíte. Na své si příjdou jak zkušení uživatelé, tak i naprostí nováčci.
Kapitoly článku

Dell způsobil uvedením kapesního počítače Axim na celém světě pozdvižení. Čím? Především velmi nízkou cenou, která však nutně neznamená technologická omezení. Axim je velmi dobře vybavený přístroj, který by měl vzít v potaz nejeden zájemce o kapesní počítač. Teorie, technické specifikace a sliby jsou jedna věc a praxe věc druhá. Důkladnému testu jsme podrobili Dell Axim 400 MHz, který je nabízen za cenu 15 516 Kč vč. DPH. V nabídce je ještě slabší model Dell Axim 300 MHz. Ten je ochuzen o paměť, synchronizační kolébku a jednu čtvrtinu výkonu, stojí však 11 956 Kč vč. DPH.

Ti z vás, kdož vlastní kapesní počítač, očekávají od recenze zejména hardwarovou stránku věci. Vzhledem ke standardnímu operačnímu systému je nezajímá, že má PDA kalendář či umí pracovat s poštou. Těmto čtenářům je určena první kapitola. Věřím však, že si tuto recenzi přečtou i čtenáři, kteří ještě PDA nevlastnili a stále hledají odpověď na otázku, zda-li splní kapesní počítač jejich očekávání a zda se nemalá investice vyplatí. Pro ně je připravena první i druhá kapitola, kde se dozví základní schopnosti, vlastnosti a funkce kapesního počítače na platformě Pocket PC 2002.

Fešák!

Jak označit vzhled Aximu? Konzervativní? Ne tak docela. Excentrický? Trošku. Elegantní? Zčásti. Reprezentativní? Špetku. Dell Axim se hodí do rukou školáka stejně dobře, jako ke kapsičce saka manažera či jemných rukou ženy. Osobně Axim hodnotím velmi kladně, ovšem jak jsem se přesvědčil, hodnocení vzhledu je velmi subjektivní záležitostí. Když jsem ukázal vedle sebe nový Axim a svého staříka iPAQ 3760, všichni dotázaní, kteří se v kapesních počítačích vyznají, připsali body Dellu. Ti, kdo se však s PDA ještě nesetkali, preferovali většinou iPAQa. Tak, a vyvoďte z toho závěr. Svůj názor si udělejte z obrázků. Musím však podotknout, že Axim není příliš fotogenický. Ve skutečnosti vypadá lépe, než na obrázcích.

  
Axim není příliš fotogenický.

Tělo přístroje je vyvedeno v oblíbené stříbrné barvě, černou nalezneme v horní části a na bocích. Elegance ustoupila před praktičností na bocích přístroje, kde jsou dlouhé černé pásy vyrobené z gumy. Díky nim přístroj neklouže jako celokovové iPAQy. V lemu na levé straně se nachází SD slot a pod ním, zhruba v polovině, je třípolohový ovladač, kterým však nelze točit, pouze jej posouvat do dolní či horní poloviny a mačkat. Ovládacím prvkům na boku kapesních počítačů jako náruživý čtenář e-knih a internetu velmi fandím, realizace Dellu však není nejšťastnější. Při držení v pravé ruce dosedá na ovladač prostředníček, při držení v ruce levé jste nuceni užívat palec. V tomto případě je však PDA nepřirozeně vysoko v dlani a držení je nejisté. A co víc, na stisk ovladače musíte vynaložit nepříjemně vysokou sílu, je však možné, že se mechanismus časem „ochodí“.


V horní části je Compact Flash slot.

Pochvalu si Dell zaslouží za integraci hardwarového tlačítka pro spuštění diktafonu. Někteří výrobci kapesních počítačů si neuvědomují, že opominou-li umístění hardwarového tlačítka, stává se diktafon v praxi téměř nepoužitelným. Tlačítko je zapuštěno do pryže a jeho stisk není žádný med. Na druhou se vám jen těžko stane, že budete chvíli co chvíli uvolňovat přeplněnou paměť náhodně nahranými záznamy jako majitelé iPAQů. Trio na levém boku doplňuje tlačítko softwarového resetu. Je opravdu malé a musí se mačkat jako obvykle hrotem pera.

V pravém horním rohu je do těla přístroje zasunut stylus. Ten není držen žádným mechanismem, vytahuje se prostým vysunutím. Na jedné straně pera se v horní části nachází drobná zarážka, díky níž lze stylus zasunout jen nedním způsobem. Pero samotné je zřejmě vyrobeno z kovové slitiny, hrot je plastový. Má příjemný a elegantní tvar – zkrátka se povedl. Ale co to? Ať hledám jak hledám, v krabici nenalézám žádného náhradního elegána. Za rok s iPAQem jsem sice ještě stylus neztratil, vím však, jak snadné je o tak malou věc přijít.

  
Stylus je opatřen zobáčkem, který dovolí zasunutí jen jedním směrem.

Na horní straně se nachází slot Compact Flash, okénko infračerveného portu a výstup na stereo sluchátka v podobě 3,5mm jacku. Exkurzi po zevnějšku Axima dokončíme na zadní straně. Za zmínku stojí protiskluzové gumové nožičky, které na stole položený Axim udrží bez hnutí. Dell neschovává „žravost“ kapesních počítačů na Pocket PC a v tomto směru vychází zákazníkovi maximálně vstříc: Axim má u mě nesmazatelné plus za výměnný hlavní akumulátor. Ten má kapacitu 1440 mAh a dle prvních zkušeností je výdrž velmi dobrá. Uživatel, kterého PDA informuje o schůzkách, bude nabíjet jednou za několik dní. Dell Axim se mnou vydržel zhruba šestihodinový nepřetržitý maraton mobilního internetování, za což si zaslouží jedničku s hvězdičkou. Na delších cestách nejeden uživatel ocení nabízenou vysokokapacitní (3400 mAh) baterii, která je v nabídce Dellu za necelé čtyři tisíce korun.

  
Na zadní straně je patrný vyměnitelný akumulátor o úctyhodné kapacitě 1440 mAh.

Přední straně samozřejmě dominuje dotykový displej, o tom však později. Pod ním se nachází čtyři ovládací tlačítka. Tři slouží pro rychlý vstup do kalendáře, kontaktů a emailů, čtvrté vás uvede do sekce Home. Jde o plně upravitelné okno s výčtem ikon aplikací. První pohled ve vás zanechá rozporuplné pocity, jelikož jsou zde popleteny ikony aplikací, nástrojů i her dohromady. Menu však nabízí jednoduché třídění do skupin, chce to tedy čas, než si složku Home upravíte podle svého gusta. Výtku směřuji ke zpracování D-PADu (křížového ovladače), mačkání do směrů je nejisté a velmi často se překliknete.

Dobrý tip: Dell opomněl přiřadit potvrzení volby stisknutím směrového ovladače. Toto napravíte opravným balíkem, který si můžete stáhnout zde.


D-Pad trochu zlobí

Pod ovládacími tlačítky v pravém dolním rohu je reproduktor. Jeho zvukové vlastnosti jsou vzhledem daným podmínkám velmi dobré, připojíte-li si sluchátka, rázem své PDA proměníte v plnohodnotný a kvalitní MP3 přehrávač. Při přechodu mezi skladbami či posuvu v rámci písně ve sluchátkách nijak nelupká, čehož jsme bývali svědky u starších přístrojů.

Dobrý tip: Myslíte-li to s přehráváním MP3 vážně, vyzkoušejte program PocketMusic. Zde si  můžete přečíst recenzi.

Displej: není to špička, ale stačí

Popisovat displeje kapesních počítačů na Pocket PC je jako nosit dříví do lesa. Již několik let mají tato PDA dotykový displej s rozlišením 240 × 320 obrazových bodů a dnes si již žádný výrobce nedovolí nepodporovat barevnou hloubku 65 tisíc barev. Ihned po koupi PDA investujte stokorunu do ochranné fólie, jinak bude displej po půlroce užívání vypadat jako led bruslařského stadionu po extraligovém zápasu. Podsvícení displeje lze měnit v několika stupních. Axim nemá světločivný snímač automaticky upravující v závislosti na okolním světle intenzitu podsvícení. Abych pravdu řekl, na svém PDA jsem tuto možnost nikdy nevyužil. Maximální intenzita podsvícení je plně dostačující.

Témata článku: Dell, , , , , Hezký vzhled, Stařík, F +, Známý procesor, Fešák, DEL, Plná rychlost, Počítač, Mobilní internetování, První kapitola, Kapesní počítač,